Gazete Vatan Logo

LYS 2017 başvuruları devam ediyor! Başvurular ne zaman sona erecek?

Üniversiteye giriş sınavlarının ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavı(LYS) başvurular devam ediyor. 2017 YGS’de barajı aşan öğrenciler için LYS maratonu da başladı. 17 Nisan’da başvuru işlemlerinin biteceği LYS ile ilgili merak edilenler ve tüm detaylar haberimizde!

LYS 2017 başvuruları devam ediyor! Başvurular ne zaman sona erecek?

Lisans Yerleştirme Sınavı(LYS) için başvuru işlemleri 4 Nisan’da başladı. Adaylar sınav için başvuru işlemlerini 17 Nisan Pazartesi gününe kadar yapılabilecek. Ortaöğretim son sınıfta öğrenci olanlar, öğrenim görülen okuldan başvuru yapabilecektir. Bunun dışında da ÖSYM tarafından belirlenmiş olan sınav başvuru merkezleri ile de başvuru yapılabilecek. Sınav başvuru merkezlerinin adresleri, ÖSYM’nin internet sitesindeki kılavuzda yazmaktadır.

LYS BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

2017 YGS’ye giren ve LYS için başvuru yapabilecek yeterli puanı alamayan adayların sayısı 700 bin olarak belirlendi. ÖSYM tarafından belirlenmiş baraj puanı 150 puandır. 150 puanı geçen adaylar üniversitelerin ön lisans programları için tercihte bulunabilecekler. Sınav için başvuru işlemleri, aday işlemleri sisteminden ya da başvuru merkezlerinden yapılabilecek. Başvuru merkezleri aracılığı ile yapılacak olan işlemler için 5 TL hizmet ücreti alınmaktadır. Adayların eğitim bilgileri eksik ise ya da sistemde başvuru merkezleri tarafından son 50 ayda çekilmiş olan fotoğrafları bulunmuyor ise LYS başvuru işlemleri sadece başvuru merkezleri tarafından gerçekleştirilebilecektir. Başvuru yapabilmek için gerekli olan şifresini unutan adaylar, şifre talebi için ÖSYM sınav koordinatörlüklerine gidebilirler. Yeni şifre alacak adaylardan 5 TL hizmet ücreti alınmaktadır.

Haberin Devamı

2017 LYS İçin Ne Kadar Ücret Ödenecek?

Başvuru işlemlerini sistem üzerinden tamamlayan adayların sınav için ücretlerini ödemeleri gerekmektedir. Sınav için başvuru yapıp sınav ücretini ödemeyen adayların başvuruları iptal edilecektir. LYS sınavında her bir oturum için ücret ödenmesi gereklidir. Sınavlar için ödenecek ücretler şu şekildedir;

LYS-1 Matematik oturumu için 40 TL,

LYS-2 Fen Bilimleri oturumu için 40 TL,

LYS-3 Edebiyat Coğrafya oturumu için 40 TL,

LYS-4 Sosyal Bilimler oturumu için 40 TL,

LYS-5 Yabancı Dil oturumu için 40 TL ücret ödenecektir.

Sınav için ücretlerin son ödeme tarihi 18 Nisan 2017 tarihidir. Sınav başvurularının sona ermesinin ardından bir gün sonra ücretlerin de ödeme işleminin tamamlanmış olması gerekmektedir. Ücreti bankalar ile yatıracak olan adaylar mesai saati bitimine kadar, internet üzerinden ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ kısmından yapacak olan adayların da 18 Nisan’da saat 23.59’a kadar ödemeleri gereklidir.

Haberin Devamı

LYS’de Kısa Cevaplı Sorular Sorulacak

2017 yılında yapılacak olan Lisans Yerleştirme sınavlarında adaylara ilk defa kısa cevaplı sorular da sorulacak. Gerçekleştirilecek her bir LYS oturumunda adaylara 3 tane kısa cevaplı soru sorulacak. Kısa cevaplı soruların nasıl olacağını merak eden adaylar, ÖSYM tarafından internet sitesinde yayınlanmış olan örnek kısa cevaplı soruları inceleyebilirler. Sınava girecek adayların cevaplayacağı kısa cevaplı soruların cevapları bir sözcük, bir sayı ya da bir cümleden oluşacaktır. LYS-1 Matematik oturumunda 3 tane sayısal açık uçlu sorulacak, diğer oturumlarda ise 3’er tane sözel açık uçlu soru sorulacaktır.

LYS Tarihleri

LYS oturumlarının tamamı haziran ayı içinde gerçekleştirilecektir. ÖSYM tarafından açıklanan 2017 sınav takvimine göre yapılacak olan LYS sınavlarının tarihleri aşağıdaki gibidir;

Haberin Devamı

LYS-1 Matematik oturumu 11 Haziran 2017 Pazar,

LYS-2 Fen Bilimleri oturumu 17 Haziran 2017 Cumartesi,

LYS-3 Edebiyat Coğrafya oturumu 18 Haziran 2017 Pazar,

LYS-4 Sosyal Bilimler oturumu 10 Haziran 2017 Cumartesi,

LYS-5 Yabancı Dil oturumu 17 Haziran 2017 Cumartesi günü gerçekleştirilecektir.

Sınavlar için bu sene uygulamaya konulan 15 dakika kuralıda geçerli olacaktır. Sınav başlangıç saatinden 15 dakika önce sınav giriş binalarına adayların girmelerine izin verilmeyecektir. Adayların herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için sınav saatinden en az 1 saat önce sınav binalarının önünde hazır olmaları gerekmektedir. LYS-1, LYS-2, LYS-3 ve LYS-4 oturumları saat 10.00’da başlayacaktır. LYS-5 oturumu ise saat 14.30’da başlayacaktır.