Gazete Vatan Logo

Loto talihlisine ne çağrısı yaptı?

'Önemli bir para tabii ki...'

Loto talihlisine ne çağrısı yaptı?

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Patriot füzeleri savunma amaçlıdır. Bu konu Rusya-Türkiye ilişkilerini asla bozmaz ve etkilemez" dedi.

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi METEM okulunun açılışına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya’nın Patriot füzelerinin Türkiye’ye yerleştirilmesine gösterdiği tepki ve bunun özellikle Rusya-Türkiye enerji ilişkilerine yansıyıp, yansımayacağı sorusu üzerine şunları söyledi:

Loto talihlisine ne çağrısı yaptı

"Patriot füzelerinin savunma amaçlı olduğunu bilmeyen yok. Herhangi bir olası tehlikeye karşı böyle bir konuşlandırma yapılıyor. Rusya Federasyonu, bu konuda herhangi bir sıkıntıya yol açmayacak mahal vermeyecek bir yapının olduğunu kendileri de bilirler. Biz reel sektör olarak, enerji sektörü olarak Rusya ile ilişkilerimiz ile iyi ilişkilerimiz devam ediyor. Hatta önceki gün 6 milyar metreküplük, özel sektöre devredilecek olan yapının kontratları, Gazprom tarafından imzalandı. Yani bizim sürecimiz devam ediyor. Bu kış tedarik etmek üzere doğalgazda herhangi bir sıkıntı görmüyoruz. Elektrik tedarikinde herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz. Rusya ile enerji sektöründeki yaptığımız işbirlikleri artarak devam ediyor. Hatta önümüzdeki bir hafta içinde sayın Putin’in ziyareti ile birlikte bu ilişkilerimizin ne derece olumlu gittiğine dair haberleri yine kamuoyu ile birlikte paylaşacağız. Gerek nükleer santraller gerekse ham petrol ve doğalgazla ilgili bizim Suriye üzerinden siyaseten bir mutabakat sağlamıyor olabiliriz ama enerji sektöründe bu ilişkilerimizin devam etmeyeceği anlamına gelmez. Her iki ülke de buradan güçlenerek çıkmaktadır. Rusya federasyonu ile Türkiye’nin kurumsal hafızaları, devlet büyüklükleri herhangi bir sıkıntıya yol açmayacak şekilde devam etmektedir. Ben herhangi bir sıkıntı da görmüyorum."

SÜPER LOTO TALİHLİSİNE YATIRIM ÇAĞRISI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Süper Loto’nun son çekilişinde büyük ikramiyenin Kayseri’ye çıkmasıyla ilgili olarak da, "Ben de büyük ikramiyenin Kayseri’ye çıktığını sabah televizyonlardan izledim. 22 milyon lira önemli bir para tabii ki. Kayseri’nin istihdamıyla, sanayileşmesiyle, ticaretleşmesiyle alakalı katkı koyacağı kanaatindeyim. Bizde bu tür konular tasarruf miktarı olmaktan daha ziyade yatırıma dönüşülecek miktarlar olarak önemlidir. Kayserili o hemşerimizi tanır ve yatırım yapacağını hep birlikte görürüz” dedi.

Bakan Yıldız, 10 milyon liraya mal olan Organize Sanayi Bölgesi’ndeki okulun açılışında yaptığı konuşmada tüm ögretmenlerin, ’Ögretmenler Günü’nü kutlayıp, "Türkiye’ye örnek bir okulun açılışını yapıyoruz" diye konuştu.

"AVRUPA’DA DOĞALGAZ MALİYETİ EN AZ OLAN İKİ ÜLKEDEN BİRİYİZ"

Kayseri’de düzenlenen OSB 6’ncı Enerji zirvesi, bugün açılışı yapılan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi’nde (METEM) yapıldı. Bakan Yıldız, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’deki doğalgaz fiyatının, Avrupa ülkeleri arasında en düşük ikinci sırada olduğunu söyledi. Yıldız, daha sonra elektrik, petrol ve yerli kömür konusunda açıklamalarda bulundu.

"ELEKTRİK FİYATLARI 27 AB ÜLKESİ ORTALAMASINDAN DAHA DÜŞÜK"

Elektrik dağıtımı ve üretiminde Avrupa’nın en büyük üç şebekesinden birine sahibiz diyen Enerji ve Tabii kaynaklara Bakanı Taner Yıldız konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Elektrik dağıtım ve üretimi olarak. Doğalgazda da o noktaya doğru hızla ilerliyoruz. Doğu’da üretip çoğunluğunu Batı’da tükettiğiniz, sanayileşmenin 4-5 kat fazla olduğu ortamdayız. Bu sistemle alakalı zorlukları da içinde barındırıyor. Bu gerçekler bize şu sonucu doğruyor. Tükettiğiniz yerde üretebiliyorsanız veya ürettiğiniz yerde tüketiyorsanız bunun çok artısı var. Büyük OSB’lerin yapacağı bir iş var kendi üretim tesislerini kurmaları. Sistem üretim bedeli çok yüksek değil. Doğu’da üretip, Batı’da kullanabilirsiniz gerçek maliyeti fazla etkilemez ama Türkiye’nin toplam enerji ahengini etkiler. Avrupa’da da böyle yapılıyor. Bugün genel çerçevesi çizilmiş büyük resme bakıldığında doğalgaz fiyatları, AB üyesi ülkeler arasında 2’nci sıradadır. Yani 27 ülke arasında doğalgaz maliyeti en düşük olan iki ülkeden biridir. Yüzde 1, yüzde 3’lük tasarruflara gitme isteğini yadırgamam. Ama bu büyük resmi lütfen gözünüzün önünden kaçırmayın. Elektrik fiyatları AB ülkesi 27 ülkenin ortalamasından daha düşüktür. Enerji ve doğalgaza birinci elden sahip olan bir ülke değiliz. Bugün ham petrolde yarım dolar daha ucuza alabilen Avrupa ülkesi yok. Büyük resim bunu söylüyor. Türkiye başta siyasi istikrarıyla birlikte sağladığı avantajını enerji sektöründe kullanıyor. Her yıl üretime 8 milyar TL civarında özel sektörle beraber yatırım yapılıyor. Sanayi tesislerinde yaptığınız yatırımları müşterinizden sektörüne göre 5-10 yılda geri alan kuruluşlarsınız. Kamu da böyle yapıyor, devlet ciddiyeti içinde özel sektör mantığıyla çalışan yapıda artık. Fizibilitesi olan stratejik noktalarda destek alan yapı sergiliyor. Doğalgaz tedarikinde OSB’ler istekte bulundu. ‘Suriye ile sıkıntılarınız bize yansır mı?’ denmesine rağmen Rusya Federasyonu’yla inadına hiçbir problem yaşamaksızın, sanki izole edilmiş şekilde kontratlar devam ediyor. Zamanlaması tartışılır ama kontratlar yapıldı. Bizim öngördüğümüz biçimde 30 Kasım’a kadar da 300 bin metreküpün üstünde tercihlerine göre yapacaklar. Asgari alım civarını tutturamayanlar yüzde 80 civarında, mükellefiyetini yerine getirecek. İğneyi karşımızdakine çuvaldızı da kendimize batıralım. Bu ülke tüm sektörlerin bu Türkiye hepimizin. Bu OSB’lerin de mutlaka daha iyi hesap yapacağı kanısındayım. Elektrikte bugün yüzde 3-5 civarında yüzde 10 civarında daha indirimli elektrik alanlar var. Bu bizim görevimiz müstakil bir teşekkür beklemeyiz. Bu hedeflerimiz arasındaydı. Başarılı olduğumuz Avrupa ülkelerinin ortalamasının altında olmamızdan belli oluyor."

YERLİ KÖMÜR KULLANARAK SANTRAL KURACAKLARA TEŞVİK

Bakan Yıldız, yerli kömürle kurulacak santrallere teşvik sağlanacağını belirterek, "Yerli kömürden elektrik üretecek olmanız halinde çıkarttığınız yerli kömür için bölge teşvikleri vardı. Şimdi bir şey daha ekliyoruz. Yerli kömür kullanılan termik santrali kurulması halinde teşvike alacağız. Kimseye ihalesiz veremeyiz. Kayseri doğduğumuz, doyduğumuz yer ama rekabet ortamında kim daha iyi fiyat veriyorsa o alır. Yerli kömürle alakalı OSBÜK’ü de bu ihaleye davet ediyorum. İyi bir nokta yakalanacağı kanısındayım" dedi.

EPDK BAŞKANI: 140 OSB KURUMUMUZDAN LİSANS ALDI

Toplantıda konuşan Enerji Piyasası Denetleme Kurulu Başkanı Hasan Köktaş, ‘’Toplantının ana konusunun enerji verimliliği olması takdireşayan. Bundan önceki 6 zirvenin 5’ine katıldım. O günden bu yana çok önemli sorunların çözüldüğünü, önemli sorun kalmadığını söyleyebilirim. Enerji sektörünün son 11 yılda nasıl geliştiğini gururla paylaştık. Verimlilik, kulağa hoş gelen ve destek gören bir kavramdır. Zira yapılan ve yapılacak olan, daha az maliyet ya da tüketimle karşılanması hepimizi memnun eden ve arzulanan durumdur. Üstelik bir yandan küresel ısınmanın ciddi bir tehdit halini aldığı, diğer yandan doğal kaynakların hızla tükendiği günümüzde nasıl daha verimli olabiliriz sorusunun cevabı aranmaya başladı. Bugünlerde kime sorsanız insanlığın geleceği için tasarruf ve verimliliğin önemini anlatacak çözüm önerileri getirecektir. Kimi gereksiz yere yanan ampulleri söndürdüğünden kimi otomobil kullanmayıp işe yürüyerek gittiğinden bahsederek katkı sağlamaya çalışır. Biz uygulayıcılar için ise önemli olan bireysel çözümlerden ziyade sistematik ve köklü çözüm getirmektir. Sanayideki enerji yoğunluğunun düşürülmesi de önemlidir. Sanayicilerin yüzde 40’a varan enerji tasarrufu yapabileceği öngörülmektedir. Ülkemizde 140 OSB, kurumumuzdan lisans almıştır” diye konuştu.

TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı da, OSB’lerin üretimin üssü olduğunu vurguladı. Fındıklı, "Ankara’nın doğusunda Kayseri ve Gaziantep gibi 4’er şehir daha, yani 8 şehir daha çıkarabilsek biz bölgeler arası kalkınmışlığın önündeki problemlerin dibine kibrit suyu dökmüş oluruz” dedi.

Haberin Devamı