Gazete Vatan Logo

Lucescu'nun patronu Ahmedov'u Erdemir'e Fuat Süren getirecek

Lucescu'nun teknik direktörlüğünü yaptığı Shaktar Donetsk takımının da patronu olan Ukraynalı Rinat Ahmedov, Erdemir ihalesi için Türkiye'ye gelecek. Ahmedov'un Türkiye'deki temsilcisi ise Galatasaray eski Başkanı Faruk Süren'in 76 yaşındaki babası Fuat Süren

Galatasaray ve Beşiktaş'ın eski teknik direktörü Lucescu'nun transfer olduğu Shaktar Donetsk takımının patronu, çelik devi SCM'nin sahibi Rinat Ahmedov, Erdemir ihalesi için atağa geçti. Ukrayna'nın en zengin adamı Ahmedov, Türkiye'de temsilci olarak Galatasaray eski Başkanı Faruk Süren'in babası Fuat Süren'i seçti. Süren, telefonda görüştükleri Ahmedov'u Erdemir'i almak için çok istekli gördüğünü ve çok yakında Türkiye'ye gelmeyi planladığını söyledi. 38 yaşında, madenci bir ailenin çocuğu olan Ahmedov, 2.4 milyar dolarlık şahsi serveti ile Forbes listesinde dünyanın en zengin 258'inci işadamı.

Avrupalı olmak için kampanya başlattı
Ahmedov'un sahibi olduğu SCM Grubu, 90 şirketi bünyesinde bulunduruyor. 2004 demir üretimi 13.1 milyon ton. Cirosu 6.3 milyar dolar, kârı 770 milyon dolar. 160 bin çalışanı olan SCM dünyanın en büyük çelik şirketleri arasında. Son olarak isviçre'de bir şirket ve İtalya'da bir kömür madeni satin alan SCM, Economist, The Times gibi seçkin medyalarda yeni bir tamtim kampanyası başlattı. Firmanın "Avrupalı bir yapı kazanmak, Ukrayna sınırlarını aşmak hedefinde olduğunu" anlatan Süren, şirket yöneticilerinin Isdemir'i gezdiğini, Erdemir'i ise ay başında inceleyeceklerini açıkladı.

İsdemir işçilerinden şirket yöneticilerine bir tepki olmadığını söyleyen Süren, "Ahmedov Müslüman bir işadamı. Sosyal sorumluluğa büyük önem veriyor, aldığı şirketlerde çalışanlara rakiplerinden yüzde 20 fazla maaş veriyor. Okul, üniversite yapıyor, spor kulüpleri kuruyor. Bu yapısı ile Erdemir'de sosyal huzuru koruyacak bir yatırımcı görüntüsü veriyor" dedi. Türk firmalarının kurduğu "milli takım" ile ilgili görüşlerini sorduğumuz Süren, SSCB'deki özelleştirmeleri anlatıyor. "Şirket hisselerini çalışanlara verdiler ama onlar yönetemedi ve mafya geldi bütün hisseleri topladı. Böylece baronlar oluştu."

Peki Ahmedov da bir baron değil mi? Süren, bu soruya "Şu anda PriceVVaterhouseCooper tarafından denetlenen, şeffaf, profesyonel bir şirket SCM" diye cevap veriyor. Peki Mittal'den Arcelor'a, Milli Takım'dan Ukraynalı SCM'ye kadar pek çok devin rekabet
edeceği açık artırmanın galibi kim olur? Süren cevaplıyor:

'Patron haftası' kazananı belirler
"Bu tip ihalelerde hesaplar yapılır ama son hafta "patron haftası" dır. inisiyatif sahibi, dediğim dedik patrona sahip firmalar öne geçer. Son hafta onların haftasıdır, ağızlarından çıkacak rakam sonucu belirler. Pazarlıkta Erdemir'in parlak geleceği için hangi patron masaya elini vurursa o kazanır."

Haberin Devamı