Gazete Vatan Logo

Lise tercihi nasıl yapılır? LGS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak?

Liseye Geçiş Sınavına katılan öğrencilerin tercih yapma süreci devam ediyor. 2-13 Temmuz tarihleri arasında alınacak olan LGS tercih işlemleri nasıl yapılır? Peki tercihlerin ardından LGS tercih sonuçları ne zaman açıklanır?

Lise tercihi nasıl yapılır? LGS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak?

LGS'ye katılan öğrenciler, aldıkları puanlara göre tercih listesi oluşturacak. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilerin tercih listelerine göre yerleştirme işlemleri gerçekleştirilecek. İlk yerleştirme sonuçlarında okullara yerleşemeyen öğrenciler için nakil başvuruları başlayacak.

LGS TERCİH İŞLEMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

LGS TERCİHLERİ NASIL YAPILIR?

LGS tercihleri, 2 Temmuz’da yapılmaya başlandı. Öğrenciler, 13 Temmuz Cuma günü saat 17.00’a kadar tercihlerini yapabilecekler. Tercih başvuruları, e-okul üzerinden ya da herhangi bir ortaokul müdürlüğünden de yapılabilir. Tercih işlemi sonrasında, tercihlerin ortaokul müdürlüklüklerine onaylatılması gerekir.

8’inci sınıfı başarıyla bitiren öğrenciler, yerleştirme işlemleri için tercih yapabilecek. Sınava giren ve merkezi sınav puanı olanlar, ilk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercih yapmak zorundadır. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercih yapılmazsa, pansiyonlu okullar ve merkezi sınav ile öğrenci alan okullar için de tercih yapılamaz.

Haberin Devamı

Öğrenciler, e-Okul üzerinden 3 farklı ekrandan tercihlerini gerçekleştirecekler. Bunlar;

- Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar

- Merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar

- Pansiyonlu okullar

LGS TERCİHLERİNDE RENKLER NE ANLAMA GELİYOR?

LGS tercihlerine okullar farklı renkler ile kategorilendirildi. Bu renklere göre; yeşil renk, öğrencinin ikamet ettiği adreste bulunan kayıt alanındaki okulları gösterir. Mavi renk, komşu kayıt alanında bulunan okulları gösterir. Kırmızı renk ise, öğrenci kayıt alanı ile komşu kayıt alanında bulunmayan, il içi ve il dışı diğer kayıt alanlarını belirtir.

Öğrencinin kendi kayıt alanından yani yeşil renkli okullardan birisini tercih etmesi halinde, aynı okulu mavi renk alandan tercih eden öğrenciye göre daha avantajlı olur. Öğrencinin kendi ikamet ettiği adrese yakın okul tercih etmesi halinde öncelik tanınır.

LGS YERLEŞTİRME SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

MEB tarafından yayınlanan kılavuza göre, tercihler 2-13 Temmuz tarihleri arasında alınacak. 13 Temmuz Cuma günü sona erecek olan LGS tercihleri için yerleştirme sonuçları ise 30 Temmuz 2018 tarihinde ilan edilecek. Adaylar yerleştirme sonuçlarının ilan edilmesinin ardından, MEB’in internet sitesinden yerleştirme sonuçlarını sorgulayabilecekler.

Haberin Devamı

LGS NAKİL TERCİH BAŞVURU SÜRELERİ

LGS yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra, 4 defa nakil işlemi gerçekleştirilecek. İlk yerleştirmede yerleşemeyen öğrenciler, nakil tercihlerini boş kalan kontenjanlara yerleşebilmek için kullanacaklar. LGS nakil başvuru tarihleri ve nakil başvuru sonuçlarının açıklanma tarihleri;

1. nakil başvuru tarihi: 6-10 Ağustos 2018

1. nakil başvuru sonuçları: 13 Ağustos 2018

2. nakil başvuruları: 13-17 Ağustos 2018

2. nakil başvuru sonuçları: 19 Ağustos

3. nakil başvuruları: 27-31 Ağustos 2018

3. nakil başvuru sonuçları: 3 Eylül 2018

4. ve son nakil başvuruları da 3-6 Eylül tarihleri arasında yapılacak ve sonuçlar 8 Eylül’de açıklanacak.

LGS YERLEŞTİRME SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANIR?

LGS tercihleri, 2-13 Temmuz tarihleri arasında alınmasının ardından, değerlendirme işlemine tabi tutulacak. Bakanlığın değerlendirme işleminin tamamlanması ve sonuçların yayınlanması için beklenen gün ise 30 Temmuz Pazartesi günü.

Haberin Devamı