Gazete Vatan Logo

LYS adayları dikkat!

Bu hafta sonu başlayacak sınav maratonu öncesi ÖSYM Başkanı'ndan çok önemli uyarı

Üniversite sınavı maratonu başlıyor. Ama bu yılki sınav tam ezber bozan türden. Çünkü her bölüm için ayrı süre ve soru-cevap kitapçığı var

Yaklaşık 875 bin gencin üniversiteli olmak için ter dökeceği sınav maratonu bu hafta sonu başlıyor. Önümüzdeki iki hafta sonu yapılacak LYS’ye (Lisans Yerleştirme Sınavları) girecek adaylar Matematik, Fen Bilimleri, Edebiyat-Coğrafya, Sosyal Bilimler ve Yabancı Dil başlıklarında toparlanan ve tercih ettikleri 5 ayrı sınavda ter dökecekler. Öğrenciler ilk defa bu yıl çoklu oturum olarak adlandırılan yeni bir sistemle de tanışacak. Adaylar Yabancı Dil sınavı hariç diğer sınavlarda dağıtılacak iki ya da üç farklı kitapçıktaki soruları yanıtlayacaklar. Yeni
sistem için gözetmenler uyarıldı, önlemler alındı.


VATAN’a konuştu

Ancak ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, sınava girecek adayları bilinçli olması gerektiğini belirterek ikaz ediyor, “Bir hata durumunda mutlaka gözetmenleri uyarıp yanlışı düzelttirsinler” diyor. İşte iki hafta sonu süresince 81 il merkezi ve Lefkoşa’da yapılacak LYS ile ilgili ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan’dan son dakika uyarıları.

“Adaylar mutlaka giriş belgelerini ve sınava girecekleri binaları daha önceden görsünler. Yabancı Dil sınavı hariç diğer sınavlarda iki ya da üç kitapçık dağıtılacak. Her sınavın başında kitapçıklar dağıtılırken gözetmenler tarafından o sınavla ilgili bilgi verilecek ve süresi belirtilecek. İlk testin süresi bittiğinde kitapçıklar toplanıp diğer testin kitapçığı dağıtılacak ve süresi açıklanacak. Cumartesi günü matematik testinde matematik ve geometri kitapçıkları dağıtılacak. Pazar günü ise tarih, coğrafya ve felsefe grubu olmak üzere üç test var. Öğrencilere verilen bütün soru kitapçıkların türü aynı olacak. Yani öğrenci tarih kitapçığını ve cevap testini eğer ”A“ grubu olarak aldıysa coğrafya ve felsefe grubu kitapçığını da mutlaka ”A“ grubu olarak alacak. Öğrenciler kitapçık ya da cevap kağıtlarını buna göre mutlaka kontrol etsinler. Eğer dalgınlık ya da başka bir nedenle bir yanlışlık var ise mutlaka görevlileri uyarsınlar. Yine herhangi bir testin testte süre aşımı olursa orada da görevlileri ikaz etmelerini istiyoruz. Bu konuda herhangi bir aksaklık yaşanmaması için gözetmenlere ekstradan gerekli uyarıları yaptık.”


En çok tercih edebiyata

“Bu yıl artık adayların işi daha kolay. Çünkü kendilerine tek bir dersin kitapçığı geleceği için fiziğe mi önce başlayayım, yoksa kimyayı mı önce çözeyim telaşı olmayacak. Fiziğin zamanında fizik sorularını, kimyanın zamanında ise kimya sorularını rahatça çözebilecekler. Burada öğrenci birinci sorudan mı başlar yoksa belli konuları mı öne alır bu adaydan adaya değişir. Bu hafta sonu cumartesi günü olan Matematik sınavına 601 bin, Yabancı Dil sınavına 31 bin, Pazar günü yapılacak Sosyal Bilimler sınavına da 350 bin aday girecek. Önümüzdeki cumartesi yapılacak Edebiyat-Coğrafya sınavına 637 bin, pazar günü yapılacak Fen Bilimleri sınavına ise 277 bin öğrenci katılacak. Belgesi eline geçmeyen adaylar istedikleri bir sınav merkezine sınav sabahı dahi giderek sınav belgelerini çıkarabilirler. Ancak ben bu sorunu yaşayan adayların sınav sabahına kalmalarını istemem. En geç cuma günü kadar belgelerini alsınlar.”

Haberin Devamı