Gazete Vatan Logo

Libya’ya yiyecek ve suyu paraşütle atacağız

Başbakan Erdoğan, Arap Baharı Turu’nun dönüş yolunda, gezisini ve bölgedeki gelişmeleri anlattı...

Bize büyük bir ilgi var bu da sorumluluk yüklüyor

Yurt içinde çok yaptık ama yurt dışında ilk kez bir günde dört miting gibi toplantı yapmış oluyoruz. Biraz da ses düzeni iyi olsaydı, çok daha güzel bir tablo ortaya çıkacaktı. Tacura’yı gördünüz. Ha keza Misrata’yı, Bingazi’yi de. Türkiye’ye, bize karşı büyük ilgi var. Bu da omuzlarımıza büyük sorumluluk yüklüyor. Biz Türkiye’de iktidarıyla, muhalefetiyle konumumuzu, gücümüzü tam kavrayabilsek, inanın dünyada çok daha farklı bir yerde oluruz.

Kaddafi de oğlu da telefonda yalan söyledi

Misrata’daki yıkımı gördünüz. Orduları Misrata’ya saldırırken Kaddafi de oğlu Seyfülislam da bana telefonda yalan söylediler. “Misrata’ya bombardıman, saldırı, bunlar El Cezire’nin haberleri, hepsi yalan” dediler. O yanmış tanklar, zırhlı araçlar kimin? O yakılmış, yıkılmış evler, binalar kimin eseri? Biz bu Misrata’dan 450 yaralıyı gemilerimizle Türkiye’ye getirip tedavi ettirdik. Kaddafi’ye yaralıları alacak gemiye 12 adet F-16’nın eşlik edeceğini, bir şey yapmaya kalkarsa savaş uçaklarının anında müdahalede bulunacağını söyledim. Gemi F-16’larla gidip döndü.

Bölgeye el uzatacak potansiyelimiz var



Türkiye’nin bölge halklarına el uzatacak potansiyeli, gücü var. Her şey para değil. Mesela 200 yataklı hastaneyi Türkiye’de diyelim ki 30’a kuruyorsan, Somali’de 15-20’ye çıkarırsın. 200 yataklı bir hastane Türkiye’de çok şey ifade etmeyebilir ama Mogadişu’yu ayağa kaldırır. Sağlık hizmetleriyle, doktorlarıyla, yaratacağı hareketlilikle.

Libya ayağa kalksın birlikte çok iş yaparız

Libya ayağa kalksın, Afrika’da birlikte çok iş yaparız. Bakın, Batı bankalarında Libya’nın 160-170 milyar doları var. Bir türlü serbest bırakmıyorlar. Bu parayı dünya finans sistemi içinde çevirip duruyorlar. Ne yapıyor? Neredeyse 1 trilyon dolarlık bir hareketlilik oluyor. Tabii Batı finans sistemi bundan büyük nemalar sağlıyor. Peki, nemasından hiç Libya’ya veriyor mu? Bu soruyu sorduğumda herkes susuyor.

Not: Burada ben birkaç rakam aktardım. Fransa ve İngiltere’nin Libya operasyonu 320 milyon euro’ya mal oldu. Ama Libya’da orta vadede, 5 yıllık dönemde 260 milyar euro’luk bir Pazar ortaya çıkacak. Altyapı yatırımları, petrol sektörünün değerlendirilmesi gibi...

Libya’nın yıkılan binalarını biz yapacağız

Önümüzdeki hafta Sirte’ye 6 uçakla yiyecek ve su göndereceğiz. Paraşütle atılacak. Zaten Ulusal Geçici Konsey güçleri Sirte’yi almak üzereler. Ondan sonra Kaddafi’nin elinde önemli yer olarak sadece Sabba kalacak. Libya’nın yıkılan okullarını, karakollarını, adliye binalarını biz yapacağız. Bu bölgedeki müteahhitleri hızla devreye sokacağız. Ayrıca parlamento binasını biz inşa edeceğiz. Şimdiki parlamento binası, sinemadan dönme ve kirayla oturuyorlar. İdris Sunusi’nin sarayını başkanlık sarayı yapacaklar.

ABD’nin vetosu şık değil

Filistin’in BM tarafından bir devlet olarak tanınması girişimine ABD’nin vetosu şık değil. Filistinliler önce BM Güvenlik Konseyi’nde deneyecekler. Oradaki havayı görecekler. Güvenlik Konseyi’nin öyle hemen karar alması söz konusu değil. Belki bir hafta sürecek, belki bir ay, belki iki-üç ay. Güvenlik Konseyi’nden olumlu karar çıkmazsa geriye BM Genel Kurulu kalıyor. Orada yeterli destek sağladılar.

Filistin’in Vatikan gibi BM’de temsil edilmeyen devlet statüsü alması sözkonusu. Bu durumda BM üyesi olamayacak ama BM’nin yan kuruluşlarında temsil edilecek. FAO’da, UNİCEF’te, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde. Bu bile İsrail’in canını sıkmaya, zorlamaya yeterli.

Not: Burada ben Filistin’in Uluslararası Ceza Mahkemesi üyeliğinin İsrail komuta kademesini çok ciddi olarak sıkıntıya sokabileceğini, yurt dışına çıkışlarının bile riskli hale gelebileceğini söyledim. Erdoğan da “Topko Livni gibi” diye örnek verdi.)

Suriye yalnızlığa doğru gidiyor

Suriye hızla yalnızlığa doğru gidiyor. Önümüzdeki hafta BM Genel Kurulu toplantısından sonra nihai kararımızı açıklarız. BM toplantısı çerçevesinde Obama, Ahmedinecad ve bölge ülkeleri liderleriyle yapacağım görüşmelerden sonra Suriye’ye son tavrımızı ortaya koyacağız.

Bingazi’de Erdoğan’ı alnından öptüler...

Başbakan’ın Kuzey Afrika ziyaretinin son durağı muhaliflerin merkezi Libya’nın Bingazi kenti oldu. Yollarda bekleyen Bingazi halkı, Başbakan’ın konvoyunu zafer işaretleriyle selamlayarak, Türk bayraklarıyla sevgi gösterisinde bulundu. Bingazi’de bir Libyalı vatandaş Erdoğan’ı alnından öptü. Başbakan, “Libya halkının tek temsilcisi olarak Ulusal Geçiş Konseyi’ni tanıyoruz. Sizlerden şunu istirham ediyorum: Lütfen nasıl bir geçmişi arkanızda bıraktığınızı ve bugünlere nasıl gelindiğini unutmayın. Gelinen noktanın kıymetini iyi bilmek gerekiyor. Artık diktatörlerin tayin ettiği gelecek değil, Libyalıların tayin ettiği geleceğe hazırlanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı