Gazete Vatan Logo

Liseli gençler okulda Kuran dinleyecek, camiye gidecek

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından önümüzdeki eğitim-öğretim yılında ortaöğretimde uygulamaya sokulacak yeni müfredatın "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi" derslerine yönelik değişiklikleri tartışma yarattı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından önümüzdeki eğitim-öğretim yılında ortaöğretimde uygulamaya sokulacak yeni müfredatın "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi" derslerine yönelik değişiklikleri tartışma yarattı. Derslerde Kuran okutulmasından, cami ziyaretlerinde uygulamalı namaza kadar tartışmak birçok etkinlik önerisinin yeraldığı yeni müfradatın en dikkat çekici özelliğini ise "Atatürk dengesi" oluşturdu. Öğrenciler, ortaöğretimin önümüzdeki yıl 4 yıla çıkarılmasıyla birlikte 9., 10., 11. ve 12. sınıflarda okutulacak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde şu yeniliklerle karşılaşacaklar:

Misyonerlik: 12. sınıfta "Yaşayan Dinler ve Benzer Özellikleri" ünitesinde Türkiye'deki misyonerlik faaliyetleri hakkında öğrencilere bilgi verilecek. Kuran, Tevrat, incil ve Zebur sınıfa getirilerek barışı ve hoşgörüyü içeren metinler bulunup sınıfta değerlendirilecek. Hıristiyanlık konusu işlenirken misyonerliğin toplumda din olumsuz etkilerine vurgu yapılacak.

İbadet yerleri: 12. sınıfta "Dinlerde İbadet Yerleri" ünitesinde çevrede bulunan farklı dinlere ait mabetlere gezi düzenlenecek, gezi sonrası mabet ve ibadet biçimleri ile ilgili edinilen gözlem sonuçları sınıfta paylaşılacak.

Atatürk ve din: 12. sınıfta 'Atatürk ve Din Öğretimi" adlı ünitede Atatürk'ün dinin doğru anlaşılmasına verdiği önem, din eğitim ve öğretiminin okulda verilmesini isteme nedenleri anlatılacak. 11. sınıfta 'Atatürk ve Cumhuriyet Dönemi Din Hizmetleri" ünitesinde ise Atatürk'ün Atatürk'ün Balıkesir Hutbesi'ni okuduğu dönem canlandırılarak, bir öğrenci tarafından Atatürk'ün rolü üstlenilerek hutbe okunacak. Aynı derste "Yarım doktor candan, yarım hoca dinden eder" sözü çerçevesinde Atatürk'ün uzman din bilginlerine verdiği önemi vurgulayan kompozisyon yazdırılacak.

Atatürk'ün sözleri: 10. sınıfta 'Aatürk ve Din" ünitesinde Atatürk'ün "Din lüzumlu bir müessesedir. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur. Yalnız şurası var ki din Allah ile kul arasındaki bağlılıktır. Softa sınıfının din simsarlığına müsâade edilmemelidir..." sözünden ne anlaşıldığı hakkında konuşulacak, yine Atatürk'ün "Taassup bilgisizliğe dayanır, binâenaleyh taassubu olan cahildir, ilim her zaman ve her yerde bilgisizliği alt eder. O hâlde halkı aydınlatmak gerekir" sözü tahtaya yazılarak sınıfta değerlendirilecek.

Alevilik: 12. sınıfta "İslam Düşüncesinde Tasavvufi Yorumlar" başlıklı ünite ile Alevilik de ortaöğretim müfredatına girecek. Öğrenciler üç gruba ayrılarak; Yesevilik, Mevlevilik ve Alevilik-Bektaşiliğin tarihi gelişimi hakkında araştırma yapmaları istenecek, toplanan bilgiler sınıfta değerlendirilerek yorumların ortak yönlerini gösteren bir pano oluşturulacak.

Ölüye dua yazılacak: 12. sınıfta "Dünya Hayatı ve Ahire!" adlı ünitede öğrencilerden vefat eden yakınları için dua metni oluşturmaları istenecek ve neden dua ettikleri sorulacak. Aynı ünitede fon müziği olarak ney dinletilecek ve ' Ahiret inancının hayatımızı nasıl etkileyebileceği" konusunda kompozisyon yazdırılacak.

Haberin Devamı