Gazete Vatan Logo

Liderler ülkede! Büyük buluşmaya geri sayım başladı

Yan yana gelmelerine imkansız gözüyla bakılan iki lider ABD Başkanı Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un Singapur buluşması için geri sayım başladı. Ülkeye giden ilk isim Kim Jong-un oldu. Aradan geçen birkaç saatin ardından Donald Trump da Singapur’un Paya Lebar Üssüne iniş yaptı.

Liderler ülkede! Büyük buluşmaya geri sayım başladı

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile görüşmek üzere Singapurda 12 Hazirana planlanmış kritik zirveye katılmak üzere Singapur'un Paya Lebar Üssüne indi.

Trump yolculuğunu Girit üzerinden akratmalı olarak gerçekleştirdi. Quebec Bagotville Üssünden kalkan Air Force One, sekiz saat sonra gerekli kontroller ve yakıt yüklemek için Girit'in Suda üssünde durak yaptı. Saat 4.41'de Suda Üssünden kalkan uçak 10 saat sonra Singapur'un Paya Lebar Üssüne indi.

Trump'tan önce ülkeye gelen isim Kim Jong un oldu. Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki tarihi zirve, Salı günü tatil beldesi Sentosa Adası'nda yapılacak.

Görüşmede ilk kez, Kuzey Kore'nin bir lideri bir ABD Başkanı'yla yan yana gelecek.


Washington, görüşmenin Kim'in nükleer silahlanma projesini sonlandıracağı bir sürecin başlangıcı olması beklentisini taşıyor.

İki lider son 18 ay içinde inişli çıkışlı bir ilişki sergiledi. Karşılıklı açıklamalarda hakaretler edildi hatta savaş tehditlerinde bulunuldu.

Liderlerin ikisi de zirveden önce Singapur Başbakanı Lee Hsien'le bir araya gelecek.

Kim Jong-un 21 Nisan'da, ABD Başkanı Trump ile planlanan görüşmesi nedeniyle ülkesinin füze programını askıya aldığını ve bir nükleer tesisi kapatacağını açıklamıştı.

Haberin Devamı


Kim 27 Nisan'da ise, yarımadayı ikiye bölen sınır hattını geçip Güney Kore'ye ayak basmış Güney Kore lideri Moon Jae-in ile biraraya gelmişti.

Görüşme bir Kuzey Kore lideri ile bir ABD Başkanı'nın ilk kez biraraya gelmesi nedeniyle tarihi öneme sahip.