Gazete Vatan Logo

Lise diplomasıyla üniversitede bölüm başkanı oldu

Büyük skandal RedHack sayesinde ortaya çıktı

Lise diplomasıyla üniversitede bölüm başkanı oldu

Cuma Aydın, Açıköğretim Fakültesi’ni yarıda bıraktı. Bilgisayarı iyi biliyordu. Sahte belgelerle Kastamonu Üniversitesi’nin işe alım sınavlarına girdi, kazandı, önce öğretim üyesi, ardından bölüm başkanı oldu. Olay ancak, Aydın’ın bölüm başkanı olmasına rağmen bir de Mustafa Kemal Üniversitesi’ne başvurmasıyla anlaşıldı. Üniversite, diplomasıyla ilgili bilgi isteyince, Aydın’ın foyası ortaya çıktı.

SKANDAL!

KASTAMONU’da yaşanan ‘sahte öğretim üyesi’ skandalı, popüler bilgisayar korsanı grubu ‘RedHack (Kızıl Hackerler)’ sayesinde ortaya çıktı.

Grup, YÖK’e yönelik siber saldırıda ele geçirdiği 10’a yakın üniversiteye ilişkin belgeleri ‘Twitter’ üzerinden paylaştı. Binlerce belge arasında yer alan dosyalardan biri de Kastamonu Üniversitesi’ne ilişkindi.

Soruşturma raporları ve davalara konu olan 396 sayfalık dosyanın baş aktörü, Hatay Altınöz nüfusuna kayıtlı Cuma Aydın’dı (33). Dosyadan elde edilen belgelere göre olay şu şekilde yaşandı:

SAHTE DİPLOMALI BAŞKAN Lise diplomasıyla üniversitede bölüm başkanı oldu

YÖK, Kastamonu Üniversitesi’ne öğretim üyesi alınacağı ilanı verdi. Açıköğretim Fakültesi’nden ‘terk’ olsa da bilgisayarlarla arası iyi olan Cuma Aydın, sahte diplomalarla başvuruda bulundu.

31 Kasım 2010’da üniversitenin yaptığı sınavı kazanan Aydın’ın öğretim üyeliğine atama kararnamesi, 27 Aralık’ta imzalandı. Cuma Aydın, 3 bin 300 lira maaş ile Araç Meslek Yüksekokulu (MYO) Bilgisayar Teknolojileri bölümünde derslere girmeye başladı.

Kısa süre sonra da, Araç MYO Bilgisayar Teknolojileri Bölümü’ne Bölüm Başkanı olarak atandı. Kastamonu Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Bahri Gökçebay imzalı atama kararının tarihi 25 Şubat 2011’di. Sahte diplomayla kısa sürede bölüm başkanı olan Cuma Aydın’ı yakan ise, yaptığı bir ‘hata’ oldu. Aydın, bölüm başkanı olarak atanmadan kısa süre önce, 4 Ocak 2011’de, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) İskenderun Meslek Yüksek Okulu’na da başvuruda bulundu. MKÜ, Aydın’ı sınava almadan önce, ibra ettiği diplomaya göre, Teknik Eğitim Fakültesi’nden mezunu olduğu Fırat Üniversitesi’nden bilgi istedi.

‘BİZDE ÖYLE BİR İSİM YOK’

Fırat Üniversitesi başvurunun yapıldığı gün olan 11 Ocak’ta MKÜ’ye yanıt verdi: “Hayır bizde böyle bir isim öğrencilik yapmadı.” Bunun üzerine MKÜ Rektörlüğü, önce kendi içinde bir sorgulamaya gitti. Bünyesindeki MYO’ların ikisinden, Harbiye ve Antakya MYO’dan ‘kara’ haber geldi. Cuma Aydın, daha önce her iki MYO’da da ders vermişti.

Rektörlük durumu 18 Ocak 2011’de YÖK’e bildirdi. YÖK gelen yazıya ilişkin 23 Şubat’ta hem tüm üniversiteleri hem bakanlığı Cuma Aydın konusunda uyardı. YÖK’ün uyarı yazısına, aynı gün Kastamonu Üniversitesi’nden yanıt geldi: “Cuma Aydın öğretim üyemiz.”

Aynı süreçte Emniyet Genel Müdürlüğü de bilgilendirilmişti. 11 Mart’ta Cuma Aydın evinde gözaltına alındı. Evinde, Fırat Üniversitesi’ne ait 5 adet sahte diploma ve noter tasdikli çeşitli evraklar ele geçirildi. Cuma Aydın’ın gözaltına alınmasından bir gün önce, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Gökçebay istifasını sunarak görevinden ayrıldı.

8 YIL HAPİS CEZASI

Kastamonu Üniversitesi’nin 4 yöneticisi Cuma Aydın olayı nedeni ile davalık olmaktan kurtulurken, Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Aydın’a ilişkin kararını 14 Aralık 2011’de verdi. Bir süre tutuklu kalan Aydın’a 8 yıl hapis cezası verilmesine hükmetti. Yargılama sürecinde, Cuma Aydın’ın Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü’nü bile bitiremediği ortaya çıktı. Aydın’ın, MYO’larda öğretim üyeliğinden önce çeşitli özel okullarda bilgisayar derslerine girdiği de yargılama sürecinde belirlendi.

‘SAHTE BELGEYİ ANLAYAMAZDIK’

YÖK Denetleme Kurulu, olay üzerine dönemin Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Gökçebay, Genel Sekreter Mehmet Gemalmaz, Yardımcısı Nurten Çakıroğlu ve Personel Dairesi Başkanı Canan Şen hakkında soruşturma başlattı. Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre, Prof. Gökçebay, ifadesinde, Cuma Aydın’ın sunduğu evrakın sahteliklerini ne kendisinin ne personelinin anlayabileceğini söyledi. Özeren’in, Prof. Gökçebay hakkında “yönetim görevinden alma”, diğer üç isim içinse bir ay maaş kesme cezası istediği rapor, YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya’nın onayından geçti. Dosyanın 26 Temmuz 2012’de geldiği Danıştay Birinci Dairesi, geçtiğimiz 16 Ekim’de, 4 şüpheli hakkında kamu davasını açmaya yeterli delil olmadığı kararını oybirliği ile verdi.

Haberin Devamı