Gazete Vatan Logo

Lüksler de artık LPG'li!

Pahalı benzin lüks oto sahiplerini de bıktırdı. LPG sistemine geçen otomobiller için montaj fiyatları değişiyor

Yeni nesil lüks araçlar bile otogaz sistemine geçerken, yeni LPG sistemlerini ülkemize getiren firmalar, "İngiliz kraliyet ailesi de araçlarında LPG sistemi kullanıyor. Biz onlardan zengin miyiz?" sorusunu soruyor. Uzmanlar, son dönemde gelişen LPG dönüşüm teknolojilerinin yeni nesil araçların teknolojilerine sahip olmaları nedeniyle hiçbir sorun yaratmadığını bildiriyor.

Hummer, Mercedes, Dodge, BMW gibi Jaguar gibi firmaların son derece lüks modellerine uygulanan LPG sistemleri, basında yer almaya başladı.

LPG Haber'in haberinde göre, dünyanın en lüks otomobillerinde bile artık LPG sistemi kullanılıyor. Türkiye'deki yaklaşık 12 milyon motorlu taşıtın 2 milyonunda da LPG sistemi kullanılmaya başlandı. Eski model ve çok yakan düşük motorlu araçların yanında, piyasaya yeni çıkan 5 bin cc'lik lüks taşıtlarda ve 4x4 arazi araçlarında da LPG sistemleri kullanılmaya başlandı.

Prof. Dr. Kadir Aydın da, standartlara uygun LPG dönüşümü yapılması halinde LPG'li araçların benzinli araçlar kadar güvenli olduğunu söylüyor ve "Birinci nesil araçların enjektörlerinde ve kontrol ünitelerinde sıkıntı yaratan LPG dönüşüm teknolojisinde son yıllarda hızlı bir değişim yaşandı. Eski LPG sistemi enjeksiyonlu araçların kontrol sistemini emilatör takılıp çözümlenmek istenmesine karşın sık sık kilitliyordu. Ancak, yeni teknolojide yaşanan sıkıntılar gaz enjeksiyonu ile çözümlendi' diye konuşuyor.

ORİJİNALLİĞİ DE BOZMUYOR
Son dönemde gelişen LPG dönüşüm teknolojilerinin (çok noktalı gaz enjeksiyon sisteminin) benzin püskürtme sisteminden esinlenerek geliştirildiğini ifade eden Prof. Aydın, şunları kaydediyor:

"Her ikisi de uyum içerisinde çalışıyor. İkisinin de ayrı ayrı elektronik kontrol ünitesi var. Yeni LPG dönüşüm teknolojileri yeni nesil araçların teknolojilerine sahip. Ayrıca buna uygun modellerin geliştirilmesiyle, yeni LPG kitleriyle son model araçlara sorun yaşamadan ve aracın orijinalliğini bozmadan bütün elektronik sistemleriyle uyumlu LPG montajı yapılabiliyor. Artık, son model ciplerde ve lüks araçlarda sıklıkla LPG kullanılıyor. Yeni LPG sistemi, benzin enjeksiyon sistemi ile aynı prensipte çalışıyor. Birinci nesil araçlarda karşılaşılan sıkıntıların hiçbiri yeni sistemde yok."

YILDA 300 BİN UYGULAMA
Yeni sistem LPG kitleri, 1500-1800 YTL'ye monte ediliyor. Onay alan birçok LPG dönüşüm firması, kredi kartına 12 aya varan taksitler yapıyor. LPG dönüşüm firmaları, "Otogaz montajının yanı sıra, her türlü otogazlı aracın bakımını yapıyoruz. 4, 6, 8 silindirli, her marka ve model benzinli araca otogaz kitlerinin montajını yapıyoruz" diyor. Otogaz sistemi, dünyada 75 yıldır kullanılıyor. Türkiye'de 2 milyon araca da bu sistemden monde edilmiş durumda. İstanbul'da, her ay 4 bin araca otogaz dönüşümü yapıldığı belirtiliyor. Türkiye'de ise yılda yaklaşık 300 bin araca otogaz dönüşümü yapılıyor. Yaklaşık, her 6 motorlu taşıttan biri LPG ile çalışıyor.

YÜZDE 50'YE VARAN TASARRUF SAĞLIYOR
LPG dönüşüm sistemi montajı yapan firmalar, ürünlerinin tanıtımını yaparken şu örnekleri veriyor: "LPG ile yüzde 40-50 yakıt tasarrufu mümkündür. LPG, (kokmasına rağmen) çevreyi daha az kirletmektedir. LPG sistemi, motoru korur ve ömrünü uzatır. Dizele göre bile daha az masraflıdır. Aracın orjinalliğini bozmadan montaj imkanı sağlamaktadır. Servislerimize gelen araçlar içinde son yıllarda, lüks ve yeni araçlar artıyor. Bu da bize ülkemizde LPG sistemlerinin ne kadar benimsendiğini gösteriyor. Sizde eğer belirli bir kilometrenin üzerinde yol kat ediyorsanız, bir an evvel aracınıza LPG sistemi taktırın. İngiltere'de kraliyet ailesi de araçlarında bu sistemi kullanıyor. Biz onlardan zengin miyiz?"

İKİNCİ EL PİYASADA ÇOK SAYIDA LPG'Lİ 4X4 ARAÇ BULUNUYOR
LPG sistemi taktıran otomobil sahipleri, araçlarının ikinci el değerini artırdıklarını ve yakıt tasarrufu yaptıklarını düşünüyor. İkinci el piyasada, çok sayıda LPG'li 4x4 ve lüks otomobile rastlamak mümkün. Örneğin, 2001 model 157 bin kilometredeki BMW 320 İ, 14 bin Euro'dan satılıyor.

155 bin kilometredeki BMW 318 i de, LPG'li-benzinli ve 37 bin YTL'den satılıyor.

1991 model Toyota 4 Runner 3.0 V6 ise 19 bin 600 YTL'den satılıyor.

71 bin kilometredeki, 1998 model Honda CRV 2.0 İES de, 22 bin 500 YTL ikinci el değeriyle satılıyor. Nissan'ın güclü araçlarından Pathfinder 3.3'in 1998 modeli LPG sistemli ve 24 bin YTL'den satışa sunuluyor. 1999 model, 152 bin kilometredeki Land Rover Freelander 1.8 L ise 26 bin YTL fiyatla alıcı bekliyor. LPG-benzinli sisteme sahip Opel Frontera 3.2, 129 bin kilometrede ve 27 bin YTL'den yeni sahibini bekliyor. Honda'nın 4x4 aracı CR-V 2.0 İES, 1998 model ve 30 bin YTL fiyata satışa sunuluyor.

Suzuki Grand Vitara 2.0'a da LPG sistemi uygulanmış. 2004 model bu aracın kilometresi 120 binde... 30 bin YTL'den satılan Grand Vitara, 1995 cc silindir hacmine sahip.

5.0'lık güçlü motora sahip 1998 model Ford Explorer 5.0 V8 de, 30 bin YTL fiyatla alıcı bekliyor. Ford'un 1997 model Explorer 4.0 XLT'si de 94 bin kilometrede ve 32 bin YTL ikinci el piyasa değeriyle satılıyor. 4 bin cc'lik silindir hacmine sahip 2000 model Jeep Cherokee 4.0 Laredo Limited de 90 bin kilometrede. 33 bin YTL fiyatla yeni sahibini bekleyen bu araç, 225 beygir gücünde. 2006 model LPG'li Mitsubishi Outlander 2.0 Turbo'ya ise 53 bin YTL

Haberin Devamı