Gazete Vatan Logo

Lüks otoya ötv freni

2010’da BMW ve Mercedes’e Christmas tatilini zehir ettik 2011’de siparişleri iptal ettik

1600 cc üzerindeki otomobillere yapılan ÖTV artışı, şirketlerin ve tüketicilerin planlarını bozdu. Birçok müşteri kaporası yanma pahasına, sipariş verdiği araçları almaktan vazgeçti. Yüzlerce iptal var... Müşteri kaybetmek istemeyen bazı markalar vergi farkını karşılıyor

1 hafta öncesine kadar rekor satışa koşan markalar, hedeflerini değiştirdi. Şirketler, fabrikalara verdikleri siparişleri iptal etti. Mercedes ve BMW hedeflerini 2’şer bin adet düşürdü. Audi planlarını revize etti. Geçen yıl ise Almanya’daki fabrikalar Türkiye için fazla mesai yapmıştı

Otomotiv sektöründe ÖTV şoku yaşanıyor. Geçen hafta 1600 cc hariç otomobillerde ÖTV’nin yüzde 46’ya varan oranda artması, hem şirketlerin hem de tüketicilerin planlarını altüst etti. 2000 cc motorlu modellerde fiyatların 1 gecede onbinlerce euro yükselmesiyle, birçok müşteri kaporalarını yakmak pahasına araçlarını satın almaktan vazgeçti.

Sürpriz ÖTV artışı sonrası yeni stratejiler belirlemeye çalışan şirketler yurtdışın- daki fabrikalarla temasa geçerek, siparişlerini iptal etmek için çalışıyor. Ancak siparişleri aylar önce verilen otomobilleri taşıyan gemiler Türkiye’ye doğru çoktan yola çıktı bile.

1 hafta öncesine kadar lüks yani premium oto pazarının bu yıl 44 bin 500 adetle rekor kırması beklenirken, şimdi 40-41 bin adetler telaffuz edilmeye başladı.

Ne ilginçtir ki, geçen yıl Türk müşterisinin yoğun talebini karşılamakta zorlanan Mercedes ve BMW, Christmas tatilinde fazla mesai yapmıştı. BMW, Dingolfing ve Leipzing fabrikalarının Christmas tatili yapmayacağını, 24 Aralık-7 Ocak tarihleri arasında non stop çalışacağını açıklamıştı. Daimler de 3 hafta olan Christmas ve yeni yıl tatilini bu kez kısa keseceklerini duyurmuştu.

Satışlarımız 2 bin adet düşer 1.6 C Serisi’ne yükleneceğiz

Mercedes-Benz Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Süer Sülün, ÖTV artışından hem markaların hem de müşterilerin mağdur olduğunu belirterek, “Düşünsenize 70 bin euroluk bir otomobil almışsınız, ertesi gün fiyatı 90 bin euro oluyor. Şirketlere 1 aylık geçiş süreci verilebilirdi” dedi. Sülün, şöyle devam etti: “Almanya’ya verdiğimiz siparişler vardı, onların ne kadarını iptal edebiliriz ona bakıyoruz. Tabii birçok araç bantlara girdi bile. Bu yıl hedefimiz 15 bin adetti. Doğal olarak planlarımızı revize edeceğiz. 2 bin adetlik bir kayıp olabilir. Almanya’dan destek isteyebiliriz ama yapılan vergi artışı yüzde 50’ye yakın. Daimler ne kadarını karşılayabilir ki? Vergi artışından sonra premium pazar daralacaktır. 1.6 litre hacimli motorlara büyük kayma olacaktır. Bizim de B ve C Serisi ürünlerimiz var. Ona göre bir strateji belirleyeceğiz.”

Almanya merkezden ÖTV farkı için destek talep etti

Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Eşref Biryıldız, 1600 cc üzerindeki vergi artışı sonrasında hedeflerde bir sapma olacağını söyledi. Biryıldız, “BMW markamızda 14 bin adetlik satış hedefine ulaşmamız zor. 12-13 bin adetlere indireceğiz. Zaten kur zorluyordu şimdi de vergi artışı çıktı. Şu an Almanya’yla Borusan Otomotiv’e verebilecekleri destekleri görüşüyoruz” açıklaması yaptı.

1.6 litre V60 station wagon modeli kurtarıcımız olacak

Volvo Türkiye, ÖTV artışının hedeflerini etkilemeyeceğini bildirdi. Şirket, 2011’i 4 bin 600-4 bin 700 adetlik satış rakamıyla kapatmayı hedefliyor. Genel Müdür Torben Eckardt, yeni stratejilerini şöyle anlattı: “Hedeflerimizde şimdilik bir değişiklik yapmadık. S60 ve station modelimiz V60’a yüklenerek, vergi artışını atlatmayı planlıyoruz. Türkiye’de distribütör yerine Volvo olarak faaliyette olduğumuz için fabrikaya verdiğimiz siparişleri başka ülkelere yönlendirebiliriz. Volvo Türkiye’nin böyle bir avantajı var.”

Sorento’nun ithalatını 6 ay durdurdu

Çelik Motor Genel Müdürü Bora Koçak, 2005 yılına kadar 4 yıl üst üste SUV sınıfının lideri olan Sorento’nun siparişlerini durduğunu açıkladı. Koçak, 2.2 litre motora sahip Sorento’nun yeni üretim siparişlerini iptal ettiklerini belirterek, “Aracın fiyatı birden 15 bin euro arttı. 5-6 ay sipariş vermeyi düşünmüyoruz. Aynı şekilde 2.0 litre Sportage siparişlerini de kestik. Aylık 50-60 araç kaybımız olacak. Şu an yolda 90 aracın yer aldığı bir gemimiz var. Tabii siparişi önceden verdiğimiz için gemiyi yoldan çeviremedik” diye konuştu.

ÖTV farkını şirketler karşılıyor

ÖTV artışından sonra harekete geçen otomotiv şirketleri ortaya çıkan fiyat farkını karşılamaya başladı.

-Ford Otosan, start verdiği kampanyayla hafif ticari araçlarda yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkan vergi artışını kendi üstleniyor. Şirket, Transit Connect Kombi modelinde 1.750 TL’ye varan ÖTV farkının tamamını; Mondeo, Kuga, S-MAX ve Galaxy’nin 2.0 litre modellerinde ÖTV değişikliğinden kaynaklanan farkın yarısını karşılıyor.

-Borusan Otomotiv, “Vergiden önce son çıkış” sloganıyla BMW 3 Serisi’ndeki yüzde 20’lik ÖTV farkını tüketiciden almıyor. Kampanya 31 Ekim tarihine kadar geçerli.

-Chevrolet Türkiye, SUV segmentinin en fazla satan modeli Captiva’da ÖTV’yi kendi ödüyor.

-Renault, Kangoo’nun 5 kişilik versiyonunda ÖTV farkını Ekim ayı sonuna kadar karşılayacak.

-Citroen, ‘ÖTV farkı bizden’ kampanyasıyla Nemo Combi ve Berlingo Combi modelleri için tüketiciye destek sağlıyor.

-Fiat, hafif ticari araç modelleri Fiorino ve Doblo’da Ekim ayı sonuna kadar ÖTV farkını müşteriye ödetmiyor. Şirket ayrıca satın alınan araçların ilk taksidi üstleniyor.

Haberin Devamı