Gazete Vatan Logo

Lice'de 4 köyde 21 ton esrar

Diyarbakır'da dev uyuşturucu operasyonu

DİYARBAKIR’ın Lice İlçesi’ne bağlı 4 ayrı köyde, jandarma polis ve MİT’in kobra helikopterlerin desteği ile düzenlediği operasyonda, PKK/KCK’ya ait piyasa değeri 40 milyon TL olan 21 ton esrar ele geçirildi. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, bu yıl ele geçirilen uyuşturucu miktarının 40 tonu bulduğunu belirterek, "PKK/KCK kanlı ve bölücü terör örgütünün önemli büyük maddi kaynaklarına da darbe vurulmuştur" dedi.

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, İl Jandarma Komutanı Albay Hüseyin Hilmi Atalay, İl Emniyet Müdürü Recep Güven ile birlikte ele geçirilen 21 ton esrarın önünde İl Jandarma Komutanlığı’nda basın açıklaması yaptı. Vali Toprak, operasyonun Lice İlçesi’ne bağlı 4 ayrı köyde eş zamanlı yapıldığını, 21 ton esrar ile 25 kilo patlayıcı ile PKK’lı teröristlere kıyafetler ile mühimmatların da ele geçirildiğini kaydetti. Toprak, uyuşturucunun terör örgütü PKK/KCK’nın gözetimi altında tutulduğunu anlatırken, şunları söyledi:



"Vatandaşlarımızın sözde haklarını savunma iddiasıyla kardeş kanı döken terör örgütü uyuşturucuyu çeşitli illerimize ve ülkelere göndererek ve pazarlayarak bu kanlı duruşunu aynı zamanda zehirle takviye etmekte ve güçlendirmektedir. Terör örgütü bir yandan bireyleri suça bulaştırmakta diğer taraftan uyuşturtucunun gönderildiği şehir merkezlerindeki gençleri zehirlemekte son olarak da uyuşturucu trafiğinden yüklü miktarda finans gelir elde etmektedir. Terör örgütü PKK/KCK uyuşturucudan kazandığı paranın bir bölümünü yaptığı ve yapmaya çalıştığı planladığı eylemler için kullanırken büyük bir bölümünü de zevk ve safa içerisinde yaşamaları için sözde yöneticilerine, taraftar, piyonlarına ve iradelerini satın aldığı kesim ve noktalara göndermektedir. Örgüt, para trafiğinde aksama meydana geldiğinde ise çok sert ifade ve tehditlerle kendi elemanlarını, teröristlerini, milis ve iş birlikçilerini ağır dille itham etmektedir."

Diyarbakır Valisi Toprak, son dönemde terör örgütü PKK/KCK’ya yönelik olarak çok etkin, sonuç alıcı, çok önemli başarılı operasyonlar düzenlendiğini anlattı. Vali Mustafa Toprak, bu operasyonları ’Nakro operasyonlar’ olarak nitelendirirken şöyle konuştu:

"Terörle birlikte finansmanını da ortaya çıkaran narko terör perasyonuyla karşınızdayız. Terör örgütünün ilimizde terör faaliyetlerini ortadan kaldırmak gerekse terör örgütünü ayakta tutan Diyarbakır kırsalında üretilen uyuşurcunun ekim, imal, üretim, üsleme ve depolama alanlarına yönelik olarak arkadaşlarımızın çok planlı, programlı çalışmaları oldu. Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığımızca Lice ilçesi Ortaç, Yalaza, Bağlan ve Kayacık Köyü bölgelerinde terör örgütü PKK/KCK’lı terörist mensuplarının lojistik destek sağladığı, bu kapsamda silah ve mühimmat temin edeceklerine dair duyumlar elde edildi. Belirtilen bölgede bölücü terör örgütünün yönlendirmesiyle iş birlikçilerine yoğun kenevir ekimi ile esrar ekimi yaptırdığı, arazide bunların yapıldığına dair bilgiler değerlendirildi."

