Gazete Vatan Logo

LYS Başvuruları nasıl yapılıyor?

2017 LYS için başvuru işlemleri başladı. 180 baraj puanını geçen 1 milyon 506 bin aday, LYS için başvuruda bulunabilecek. Başvuru işlemleri nasıl yapılır? LYS sınav tarihleri ve sınav ile ilgili son gelişmeler haberimizde!

LYS Başvuruları nasıl yapılıyor?

Bu sene YGS’ye giren adaylar içinden yeterli puanı alamayan 700 bin aday, LYS için başvuru işlemi yapamayacak. 150 baraj puanını geçen adaylar önlisans programlarını tercih edebileceği gibi açık öğretim bölümleri için de tercihte bulunabilecek.

LYS BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

LYS Başvurusu Nasıl Yapılır?

ÖSYM tarafından Haziran ayında gerçekleştirilecek olan LYS için başvuru işlemleri 4 Nisan Salı itibariyle başladı. Adayların sınava başvuru yapacakları son tarih ise 17 Nisan 2017 olarak belirlendi.

Ortaöğretim kurumunda son sınıfta okumakta olan öğrenciler, öğrenim gördükleri okul aracılığı ile sınav başvurusu yapabilecekleri gibi ÖSYM’nin belirlediği başvuru merkezleri ile de başvuru gerçekleştirebilecekler.

ÖSYM aday işlemleri sisteminde geçerli fotoğrafı olan yani son 50 ay içinde başvuru merkezi tarafından çekilmiş fotoğrafı bulunanlar ve eğitim bilgisi eksiksiz olanlar, ais.osym.gov.tr internet sitesi üzerinden başvuru yapabilecektir.

Aday işlemleri sisteminde geçerli fotoğrafı olmayan ve eğitim bilgisi bulunmayan adaylar, başvuru merkezleri ile sınav başvurusu yapabileceklerdir. Başvuru merkezleri tarafından yapılan işlemler için 5 TL hizmet ücreti alınmaktadır. ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden yeni şifre almak isteyen adaylar da 5 TL ücret ödeyecektir.

Haberin Devamı

LYS Ücreti Ne Kadar?

2017 ÖSYS kılavuzuna göre, LYS sınavının her bir oturumu için 40 TL ödeme yapılacaktır. Farklı alanlardaki puan türlerinin de hesaplanmasını isteyen adayların, tüm oturumlara girmesi önerilmektedir. Sınav ücreti için son ödeme günü 18 Nisan 2017’dir. Ek yerleştirme hizmet ücreti de 15 TL olarak belirlenmiştir.

LYS Ücreti Hangi Bankaya Yatırılacak?

Adayların sınav için başvuru ücretlerini yatırırken banka görevlisine T.C. kimlik numarasını, adını, soyadını ve gireceği sınavların adını söylemesi yeterli olacaktır. ÖSYM tarafından ücretlerin yatırılacağı bankalar şunlardır;

Halkbank ATM, şubeler ve internet bankacılığı

T.C. Ziraat Bankası’nın sadece mobil bankacılık ve internet bankacılığı (Şubelerden ve ATM’lerden ücret kabul edilmemektedir.)

Haberin Devamı

Akbank tüm şubeleri, internet bankacılığı ve ATM’leri (KKTC’den başvuru yapacaklar hariç)

Kuveyt Türk Katılım Bankası internet bankacılığı ve tüm şubeleri (KKTC’den başvuru yapacaklar hariç)

Sınav ücreti belirtilen bankalar dışında, ÖSYM’nin internet sitesinde yer alan ‘’Ödemeler’’ bölümünden de kredi kartı/banka kartı aracılığı ile yapılabilecektir.

Yurt dışından sınav için başvuru yapacak olan adaylar ise, sınav ücretlerini sadece ÖSYM’nin internet sitesindeki ‘’Ödemeler’’ bölümünden yapabilecektir. Kredi kartı/banka kartı ile TL olarak ödeme yapılacaktır.

LYS Tarihleri

ÖSYM tarafından açıklanan 2017 sınav takvimine göre LYS sınav tarihleri şu şekildedir;

LYS-1 Matematik sınavı 11 Haziranda, LYS-2 Fen Bilimleri sınavı 17 Haziran’da, LYS-3 Edebiyat-Coğrafya sınavı 18 Haziran’da ve LYS-4 Sosyal Bilimler sınavı 10 Haziran’da yapılacaktır. LYSS-5 Yabancı Dil sınavı ise 17 Haziran’da gerçekleştirilecektir.

LYS Sonuçları Nasıl Kullanılacaktır?

Haberin Devamı

Sınav sonuçları açıklandıktan sonra adaylar, T.C. kimlik numaraları ve aday işlemleri sistemi şifreleri ile sonuc.osym.gov.tr internet sitesinden sonuçlarını öğrenebilecekler. LYS’de en az 180 puan alan adaylar LYS puan türü ile öğrenci alımı yapan lisans programlarını tercih edebilir ya da YGS puanı ile öğrenci alan lisans ve ön lisans programları için tercihte bulunabilir. LYS’de 180 puan ve üzeri puanı olmayan adaylar sadece ön lisans programları ve YGS ile öğrenci alımı yapan lisans programları için tercih işleminde bulunabilecektir. 180 baraj puanını geçemeyen adayların, LYS ile öğrenci alan lisans programları için tercih yapma hakkı bulunmamaktadır.