Gazete Vatan Logo

Limak’sız CKK, Akkuyu ortaklığına çok yakın

Akkuyu Nükleer Santrali için Rus şirket Rosatom ile Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK) arasındaki ortaklık görüşmelerinin yıl sonuna kadar belli aşamaya getirilmesi kararlaştırıldı. Taraflar arasında anlaşma sağlanırsa projenin yüzde 49 hissesi CKK’ya devredilecek

Limak’sız CKK, Akkuyu ortaklığına çok yakın

Akkuyu Nükleer Santrali için Rus nükleer enerji şirketi Rosatom ile Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK) şirketleri arasındaki ortaklık görüşmelerinin, yıl sonuna kadar belli bir aşamaya getirilmesi kararlaştırıldı. Rosatom ile müzakerelere katılan Türk özel sektör yetkililerinden alınan bilgiye göre, Rusya’nın daha önce Cengiz Holding’le başlattığı ortaklık görüşmelerinde, Kolin ve Kalyon şirketleri de sürece dahil oldu. CKK yetkilileri, Rus nükleer enerji şirketi Rosatom’un üst düzey yetkililerinden Kirill Komarov ile Cuma günü İstanbul’da bir görüşme gerçekleştirerek, ortaklık sürecini yıl sonuna kadar belli bir noktaya getirme kararı aldı.

Mehmet Cengiz söylemişti

Görüşmede taraflar ortaklığa zemin oluşturacak bazı temel prensiplerde ön mutabakata vardı. Bu çerçevede, taraflar ayrıntılarda anlaşırsa, projenin yüzde 49 hissesi Türk CKK’ya devredilecek, yüzde 51 hisse ise Rus şirketinde kalacak. Projeye Ruslar’ın Türk ortak arayışı konusundaki ilk işaret Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz’den geldi. Geçen ay, Akkuyu Nükleer Santrali için Rosatom ile ortaklık görüşmelerinin devam ettiğini belirten Cengiz, “Rusların Türk tarafında ortağa ihtiyaçları var, şartları görüşüyoruz. Tek başımıza bizim de kaldırabileceğimiz bir iş değil, belki birkaç arkadaşla beraber girebiliriz. Önce Ruslarla anlaşalım da bu işe girmek isteyen çok. Yılbaşına kadar bu iş netleşir” açıklamasında bulunmuştu.

Haberin Devamı

Nisan ayında, Rosatom, Türkiye’de kurduğu Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin yüzde 49’a kadar hissesini yerel şirketlere satıp ortaklık kurulmasına karar vermiş ve Cengiz Holding ile ilk görüşmelere başlamıştı.

Elektrikte yollar ayrıldı

CLK Enerji, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada yeni hisse dağılım yapılanmasına girdiğini ve bu kapsamda Limak Enerji şirketinin CLK’dan ayrıldığını duyurdu. Açıklamada, Boğaziçi, Akdeniz, Çamlıbel Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (EDAŞ) ile perakende şirketlerinde Cengiz ve Kolin’in Limak’a ait hisseleri devralacağı, Limak’ın da Uludağ EDAŞ ve Uludağ Perakende şirketlerindeki Cengiz ve Kolin hisselerini devralacağı vurgulandı.

Haberin Devamı

2023 yılında tamamlanacak

Türkiye, Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’ne ilişkin ilk anlaşmayı 2010 yılında Rusya ile imzaladı. Toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip 4 reaktörden oluşacak ve 20 milyar doları aşacak santralin, en geç 2023 yılına kadar devreye girmesi öngörülüyor.