Gazete Vatan Logo

Lira için en kötü atlatılmış olabilir

‘TL’deki yükseliş, ABD-Çin gerginliğinden. Varlıklar cazip” diyen Rabobank, “TL belki de en kötüsünü atlatmış olabilir. Tahvil ve hisse senetlerine giriş bekliyoruz” tahmini yaptı.

Lira için en kötü atlatılmış olabilir

Türkiye’nin 2 aydır gündemini meşgul eden Cumhurbaşkanlığı ile 27. Dönem Milletvekilliği Seçimi’ni resmi olmayan sonuçlara göre Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’nin kazanmasıyla tamamlanmasının ardından Türk Lirası varlıklarda seyrin pozitif olması bekleniyor. Rabobank Gelişen Piyasalar FX Stratejisti Piotr Matys, TL’de en kötüsünün atlatılmış olabileceğini belirterek, “TL varlıklarına ilgi gelebilir” diye konuştu.

TV’de konuşan Matys, seçim sonrası siyasi belirsizliğin azalacağına dair inanç oluştuğunu, bu nedenle piyasanın sonuçlara ilk tepkisinin olumlu olduğunu belirtti.

Yabancı yatırımcı için yapısal reformların hayati önem taşıdığını ifade eden Piotr Matys, şunları kaydetti: “Bundan sonra reformlara odaklanılıp odaklanılmayacağı izlenecek. Merkez Bankası’nın (TCMB) sıkı para politikasını devam edip ettirmeyeceği ve gerektiğinde faizi artırıp artırmayacağı da takip edilecek.”

Çin-ABD krizi geriyor

Haftanın ilk işlem gününde 2’nci seansta TL’nin gerilemesinde ABD-Çin arasındaki ticaret gerilimiyle ilgili endişelerin etkisi görüldüğüne dikkat çeken Rabobank Stratejisti, “Lira bu nedenle ilk yarıdaki kazancını ikinci yarıda geri verdi. Şu an faiz oranı nispeten düşük. Aşırı ısınmış ekonomi biraz soğutulabilir ve TCMB enflasyonun kontrolünü sağlarsa kısa vadede TL varlıklarına sermaye girişi görebiliriz” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

TL konusunda ‘ihtiyatlı iyimser’ olduğunu, önümüzdeki aylarda daha stabil olmasını beklediğini söyleyen Matys, “Ekonomi biraz olsun soğuyacak, bu da enflasyonu düşürecek inancındayım. TL nispeten ucuz. TL varlıklar da nispeten cazip. Tahvil ve hisse senetlerine kısa vadede spekülatif sermaye girişleri olabilir” ifadelerini kullandı.

Matys, Çin ve ABD’nin büyüyen ticaret savaşının TL’yi negatif etkileyeceği söyledi ve ekledi: “Ama TL belki de en kötüsünü atlatmış olabilir. Önümüzdeki aylarda daha stabil olabilir.”

Para sihirbazı ‘Ne güzel ucuz para’ diye önerdi
Para sihirbazı lakaplı ünlü yatırımcı ve Mobius Capital Kurucusu Mark Mobius, Türk Lirası’nın ucuz olduğunu belirterek, varlıkların alınabileceğini ve yatırım yapılabileceğini söyledi. Akbank ve Sabancı Üniversitesi’nin düzenlediği konferansta konuşan Mobius, “Türk Lirası çok değer kaybetti. Yatırımcılar beni arıyor. Ne yapalım diye, ne güzel ucuz bir para diyorum. Euro’nuz, dolarınız var, varlık alabilir, yatırım yapabilirsiniz diyorum. Paranın ucuz olması her zaman kötü olacak diye bir şey yok” diye konuştu. Mobius, Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkeleri hızlı büyüdükleri için sevdiklerini belirterek, bu ülkelerin büyük fırsat sunduğunu kaydetti.

Haberin Devamı