Gazete Vatan Logo

Lüks ithalata fren plaket yerine fidan

Ekonomide 7 maddelik eylem planı açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, kamuda israfa son vereceklerini, lüks tüketimde ithalatı caydırıcı vergi getireceklerini söyledi

Lüks ithalata fren plaket yerine fidan

Hükümet Türk halkının tasarruflarını artırmak ve lüks tüketimi önlemek için bir dizi paket hazırladı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, 25 öncelikli dönüşüm paketinden finansal sisteme yönelik 7 maddelik eylem planını açıkladı. İşte yurt içi tasarrufları artıracak düzenlemeler:

- Türk Malı’na destek: Ekonomimizin en temel meselelerinden birisi verimlilik düzeyimizin düşük olması. Bu yüzden verimliliğin artırılmasına özel bir önem vereceğiz. İlk programımız üretimde verimliliğin arttırılması programı. Bu programla verimlilik algısını geliştirmeyi iyileştirmeyi, katma değeri artırmayı planlıyoruz. Bu başlık altında 59 eylem yer alıyor. Türk Malı’nın tanıtılması için gereken desteği sağlayacağız.

- Lüks tüketim yavaşlayacak: Burada israfı azaltmayı planlıyoruz. Bu kapsamda, uluslararası yükümlülükleri gözeterek lüks ve/veya ithalat yoğunluğu yüksek malları tespit edecek ve caydırıcı vergilendirme yapacağız. Bu başlık altında 74 adet eylem yer alıyor. Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında vergilerle ilgili yeni tasarruf olmasına büyük önem vereceğiz. Taşınmazların alınmasında kullandırılan kredileri gözden geçireceğiz. İmalat sanayinde banka istisnaları getireceğiz.

Haberin Devamı

- Finans merkezi: Reel sektörün ihtiyacını karşılayacak her türlü aracın etkin şekilde denetlenen finansal merkez olmasını hedefliyoruz. İstanbul’un ilk 25 içinde yer almasını daha sonra da bunu yükseltmesini ve finansal hizmetler sektörünün GSYH’deki payının yüzde 6 olmasını istiyoruz.

- Güvenilir istatistik: Güvenilir istatistiklerin sayısını arttırmayı hedefliyoruz. TÜİK ve diğer kurumların açıkladıkları istatistikleri bir internet sitesi kurarak oradan açıklayacağız.

Harcamalara son

- Suistimaller engellenecek: Verimsiz harcamaları tasfiye edeceğiz. Kamu harcama büyüklüğünü ve borçlanma gereğinin yerindeliğini hedefliyoruz. Sosyal yardımlarda Türkiye öncü olmuştur. Burada suistimali engellemek ve hak eden herkese ulaşabilmek için ihtiyacı olanları daha objektif olarak belirleyeceğiz.

- Vergi sistemine düzen:

Vergi sistemini yenileyeceğiz. Çalıştaylarla karar alacağız ve en etkin bir şekilde bu düzenlemeleri en kısa sürede devreye sokacağız. Gayrimenkul rantlarından kamunun pay almasını sağlayacağız. Kamu açısından yeniden değerlendirilmesi önem taşıyor.

Haberin Devamı

Hediye verilmeyecek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, kamu tasarruflarına ilişkin olarak şu tedbirleri açıkladı:

“İsrafa dönük hediyeler bundan sonra kamuda söz konusu olmayacak. Her görevi bırakan bakan başbakan ya da bürokrasideki kişiler kendilerine gelen hediyeleri ne yapacağız sorusuyla karşılaşıyor. Odanın her tarafı plaket oluyor. Bundan sonra bu plaket işine son vermek lazım. Gereksiz hediyeleşmelere son vermek lazım. En sembolik hediye fidan dikimidir. Orada gelen devlet büyüğü adına fidanlar dikilebilir. Onlar büyüdükçe de kendi hediyesini sürekli topluma kazandıran bir hatıra olarak yaşar. ”

Yatırımlar hızlanıyor

- Hukuki süreç kısalacak: Amacımız yatırımları arttırmak. 2014 yılında yüzde 15 olan yatırımları 2015’te yüzde 19’a çıkarmayı hedefliyoruz. Bu başlık altında 41 eylem yer alıyor. Ülke ekonomisi için yapıların hızlı ve etkin yürütülmesine ve sonuçlanmasına yönelik bir birim oluşturulacak. Burada yatırımlar daha hızlı yapılacak. Birçok işlemin E-Devlet üzerinden yapılmasını sağlayacağız. İş yeri açma ve çalışma ruhsatı ile ilgili basitleştirmeler yapacağız. Hukuki uyuşmazlıkların mahkemeye yansımadan çözümünü, mahkemeye yansıyanların yargı süresinin kısa sürede sonuçlanmasını sağlayacağız.

Haberin Devamı