Gazete Vatan Logo

Loto'yu tutturdu ama...

21 milyon kazanan adamın kuponunu eşi yıkamış

Merakla beklenen Süper Loto talihlisinin İzmirli, dar gelirli bir erkek olduğunu açıklayan avukat “Ancak kupon pantolonun cebinde kalınca eşi tarafından yıkanmış” dedi. Kuponun doğruluğu ispat edilebilirse ikramiye verilecek

SÜPER Loto’nun geçen 22 Kasım çekilişinde büyük ikramiyeyi kazanan talihlinin cebinde unuttuğu 21.7 milyon liralık kuponun kirli çamaşırlarla yıkandığı ortaya çıktı.

Art arda 9 hafta devrederek 21 milyon 763 bin 311 liraya ulaşan Süper Loto ikramiyesi, Kayseri’nin Kocasinan ilçesinin Mevlana Mahallesi’ndeki Naci Emel’e ait 28 nolu bayide oynayan 5, 22, 28, 38, 46, 48 numaralı kupona isabet etmişti. Ancak, aradan geçen 1 aylık süreye karşın, ikramiyeyi tek başına kazanan talihli Milli Piyango idaresine başvurup parasını almadı. Talihlinin kim olduğu merakla beklenirken, İzmirli avukat Şakir Balcı, basın kuruluşlarına, talihlinin İzmirli olduğunu, kendi doldurduğu kuponunun pantolonun cebinde kaldığını ve eşi tarafından yıkandığı için bazı rakamların net olarak okunamadığını söyledi.

İzmir Barosu’na bağlı Avukat Şakir Balcı, şunları söyledi: “Süper Loto’nun büyük ikramiyesi, kuponu Kayseri’deki bayide oynayan ve daha sonra İzmir’e dönen; 27 yaşındaki dar gelirli bir erkek müvekkilime ait. Ancak, kupon, bir unutkanlık sonucu giysi içinde yıkandığı için bazı bölümlerinde sıkıntılar var. Milli Piyango İdaresi’nin kuralları elbette var ama hukukta kıymetli bir evrağın çalınması, kaybolması veya yıpranması halinde yapılabilecek işlemler de var. Örneğin bir çek, tuvalette yere düştü ve ıslandığı için bazı bölümleri okunamaz hala geldi diye tamamen yok sayılamaz. Şimdi onlar üzerinde durup, Milli Piyango İdaresi ile görüşüyoruz. Gerekli teknik incelemeler de yapılacaktır. Biz, ikramiyeye ilişkin kuponun bu olduğunu kanıtlamaya çalışıyoruz. Kuponun üzerinde seri numarası ve diğer bilgiler de var.”

Kupondaki uyarı: Ödenmez!

Milli Piyango’nun Süper ve Sayısal Loto kupon çıktılarının arkasında ’Sayısal oyunlar genel oynama esasları’ başlığıyla şu uyarı bulunuyor: ’Yırtık ve bozuk biletlere ikramiye ödenmesine idarece yapılacak inceleme ve araştırma sonucunda yönetmelik hükümlerine göre karar verilir.’

Talihlinin makinaya doğrudan oynatmak yerine, kendi işaretlemesi için önceden doldurduğu kuponun arkasında ise ’İkramiye talep edebilmek için, bayiden alınan biletin tam olarak ibrazı şarttır. Yırtık ve bozuk biletlere ikramiye ödenmez’ uyarısı bulunuyor.

Milli Piyango İdaresi Sayısal Oyunlar Yönetmeliği’nin “İkramiyelerin ödenmesi, ikramiye ödeme yetki ve yükümlülüğü” başlıklı 14. maddesinde, şöyle deniliyor: “Bir bilete isabet eden ikramiyenin ödenebilmesi için biletin herhangi bir kuşkuya meydan vermeyecek şekilde sistem tarafından okunabilir ve onaylanabilir nitelikte olması şarttır. İkramiye isabet eden numaralara veya barkod ve bilet güvenlik numarası üzerinden yırtılmış ve kopmuş olan biletlere ikramiyesinin ödenebilmesine, bu biletlerin ibrazını müteakiben yapılacak veya yaptırılacak inceleme ve araştırmadan sonra idarece karar verilir.”

