Gazete Vatan Logo

Liderler turuna çıkacak!

Yeni anayasanın akıbetini netleştirecek

Anayasa Komisyonu’nun dünkü toplantısından liderler turu kararı çıktı. Çiçek dört lidere gelinen noktayı anlatacak ardından da komisyonun akıbetini netleştirecek.

TBMM Anayasa Komisyonu’nun dün Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında yaptığı “tamam mı devam mı” toplantısında liderler turu kararı alındı. Çiçek, Meclis tatile girmeden önce 4 parti lideriyle görüşerek gelinen noktayı aktaracak. Müzakerelerin sürmesi halinde uzlaşma sağlanıp sağlanamayacağı konusunda partilerin “marjını” belirlemek üzere liderlere “vatandaşlık”, “eşitlik”, “anadilde eğitim” gibi üzerinde uzlaşılamayan maddeler konusunda son kararlarını soracak. Liderlerin yaklaşımı doğrultusunda komisyonun ve yeni anayasanın akıbeti netleşecek.

411 günde 48 madde

Üç saat süren toplantının başında Çiçek “411 gündür çalışmalarımız devam ediyor ama 48 maddede uzlaşabildik. İyi gitmedik” diyerek gelinen noktadan memnuniyetsizliğini dile getirdi. AK Partili Mustafa Şentop’un “3-4 tur müzakere yaptık vardığımız nokta ortada. Bu noktadan sonra siyasi iradeye ihtiyaç var” dediği toplantıda AK Partili Ahmet İyimaya ise “Bu masa artık anayasanın önüne geçti. Müzakerede varız ama mutabakatta yokuz. Bu aşamadan sonra kısmi bir değişiklik belki daha doğru olabilir. Bunun üzerine yoğunlaşmalıyız” önerisinde bulundu.

CHP’den Çiçek’e sitem

CHP’li Atilla Kart ise “Bugüne kadar kritik noktalarda sorumluluk üstlenmediniz. En azından bundan sonra üstlenmenizi bekliyoruz. Bu sizin için de tarihi bir sorumluluktur” sözleriyle Çiçek’e yüklendi. CHP’li üyelerin çalışmaların Başkanlık Sistemi önerisi nedeniyle tıkandığı iddialarını yinelemesi üzerine AK Partili Şentop, “Başkanlık Sistemi ile ilgili 39 madde var. Bu maddelerde 3 parti anlaştınız mı? Sadece 5 maddede uzlaşmışsınız. Kalan maddelerde aranızda da anlaşmanız yok” tepkisini gösterdi.

MHP’li Oktay Öztürk ise Şentop’un bu sözlerine “Sanki diğer maddeler üzerinde sizin rezerviniz yok mu? Siz de rezerv koydunuz. Burada anayasa görüşüyorsunuz ama diğer taraftan terör örgütü ile müzakere ediyorsunuz, anadilde eğitim, baraj konularında sözler veriyorsunuz. Remzi Kartal mutabakat olduğunu açıkladı” karşılığını verdi.

Değerlendirmelerin ardından Çiçek’in liderlerle görüşerek gelinen noktayı aktarması ve değerlendirmelerini alması kararlaştırıldı. CHP’li Atilla Kart ve Rıza Türmen, Çiçek’e “Liderler turunuz komisyonu bitirme amacı taşımasın. Bu görüşmeler sonunda komisyon bitecek gibi bir hava yaratılmasın” uyarısında bulundu. Çiçek ise “Ben liderlerle müzakere etmeyeceğim. Tabloyu anlatacağım. Siz ne söylüyorsanız onu söyleyeceğim” karşılığını verdi. Çiçek’in liderlere özellikle 4 parti arasında hiçbir şekilde uzlaşma sağlanamayan “Başkanlık sistemi”, “vatandaşlık”, “ana dilde eğitim” gibi kritik maddelere ilişkin görüşlerini ve “Bu konularda ileri ya da geri adım atıp atamayacaklarını” soracağı ifade edildi.

Batum: Affımı isterim

CHP’li Süheyl Batum’dan ise toplantıda “Liderler ‘Siz uzlaşıyormuş gibi yapmaya devam edin’ derlerse, o zaman kusura bakmayın. Partim masada kalabilir ama ben komisyondan affımı isterim. Artık milleti oylamanın bir faydası yok” çıkışı geldi.

Haberin Devamı