Gazete Vatan Logo

Londra’nın gözdesiyiz

Türkiye kitap fuarlarının gözdesi durumunda

Yıllık kişi başına düşen kitap sayısını 7’ye yükselten Türkiye peş peşe dünyanın en büyük ve prestijli kitap fuarlarının da gözdesi oluyor: Londra Kitap Fuarı’nın onur konuğuyuz.

Dünyanın en saygın fuarlarından biri olan ve her yıl yaklaşık 25 bin kişinin ziyaret ettiği Londra Kitap Fuarı, 15 Nisan’da kapılarını açıyor. 3 gün sürecek olan fuarın bu yıl bizim için ayrı bir önemi var; bu yılki onur konuğu Türkiye. Fuarın, Türkiye yayıncılık sektörüne kazandıracaklarını, Türkiye Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün’le konuştuk.

- Türkiye bu yıl konuk ülke olarak fuara katılıyor. Konuk Ülke’nin anlamı ve önemi nedir?

Onur konukluğu bir ülkenin kültür, sanat ve edebiyatının fuarda veya fuarın yapılacağı ülke ve şehirde ön plana çıkarılması ile ilgili yapılan organizasyonların bütünü şeklinde açıklayabiliriz. Londra Kitap Fuarı onur konuğu Türkiye projesi, yayıncılarımızın ve ajansların yabancı meslektaşlarıyla ilişki kurmaları, ihtiyaç duydukları yeni iş ortaklıklarına sermaye katabilmeleri için değerli bir olanak. Onur konuğu kapsamında Türkiye ve British Council işbirliğiyle yürütülecek ortak kültürel program, dikkatleri çağdaş Türk yazarlara ve önemli bir yayıncılık arenası olan Türkiye’ye çekecek. Geçmiş yıllarda olduğu gibi, 2013’te de onur konuğu Türkiye programı, konuk edilen Türk yazarların da içinde bulunduğu çeşitli kamuya açık etkinliklerle renklendirilecek.

- Fuara Konuk Ülke olarak katılmamızın sağlayacağı yararlar neler?

Türkiye 2008 yılında Frankfurt Kitap Fuarı’nda onur konuğu oldu sadece konuk olmakla kalmadı çok başarılı bir organizasyon yaptı. Edebiyat, kültür ve sanatımız Avrupa ve Dünya tarafından daha yakından tanındı. 2008 yılından beri Almancaya 200 kitabımızın çevirisi yapıldı. Frankfurt Kitap Fuarı’nın ziyaretçi rekoru kırıldı. 2008 yılında Türkiye onur konuğu olduğunda 299 bin kişi ziyaret etti ve bu rekor hala kırılamadı. 2008 yılından sonra ülkemiz Moskova, Pekin, Paris, Prag, Doha, Madrid ve New York kitap fuarlarından onur konukluğu teklifi aldı. Bu tekliflerin neticesinde Türkiye 2014 Pekin ve 2015 Madrid kitap fuarlarının onur konuğu olacak.

- Türkiye yayıncılığının şu anki durumu nedir?

2002 yılından beri Türkiye yayıncılığında ciddi bir gelişme ve yükseliş söz konusu. Yıllık ortalama %15 civarında düzenli bir büyüme yaşayan bir sektörün mensubuyuz artık. 2002 ‘de 10 bin yeni başlık üretirken 2012’de bu rakam 43 bine ulaştı. Özellikle edebiyat alanındaki gelişmeler çok sevindirici boyutlarda. 2008 yılında 800 milyon dolar olan sektör büyüklüğü 2012’de 2.25 milyar dolar seviyelerine yükselmiştir. Dünya Yayıncılar Birliği IPA’nın rakamlarına göre Türkiye 2012 yılında yeni başlık sayısı üretmede dünyada 13’üncü, ciro rakamlarına göre ise dünya 15’cisi olmuştur. Bu başarı üretilen kitap sayısına da yansıyor: 2012 yılında toplam 480 milyon adet kitap üretildi. Bu kitapların 293 milyon adedi bandrollü yani kalan miktar ise (187 milyon kitap) MEB tarafından öğrencilere ücretsiz olarak verildi. Bu şu anlama geliyor ülkemizde kişi başına düşen kitap sayısı; 6.8 kısaca 7’dir!

Haberin Devamı