Gazete Vatan Logo

LYS 2017 başvuruları ne zaman sona erecek?

4 Nisan 2017 tarihinde başlayan LYS başvuru işlemleri 17 Nisan pazartesi günü sona erecek. LYS için ÖSYM’nin aday işlemleri sisteminden başvuru yapılabilmektedir. LYS ile ilgili detaylar haberimizde!

LYS 2017 başvuruları ne zaman sona erecek?

Haziran ayında gerçekleştirilecek olan LYS sınavları için başvurular 4 Nisan’da başladı. Ortaöğretim son sınıf öğrencisi olanlar, öğrenim gördükleri okul aracılığı ile sınav için başvuru yapabilirler. Bunun dışında ÖSYM tarafından belirlenmiş olan sınav başvuru merkezleri ile de yapılabilir. Sınav başvuru merkezlerinin açık adresleri, ÖSYM’nin resmi internet sitesinde bulunmaktadır. Adaylar başvurularını son gün olan 17 Nisan’a kadar yapabileceklerdir.

LYS BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Bu yıl YGS’ye girip yeterli puanı alamayıp, baraj puanını geçemeyen adayların sayısı 700 bin. Bu adaylar LYS için başvuruda bulunamayacak. ÖSYM tarafından belirlenen 150 baraj puanını geçen adaylar üniversitelerin ön lisans programları için tercih yapabilecek.

Sınav için başvuru işlemleri, başvuru merkezlerinden ya da aday işlemleri sisteminden yapılabilecektir. Adaylar T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleri ile sisteme giriş yaparak başvurularını yapabilirler. Bunun dışında da başvuru merkezleri tarafından yapılan işlemler için 5 TL hizmet ücreti alınmaktadır. Adayların sistem üzerinde son 50 ayda başvuru merkezleri tarafından çekilmiş olan fotoğrafı yoksa ya da eğitim bilgileri kısmında eksiklik varsa, başvuru işlemleri sınav başvuru merkezleri tarafından gerçekleştirilmek zorundadır. Aday işlemleri sistemi şifresini unutan ve yeni bir şifre talebinde bulunacak olan adaylar da ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden şifrelerini alabilirler. Yeni şifre için de 5 TL ücret alınmaktadır.

Haberin Devamı

LYS İçin Ne Kadar Ücret Ödenecek?

Sınav ücretlerinin son ödenme tarihi, sınav başvurusunun yapılacağı son günden bir gün sonra yani 18 Nisan 2017 tarihidir. 18 Nisan’da saat 23.59’a kadar sınav ücreti ödenebilir. Sınav ücretini banka şubeleri ile yapacak olan adayların ise ücretlerini mesai saati bitimine kadar ödemeleri gerekmektedir. Ek yerleştirme işlemi yapacak olan adaylar da 15 TL hizmet ücreti ödeyecektir. LYS oturumları için ödenecek olan ücretler aşağıdaki gibidir;

Haberin Devamı

LYS-1 Matematik sınavına girecekler 40 TL,

LYS-2 Fen Bilimleri sınavına girecekler 40 TL,

LYS-3 Edebiyat Coğrafya sınavına girecekler 40 TL,

LYS-4 Sosyal Bilimler sınavına girecek olanlar 40 TL,

LYS-5 Yabancı Dil sınavına girecek olanlar 40 TL sınav ücreti ödeyecektir.

LYS’de Bir İlk! Kısa Cevaplı Sorular Geliyor

2017 Lisans Yerleştirme Sınavlarında adaylara kısa cevaplı sorular sorulacak. Her bir LYS oturumunda 3 tane kısa cevaplı soru sorulacaktır. Kısa cevaplı sorular ilk defa sorulacağı için, merak eden adaylar ÖSYM’nin resmi internet sitesinde yer alan örnek soruları inceleyebilirler. Soruların cevapları bir sayı, bir sözcük ya da bir cümle ile adaylar tarafından cevaplanabilecek olan ve cevap kağıdına kodlanabilecek olan sorulardan oluşacaktır. LYS-1 Matematik testinde 3 farklı sayısal açık uçlu soru sorulacakken, diğer oturumlarda adaylara sözel açık uçlu soru sorulacaktır.

LYS Sınavlar Ne Zaman Yapılacak?

Haziran ayında gerçekleştirilecek olan sınavların tarihleri, ÖSYM tarafından açıklanmış olan 2017 sınav takvimine göre aşağıdaki gibidir;

Haberin Devamı

LYS-1 Matematik sınavı 11 Haziran 2017 Pazar,

LYS-2 Fen Bilimleri sınavı 17 Haziran 2017 Cumartesi,

LYS-3 Edebiyat Coğrafya sınavı 18 Haziran 2017 Pazar,

LYS-4 Sosyal Bilimler sınavı 10 Haziran 2017 Cumartesi,

LYS-5 Yabancı Dil sınavı 17 Haziran 2017 Cumartesi günü yapılacaktır.

LYS-1, LYS-2, LYS-3 ve LYS-4 sınavları saat 10.00’da gerçekleştirilecektir. LYS-5 sınavı ise saat 14.30’da gerçekleştirilecektir. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen ve bu yıl uygulamaya konulan diğer sınavlarda olduğu gibi bu sınavlarda da 15 dakika kuralı geçerli olacaktır. Sınavdan 15 dakika öncesine kadar sınav binalarına adaylar alınmayacaktır. Adayların en az 1 saat önce sınav binaları önünde hazır olarak beklemeleri gerekmektedir.