Gazete Vatan Logo

Lise sonlara rehber

Sınava yaklaşık bir ay kalmışken öğrenciler bu önemli zamanı nasıl kullanacak? Eğitim uzmanlarının bir kısmı süreyi YGS ve LYS için eşit kullansın derken kimi de sürenin tamamının LYS’ye ayırılması gerektiğinden yana

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre lise son öğrencileri velisinin izniyle 45 gün devamsızlık yapabilecek. Öğrencilerin bu hakkı kullanabilmesi için velisinin imzasının olduğu bir dilekçeyi, kendi okul müdürlüklerine teslim etmesi yeterli. VATAN öğrencilerin bu yeni devamsızlık hakkını nasıl kullanmaları gerektiğini eğitim uzmanlarıyla konuştu. İşte uzmanlardan öğrencilere 45 gün devamsızlık taktikleri.

“Tamamını LYS için kullansınlar”

- Turgay Polat (Uğur Dershaneleri Rehberlik Uzmanı): “Öğrenciler 45 günlük devamsızlık haklarının tamamını daha kritik olan ve yerleşmeyi etkileyen Haziran’daki LYS sınavına ayırsınlar. Sayısal ve eşit ağırlık öğrencileri Mart ayında yapılacak olan YGS sınavı için bu haklarının bir kısmnı kullanabilirler. Okul varken nasıl yatıp kalkıyorlarsa, uykularını ona göre düzenlemeliler. Normal bir eğitim süresini günde 6 saat olarak düşünürsek, evde de aynı şekilde 40’ar dakika test çözüp 20 dakika ara verebilirler. Öğrenciler bu devamsızlık hakkının vermiş olduğu rahatlığa kendilerini bırakmamalı. Günde 1-2 saat spor yapıp, kafein ve bağımlılık yapan yiyeceklerden uzak dursunlar.”

“Sayısalcılar YGS’de, sözelciler LYS’de”

- Bilal Aslan (Çözüm Dershanesi Rehber Öğretmeni): “Haftasonu dershanelere giden öğrenciler, haftaiçi de sınava hazırlanabilecekler. 45 günü ikiye bölebilirler. Sayısal ve eşit ağırlık öğrencileri daha çok soru çözmek zorunda oldukları YGS için daha fazla gün kullanabilirler. Sözel öğrencileri için bu durum tam tersi. Sözel öğrenciler genellikle ikinci sınavda başarılı olmak zorunda. Bunun için devamsızlık haklarının çoğunu veya tamamını LYS için kullansınlar. Bu süreyi verimli kullanmak için hafta da bir gün ders çalışmayıp sosyal alana yönelebilirler. Bu durum öğrencinin heyecanını azaltır.”

“Eşit kullansınlar”

- Aykut Başar (Kültür Dershanesi Rehber Öğretmeni): “Üniversiteye hazırlanan lise son sınıf öğrencileri için devamsızlık hakkı büyük bir avantaj. Öğrenciler devamsızlık haklarını eşit şekilde kullanırsa daha çok verim alabilirler. Örneğin YGS için 20 gün; LYS için de 25 gün ayırabilirler. Öğrenciler bu süreçte, dershanelerinin programlarına uymalarında yarar var. Evde test çözüp, etüdlerde hocalara soru sorarak derslerini pekiştirebilirler. Zamandan tasarruf yapmaları için mümkün olduğunca erken kalkmalılar. Öğlen saatlerine kadar uyumak sağlık açısından da bir yarar sağlamaz. Farklı dershanelerin deneme sınavlarına girip, eğitim uzmanlarının seminerlerine katılabilirler. YGS deki başarı LYS’yi psikolojik oalrak etkileyeceğinden Mart ayında girecekler ilk sınavı hafife almamaları gerekir.”

SINAV TAKVİMİ

- Liselerin kapanış tarihi: 17 Haziran 2011

- 2011 YGS Sınav Tarihi: 27.03.2011

- 2011 LYS-1 (Matematik) Sınav Tarihi: 18.06.2011

- 2011 LYS-5 (Yabancı Dil) Sınav Tarihi: 18.06.2011

- 2011 LYS-4 (Sosyal Bilimler) Sınav Tarihi: 19.06.2011

- 2011 LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) Sınav Tarihi: 25.06.2011

- 2011 LYS-2 (Fen Bilimleri) Sınav Tarihi: 26.06.2011

Haberin Devamı