Gazete Vatan Logo

Lüks otomobilde kuyruk uzadı

Lüks otomobilde kuyruk 2011’in mart ayına kadar uzadı. Ferarri ve Maserati elindeki test araçlarını bile satıyor

Otomotivde neredeyse patlama yapan talep, lüks otomobilde kuyruğu 2011'in mart ayına kadar uzattı. Ferrari ve Maserati elindeki test araçlarını satarken 25 bin liralık yerli otomobilde bile en az 1.5 aylık sıra var

Bu yıl 700 bin adedi geçerek rekor kırması beklenen otomotiv sektöründe araç sıkıntısı büyüdü. Şirketler satışlardan memnun olsa da müşteriler otomobil almak için en az bir ay beklemekten şikâyet ediyor. Bu yılın başında 450 bin adet olarak öngörülen, ancak ilk üç ayda herkesi şaşırtarak hedefleri alt üst eden satışların bu yıl 715 bine çıkarak 2005 yılından bu yana en yüksek rakama ulaşması bekleniyor.

Fiyatı 25 bin liradan 400 bin avroya kadar neredeyse her otomobilin en çok satan modellerindeki kuyruklar 2011’in mart ayına kadar uzanıyor.

Lüks otomobilde Avrupa’nın en hızlı büyüyen pazarlarından olan Türkiye’de Ferrari, Maserati, Porsche, BMW, Mercedes-Benz, Audi ve Land Rover gibi markalarda showroomlarda sergilenecek araç bile kalmadı. Ferrari ve Maserati yıllık kotasını doldururken elindeki iki test aracını da sattı. Ferrari’deki tüm ikinci el otomobiller biterken Maserati’deki beş araç için de satış neredeyse tamamlandı. Alman Porsche’de ise Cayenne modelinde gelecek yılın mart ayına sipariş alınıyor. Audi kasım, Mercedes ve Land Rover ise bazı modellerde aralık ayına sıra veriyor.

Autoshow iyice ateşleyecek

Dokuz ayda 465 bin adetlik satış yapan otomotivciler, yılın bitmesine üç ay kala yaklaşık 250 bin binek ve hafif ticari araç satacak. Son üç ayda ‘kan gövdeyi götürecek’ diyen sektör temsilcileri en çok 29 Ekim’de başlayacak Autoshow 2010 fuarında zorlanacak. Fuarla birlikte kampanyaları da artıran şirketler yeterli otomobil stoğu ve süreci yönetmek için gece gündüz çalışacak.

İkinci eli bile tükendi

Ferrari’nin Türkiye distribütörü Fer-Mas, bu yılki 19 adetlik kotasını doldurmak üzere. Şimdiye kadar 14 Ferrari satan şirketin elinde hiç araç kalmadı. Hatta elinde bulunan California isimli üstü açılabilen modelin test aracını bile satmak zorunda kaldı. Sıfır Ferrari bulamayanlar bu kez şirketin kapısını ikinci el için çaldı ve ikinci el otomobiller de tükendi.

Ferrari, 599 adet üretileceği için Türkiye’ye bir adet kota ayrılan 599 GTO modelini de gelmeden sattı. 599 bin avroluk etikete sahip modelin müşterisinden izin alan şirket, aracı önce Autoshow’da sergileyip fuar sonrasında teslim edecek.

Porsche cipler martta geliyor

Bu yılın ilk dokuz ayında 265 adetlik satış yapan Alman Porsche en büyük sıkıntıyı yeni cipi Cayenne’de yaşıyor.
Doğuş Otomotiv-Porsche fiyatı yaklaşık 100 bin avrodan başlayan Cayenne isteyenlere en yakın tarih olarak gelecek
yılın mart ayını gösteriyor. Markanın spor modelleri olan 911’de ise Cayenne kadar büyük bir sıkıntı yok. Yine de en yakın teslimatlar kasım ayında yapılıyor.
Geçen yıl eylül ayında Türkiye’ye gelen ilk dört kapılı Porsche modeli olan Panamera’nın satışları da çok iyi gidiyor. Ortalama fiyatı 400 bin liraya yaklaşan Panamera’dan şimdiye kadar 55 adet satıldı. Panamera’da araç tedarik sıkıntısı şimdilik yok.

Hangi markada ne kadar sıra var?

Audi: Alman otomobil markasında neredeyse tüm modellerde kasım ayına kadar sıra var.
Alfa Romeo: Yeni modeli Giulietta’nın dizel motorlu versiyonu tükendi. Yeni alınan
siparişler de kasımda getirilecek.
BMW: Alman BMW’de en çok satan modellerden biri olan 3 Serisi’ni isteyenler kasım ayının sonuna kadar bekliyor.
Fiat: Punto Evo ve Fiorino modellerinde bir ay sonrasına gün veriliyor. Yerli üretim olan Linea’da verilen sipariş de bir ay sonra geliyor.
Land Rover: Markanın en çok satan ciplerinden Range Rover Sport ancak Ocak 2011’de gelecek. Discovery modeli de aralık sonunda teslim ediliyor.
Mercedes-Benz: Markanın en uygun fiyatlı modellerinden C180’de stoktaki araçların dışında özel sipariş verildiğinde aralık sonuna kadar sabretmek gerekiyor.
Nissan: Başarılı crossover modeli Qashqai’de en çok satan dizel versiyonda bir ay sonrasına talep alınıyor.

Maserati’de kota şimdiden doldu

Maserati’nin de distritübörü olan Fer-Mas, Maserati modellerinde de sıkıntı yaşıyor. Yıllık 19 adetlik kotasının 18’ini satan Fer-Mas elindeki GranTurismo test aracını da sattı. Bu ay dört Maserati satan Fer-Mas Autoshow’la birlikte yıllık kotayı da 25 adede çıkarmak zorunda kalacak. Şirketin elinde kalan beş adet ikinci el Maserati de satılmak üzere. Fiyatı 266 bin avrodan başlayan katlanabilir tavanlı GranCabrio’yu isteyenlerin de kaporasını verip Şubat 2011’e kadar beklemesi gerekecek.
(Radikal)

Haberin Devamı