Gazete Vatan Logo

Liseli genç Jet ski kurbanı

İzmir'in Çeşme İlçesi'nde 10 dakikalığına 200 tl ödediği eğlence kana bulandı....

İZMİR'in Çeşme İlçesi'ndeki jet ski kazasında yaralanan 17 yaşındaki lise öğrencisi Can Güzelcan'ın yaşam mücadelesi sürerken; ailesi ve arkadaşları, hastane bahçesinde eski sağlığına dönmesi için dua edip nöbet tutuyor. Yıllarca tüketici hakları için mücadele eden, tek torunun jet ski kazasında yaralanmasıyla bu kez kendisi için mücadele başlatan Tüketici Eğitimi ve Yardımlaşma Derneği (TÜKEYDER) Genel Başkanı Zerçin Ergün Duruk, “Herkesin hakkı için mücadele ettim. Şimdi kendi Can'ım, etim, torumun için mücadele ediyorum. Jet ski'lerin kullanımında herhangi bir kontrol yok. Bu kazaların son bulması, başka Can'ların yanmaması için her alanda mücadele başlatacağım” diye konuştu.

Ankara'da annesi Ebru Duruk'la yaşayan, Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencisi Can Güzelcan, tatil için İzmir'e geldi. Başarılı bir öğrenci olmasının yanısıra piyanoya, basketbola ve yüzme sporuna ilgisiyle dikkat çeken Güzelcan, geçen cumartesi günü, arkadaşları Y.Y. ve E.Ö. ile Çeşme'ye gitti. Üç arkadaş burada özel bir su sporları merkezinden 10 dakikalığına 200 TL ücret karşılığında üç jet ski kiraladı. Ayrı jet skilere binen üç arkadaş, denizde dolaşmaya başladı. Bir süre sonra Y.Y.'nin kullandığı jet ski, Güzelcan'ın bulunduğu jet skiye çarptı. Kazayı gören plajdakiler, durumu sağlık ve polis ekiplerine bildirdi.

PROF.DR. CENGİZ KUDAY'DAN İLK MÜDAHALE

Olayı gören Florence Nightingale Hastaneleri Nöroşirurji Bölümü Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kuday'ın anında müdahalesi, Güzelcan'ın hayata dönmesinde büyük rol oynadı. Olay yerine gelen 112 sağlık ekipleri de Güzelcan'ı, Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi'ne kaldırdı. Burada yapılan ilk tedavinin ardından Güzelcan, ambulansla Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi. Durumu ağır olan Can Güzelcan ameliyat edildi, Anestezi Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedaviye alındı. Karakola götürülen Y.Y. ise ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

CAN'A DESTEK, TÜKETİCİ DOSTU ANNEANNEDEN BÜYÜK TEPKİ

Güzelcan'ın geçirdiği kazanın ve yaşam mücadelesine girmesinin duyulmasıyla Ankara'daki arkadaşları, ailesi ve yakınları, hastaneye akın etti. Sevenleri, Güzelcan'ın bir an önce eski sağlığına kavuşması için nöbet tutmaya başlarken, arkasından gözyaşı döktü, dualarını esirgemedi. Arkadaşları, kağıda yazdıkları “Can aramıza geri dön. Gülüşünü özledik” yazısını da hasta yatağında kulağına okuyup temennilerini iletti. Eğitim gördüğü okulun internet sitesinde de, kazadan bahsedilerek, “Bir an önce, yine o gülen yüzünle okulumuzda görmek istiyoruz seni” denildi.

Solunum cihazına bağlı olarak tedavisine devam edilen, şuuru halen yerinde olmayan ve hayati tehlikesi süren Güzelcan'a en büyük destek ise anneannesi, TÜKEYDER Genel Başkanı Zerçin Ergün Duruk'tan geldi. Bir an olsun torunun yanından ayrılmayan, kazanın oluş şekli ve nedenleriyle yakından ilgilenerek mücadele başlatan Genel Başkan Duruk, “Onlar genç yaştalar ve delikanlılar. Ben yıllarca insanların haklarını savunması için mücadele ettim, yanlarında oldum. Şimdi kendi Can'ım, etim, torumun için mücadele ediyorum. Hasta haklarını da sonuna kadar savundum. Bu olay başımıza geldikten sonra yaptığım araştırmalar Türkiye'de bir faciayı ortaya koydu. Kanun da bir boşluk var ve herkes kendine göre yorumluyor. Jet ski'lerin kullanımıyla ilgili bir kontrol mekanizması da yok. İzmir Valiliği'nin genelgesine göre, jet skilerin 18 yaşından küçüklere kiralanmaması gerekir. Aynı yerde üç gün önce de benzer bir kaza olmuş. Jet ski'ler denizdeki trafik terörü gibi. Bunların muhakkak kontrol altında tutulması gerekir. Yoksa daha çok Can'lar yanacak. Birçok kişinin başına bugüne kadar bu olaylar gelmiş ancak kimse üzerine gitmemiş” dedi.

JET SKİ'LERE EHLİYET GETİRİLSİN

Torunun gözlerini açmasının ardından olayda ihmali bulunanlar hakkında ve jet skilerin kullanımı konusunda yasal mücadele başlatıp gerekli makamlara başvuracağını dile getiren Duruk, “Jet ski'ler de yaşın haricinde kişinin kilosu, vücut yapısı ve tecrübesi dikkate alınıp ehliyeti de olması gerekir. Nasıl mobilet bile kullanılırken ehliyet isteniyorsa, jet skiler için de ehliyet olmalı. Bizim şansımız vardı. Prof. Dr. Kuday'ın anında müdahalesi, şu an tedavi gördüğü hastanenin tam donanımlı olup büyük ilgi göstermesi bizim için sevindiriciydi. Ancak herkes bu şansı yakalamayabilir. Torunuma, 18 yaşından küçük olmasına rağmen jet skiyi kiralayan su sporları merkezinin de ihmali var. Aynı anda üç jet ski kullanımına izin vermişler. Tutanak imzalatmışlar ancak nüfus cüzdanlarına bakmaya bile üşenmişler. Bu sorumsuzluklarda kazalara yol açıyor. Bu olayın peşini bırakmayacağım. Jet ski kazalarının önüne geçilmesi için başkaldıracağım” diyerek tepkisini dile getirdi.

JET SKİ'LER KÖKTEN KALDIRILSIN

Oğlunun iyileşmesini, arkadaşlarının desteğiyle endişeli şekilde bekleyen anne Ebru Duruk ise, “Kınalı kuzumdu, o benim. Çok üzüldük, yıprandık. Bu tip kazaların bir daha yaşanmaması için jet skilerin kökten kaldırılmasını istiyorum. Onlar gençler ve bir şekilde özenerek binmek istiyorlar. Ama bu kazalar yaşanıyor. Kaldırılırsa benim annelerin yüreğini kanamaz, üzülmez” dedi.

Haberin Devamı