KOBRALI ORTAK OPERASYON

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, operasyonun İl Jandarma Komutanlığı, MİT Bölge Başkanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü tarafından planlı, programlı, istihbari bilgilerle 13-14 Aralık tarihlerinde yapıldığını söyledi. Operasyonun Jandarma Bölge Komutanlığı sevk ve yönetimindeki 39 ayrı timin katılımıyla yapıldığını belirten Toprak, operasyona 7’nci Kolordu Komutanlığı’nın da taarruz helikopterleriyle destek verildiğini kaydetti. Operasyon öncesi Lice’nin Ortaç, Yalaza, Kayacık, Bağlan köylerinde uyuşturucuların imal ve saklandığı 34 farklı yerin tespit edildiğini belirten Toprak, şunları söyledi:

"Tespiti yapılan noktaların tamamında ve buna ilave olarak yine 11 evde aramalar icra edilmiş olup bu evlerde de herhangi bir suç unsuruna rastlanmamıştır. Bölgedeki terörist gruplara ulaştırılması muhtemel terörist kıyafetleri ve patlayıcı eyleminde kullanılmak üzere hazırlanan 25 kilo amonyum nitrat ile 41 Kalaşnikof piyade tüfeği mermisi de ele geçen malzemeler arasında olması özellikle dikkat çekici bir noktadır. Bir başka dikkat çekici özellik ise; terör faaliyetleriyle uyuşturucu ve bunlarla elde edilen gelir arasındaki irtibattır. Bu dört köyün yakın civarında Kocaköy, Lice ve Bingöl’e giden bir karayolumuz var. O karayolunda geçmişte şehit de verdiğimiz çok acı olayları yaşadık. O yola önceden arkadaşlarımızın önemli istihbarat bilgilerini elde etmeleri ve vatandaşlarımızı hakikaten ortaya çıkabilecek tehlikeyi görmeleri ve sonucunda hemen bize ihbar etmeleri nedeniyle kanlı eylemlerin bir çoğu da o yol üzerinde önlemiş idi. O yol ve o yolu bütünleyen bu uyuşturucu ekim alanlarının birlikte oluşturulması çok manidardır."

"7 KAMYONA SIĞDIRABİLDİK"

Vali Mustafa Toprak, operasyonda ele geçirilen 21 ton esrarı 7 ayrı kamyona sığdırabildiklerini anlattı. Vali Toprak, operasyonu kapsamında 1 büyük sığınak, uyuşturucu imalathanesi olarak kullanılan sığınak ile uyuşturucu imalatında kullanılan çeşitli malzemeler, sığınak tarzı 9 depo, yola patlayıcı yapımı ve yerleştirilmesinde kullanılan 25 kilo amonyum nitrat, 41 Kalaşnikof piyade tüfeği fişeği, 7.65 milimetre çapında vizör marka tabaca, 40 tabanca fişeği, 1 av tüfeği, 1 diz üstü bilgisayar, 1 hassas terazi, 9 tel elek, 1 koli bandı, 1830 TL’nin uyuşturucu depolanan alanlarda bulunduğunu, bildirdi. Bunların yanı sıra 1 kimlik kartı ve bununla birlikte teröristlerin giydiği 2 kıyafet ve 2 poşuya de el konulduğunu, 3 şüphelinin gözaltına alındığını söyledi.

UYUŞTURUCULAR PKK BARINAKLARINA YERLEŞTİRİLMİŞ

Toprak, iş makinelerinin de gömülü halde saklanan esrarın çıkarılmasınoda kullanıldığını, uyuşturucuların köylerin 500 ile 2 bin metre dışına çıkarılarak terörist barınaklarına yerleştirildiğini söyledi. Toprak, arazi örtüsünden de yararlanılarak gizlenen bölgelerde uyuşturucunun saklandığını belirterek, "PKK/KCK kanlı ve bölücü terör örgütünün önemli büyük maddi kaynaklarına darbe vurulmuştur. Birleşmiş Milletler’in verileri toplayan bir teşkilatının verilerine göre PKK terör örgütünün uyuşturucu ticaretinin Avrupa’ya yönelik olarak yüzde 75’ini gerçekleştirdiği de açık ve aşikardır. Uyuşturucunun piyasa değeri yaklaşık 40 milyon TL civarında olduğu belirlenmiştir" dedi

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak düzenlenen son operasyonla birlikte son 10 ayda Diyarbakır’da ele geçen toplam uyuşturucu miktarının 40 tonu bulduğunu, PKK’nın Türkiye’de beslendiği en önemli kanalın uyuştucu ve Diyarbakır il sınırları olduğunu anlatırken işbirlikçi ve milislerine ektirerek, paralarını topladığı uyuşturucu paralarının Kandil’deki örgüt elebaşlarına gönderildiğini, mücadelenin sürdürüleceğini ekledi.

Haberin Devamı