‘Rapor kabul edilir’

Milli Piyango İdaresi eski Genel Müdürü İlhan Küsmenoğlu da şu bilgileri verdi: “Milli Piyango İdaresi, ikramiyenin her zaman talihliye ulaşmasını ister. Eğer ikramiye tahlihliye ulaşmaz ise bu miktar Hazine’ye intikal ettirilir. Bu yüzden ‘İdare ikramiyeyi vermemek için güçlük çıkartıyor’ düşüncesi tamamen yanlıştır. Burada esas olan, yapılacak kontrollerdir. Önce, kullanılan kağıt özeldir ve sahtecilik yapılıp yapılmadğı kontrol edilir. Sonra birbirini doğrulayan kontrol sistemleri vardır. Örneğin barkod sistemi. Okunup okunmadğına bakılır. Eğer okunmuyorsa tarih gibi diğer bilgiler kontrol edilir. Bunların hepsinde bir sonuç alınamıyorsa, kupon çok zarar görmüşse o zaman Adli Tıp Kurumu’ndan alınacak rapor da kabul edilir.”

Bileti yapıştırdığı kapıyla getirmişti

Geçmişte yaşanan bazı ilginç piyango olayları şöyle:

- 1963: Milli Piyango büyük ikramiye talihlisi, biletini kaybolmaması için odanın kapısına yapıştırdı. Çekilişten sonra büyük ikramiyeyi kazandığını öğrenince kapıyı söküp, bir hamala yükleyerek Bahçekapı’nın yolunu tuttu. Milli Piyango idaresi görevlileri, önce şaşkınlıktan ne yapacaklarını bilemediler. Bir müddet sonra kendilerine gelen görevliler, biletin öteki yüzünü görmeden ödeme yapamayacaklarını söyledi. Bunun üzerine sıcak suyla yumuşatılan bilet söküldü. Arkası kontrol edildikten sonra ikramiye sahibine ödendi.

- 1954: Büyük ikramiye olan 1 milyon lira Ankara’ya isabet etti. Kazanan ortaya çıkmayınca büyük ikramiyenin “Bakanlardan birine çıktığı” söylentisi yayıldı.

- 1968: 2 milyon liranın Muğla’nın Ula ilçesine isabet ettiği anlaşılınca belediye hoparlörlerden, herkesin biletlerini kontrol etmesi anons edildi. Orman Bölge Şefi Mehmet Ali Yaşar, piyangonun kendisine isabet ettiğini bu anons üzerine biletine bakarak öğrendi.

- 2004: Tokat’ın Turhal ilçesinde yaşalan Volkan Ateş, piyangoda büyük ikramiye olan 10 trilyon liranın aldığı çeyrek bilete çıktığını öne sürdü. Ateş önce bileti kasaya sakladığını daha sonra da kaybettiğini söyledi. Bir süre sonra ise gerçek talihli ortaya çıkınca Ateş ortalıktan kayboldu.

Yansa bile tespit edilebiliyor

- Prof.Dr.Hamit Hancı (Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim dalı): “Kuponda oluşan tahribat ve silinen rakamlar adli tıp uzmanları tarafından tespit edilebilir. Çok ağır hasarlı dediğimiz bir durum yoksa kuponun sahte veya gerçek olup olmadığı anlaşılır. Yıkanma değil, yanmış kağıtlar bile günümüz teknoloji ve solüs-yonlarıyla tespit edilebiliyor. Bu uygulamaları Adli Tıp Kurumu Fizik Dairesi ile jandarma ve polis kriminal gerçekleştiriyor. Yazılar silinmiş olsa bile kimsayallar ve yeni cihazlar sayesinde bulunuyor. İşlemin gerçekleştirilmesi için savcılık ve mahkeme kanalıyla bu incelemeler gerçekleştiriliyor.”

Haberin Devamı