Gazete Vatan Logo

Libya’yı peçete üstünde üçe böldü

ABD Başkanı Trump’ın yardımcılarından Sebastian Gorka’nın, özel bir görüşmede, bir peçete üzerine çizdiği haritada Libya’yı üç bölgeye bölmeyi önerdiği ortaya çıktı

Libya’yı peçete üstünde üçe böldü

İngiliz The Guardian gazetesi, Trump yönetiminden bir ismin, çatışmaların sürdüğü Libya’ya yönelik ‘sıra dışı’ planını okuyucularıyla paylaştı.

Stephane Kirchgaessner ve Julian Borger imzalı haberde ABD Başkanı Donald Trump’ın yardımcılarından Sebastian Gorka’nın, Avrupalı bir diplomatla buluşmasında, peçete üzerine çizdiği harita ile Libya’yı üçe bölmeyi teklif ettiği öne sürüldü. Plana göre Trablus ve Tobruk, denize kıyısı olan Trablusgarp ve Sirenayka adlı iki ayrı ülke olurken Çad sınırına yakın Fizan bölgesinde de ayrı bir devlet kurulması öngörülüyor. Trump’ın Libya özel temsilcisi olmak için çabalayan Gorka, ‘radikal İslam karşıtı’ görüşleriyle biliniyor. Libya’da 2011 yılındaki ABD destekli müdahalenin ardından Muammer Kaddafi’nin devrilmesiyle başlayan çatışmalar hâlâ sürüyor. The Guardian’a konuşan uzmanlar, ülkeyi üçe bölmenin bölgeler arasında bulunan petrol rezervleri nedeniyle sınır çatışmalarını körükleyeceği uyarısında bulundu.

Osmanlı modeli

Trump’ın yardımcılarından olan Sebastian Gorka, Libya’nın Osmanlı İmparatorluğu döneminde olduğu gibi 3 bölgeye ayrılmasından yana.

Haberin Devamı