Gazete Vatan Logo

Lübnan’a kardeş Hariri

Suudi Arabistan’ın geçen hafta istifaya zorladığı Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin yerine ağabeyi Baha’yı ülke yönetiminin başına getirmek istediği öne sürüldü

Lübnan’a kardeş Hariri

İngiliz haber ajansı Reuters, kimliği gizli tutulan Lübnan kaynaklarına dayandırdığı haberinde Riyad yönetiminin, Baha’yı yeni Lübnan Başbakanı olarak görmek istediğini belirtti. Halen Suudi Arabistan’da olduğu düşünülen Baha Hariri, Sünni kökenli olduğu için Lübnan Anayasası’na göre başbakanlık koltuğuna oturabiliyor, zira Lübnan’da anayasaya göre başbakanın Sünni kökenli olması zorunlu. Aynı kaynaklar, Suudi Arabistan’ın Hariri ailesini çağırarak Baha’ya bağlılıklarını açıklamasını istediğini öne sürdü. Ancak Suudi Arabistan’da zengin olan ve hala önemli mal varlığı bulunan aile, Saad yerine Baha’nın geçmesini kabul etmedi.

Araları açık

Haberde, Baha ve Saad’ın, babaları Refik Hariri’nin suikast sonucu öldürülmesinden bu yana aralarının açık olduğu belirtildi. İddiaya göre her ikisi de başbakanlık koltuğunda hak iddia eden kardeşler, iktidar kavgası yüzünden birbirlerine küstü.

Anlaşmaya ikna etti

Reuters, 2 Kasım 2017 tarihinden bu yana Riyad’da tutulan Saad Hariri’nin, Suudi yetkililerle yaptığı görüşmelerde Hizbullah’ın Lübnan siyasetindeki pozisyonu konusunda net bir tavır takındığını yazdı. Habere göre Hariri, Riyad yönetimini, Lübnan’da istikrar için Hizbullah yöneticileriyle anlaşma yolunu tercih etmeye ikna etti.

Haberin Devamı

Açıklama istemişti

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, başbakanlık görevinden istifa eden Saad Hariri’nin tutum ve hareketlerinin, Suudi Arabistan’da yaşadığı şüpheli ve gizemli durumun bir sonucu olduğunu belirtmişti. Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Hariri’nin istifanın arkasında yatan nedenlerin henüz netlik kazanmadığı vurgulanmıştı.

Açıklamada, “Lübnan’ın Başbakanı uluslararası anlaşmalara zıt hareket edemez. Hariri’nin tutum ve hareketleri, Suudi Arabistan’da yaşadığı şüpheli ve gizemli durumun bir sonucudur. Suudi Arabistan, Hariri’nin hangi sebeplerden dolayı Lübnan’a dönmediğini açıklamalı” ifadeleri yer almıştı.

‘Seni bekliyoruz’

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta düzenlenen geleneksel maratonda halk, istifa eden başbakanları Hariri’ye ülkesine geri dönme çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanı Avn, Lübnan halkından Hariri’yi ülkesine dönmeye ikna etmelerini istemişti. Avn’ın isteğine olumlu yanıt veren Lübnanlılar, maraton boyunca üzerinde ‘Hariri senin için koşuyoruz’, ‘Hariri seni bekliyoruz’, ‘Başbakanımızı geri istiyoruz’ gibi cümlelerin yazılı olduğu pankartlar taşıdı.

Haberin Devamı