Gazete Vatan Logo

Libya Tezkeresi nedir? Liİbya'da neler oluyor?

Hükümet Libya’ya asker gönderme tezkeresini Meclis’e sundu ve tezkere 325 oyla Meclis'ten geçti. Oylamaya 509 milletvekili katıldı.Türk askerinin Libya'ya gitmesi, Meclis'te yapılan oylama ile netleşti. Peki, Libya Tezkeresi nedir?

Libya Tezkeresi nedir? Liİbya'da neler oluyor?

Libya Tezkeresi’nin Meclis’ten geçti. 184 ret oyuna karşı 325 oyla kabul edildi. Libya Tezkeresi’nin Meclis’ten geçmesinin ardından, Libya Tezkeresi nedir? Libya’da neler oluyor soruları da artı. İşte Libya Tezkeresi hakkında merak edilenler…

LİBYA TEZKERESİ NEDİR?

Tezkere, bir işe izin verildiğini bildiren resmî belgedir. Libya Tezkeresi hükümet tarafından Meclis’e sunuldu ve 325 oyla kabul edildi. Libya’ya harekât izni için Cumhurbaşkanlığı tarafından TBMM’ye sunulan tezkere bugün itibariyle Meclis’ten geçti.

LİBYA’DA NELER OLUYOR?

Libya, Muammer Kaddaf'inin devrilmesiyle başlayan ve 2011 yılından sonra iç savaşa dönüşen Libya’da farklı yönetimler ortaya çıktı. BM, sivillerin zarar gördüğünü belirleterek çatışmaların derhal durması çağrısı yaptı.

2011 yılından beri siyasi istikrar sağlanamayan Libya’da 2014 yılında yapılan seçimlerde siyaset ikiye bölündü. Ülkenin doğusunda Temsilciler Meclisi, batısında ise Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti yer aldı.

Merkezi Trablus’ta bulunan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Birleşmiş Milletler, Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından desteklenirken, Hafter güçlerinin kontrolünde olan Temsilciler Meclis’, ise Mısır, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Fransa ve Rusya tarafından destekleniyor.

Haberin Devamı

LİBYA DESTEK İSTEDİ, ERDOĞAN ‘’DAVETE İCABET EDERİZ’’ DEDİ

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Türkiye'den deniz, kara ve hava askeri desteği talep etti. Libya’nın destek talep etmesinden sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya'ya asker gönderme konusunda, "Davet edildiğimiz yere gideriz, edilmediğimiz yere gitmeyiz. Şu anda bir davet olduğuna göre icabet ederiz." demişti.

Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi Emrullah İşler ise yaptığı açıklamada, "361 yıl ortak geçmişimiz olan Libya’nın Meşru hükümetinden gelen davete Türkiye olarak olumlu cevap vereceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Bugün de Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

MECLİS LİBYA TEZKERESİ İÇİN OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI VE 325 OYLA GEÇTİ

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin görüşmeleri için TBMM Genel Kurulu'nu bugün için olağanüstü toplantıya çağırdı.

Haberin Devamı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan oylama sonucunda Libya tezkeresi 325 oyla kabul edildi.

Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Tezkere 184 ret oyuna karşı 325 oyla kabul edildi. 509 milletvekili oylamaya katıldı.

TBMM Genel Kurulu, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresini görüşmek üzere, Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplandı. Şentop, Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin görüşmelerinin yapılması amacıyla Genel Kurulun toplanmasına ilişkin çağrı yazısını okuttu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, görüşmelere geçilmeden önce söz alarak, Genel Kurulun çalışmalarına ara verdiği dönemde, Şentop'un toplanma çağrısının "gündem güvencesinin" ihlali anlamına geldiğini, bunun Anayasa ve İçtüzük'e aykırı olduğunu savundu. Özel, Şentop'un, Meclis Genel Kurulunu, "bir kişinin tayin ettiği tarihte toplantıya çağırdığını" da iddia etti.

Haberin Devamı

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat, TBMM Genel Kurulunun 7 Ocak 2020'ye kadar çalışmalarını hukuken ertelediğini belirterek, Meclisin olağan ve olağanüstü toplantılarının nasıl gerçekleşeceğinin İçtüzük ve Anayasa'da düzenlendiğini, bu bağlamda da Meclis Başkanı Şentop'un Genel Kurulu toplantıya çağırmasının kurallara ve şartlara uygun olduğunu vurguladı.

TBMM Başkanı Şentop da TBMM'yi değil, Genel Kurulu toplantıya çağırdığına dikkati çekerek, bunun Anayasa ve İçtüzük'e uygun olduğunu vurguladı.

Meclisi tatilde ve ara vermede toplantıya çağırmaya yönelik kuralların, Genel Kurulun ara vermesi halinde de geçerli olacağına işaret eden Şentop, "21 Aralık'ta alınan karar, bir tatil ve ara verme kararı değildi. TBMM bir tatilde ve ara vermede değildi. Sadece Genel Kurul toplanmama kararı almıştı. Ben TBMM'yi değil, Genel Kurulu toplantıya çağırdım. Aynı şey değil çünkü 21 Aralık'ta alınan karardan sonra TBMM'de komisyonların çalışmalarını sürdürmelerine bir engel yoktu." diye konuştu.

Haberin Devamı

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı da "Toplantıyı Anayasa'ya ve İçtüzük'e uygun bir şekilde yaptığınız kanaatindeyim. Buna ilişkin referanslar da verildi. Esasen bugün toplantıya gördüğünüz gibi Meclis de hazır bulunmakta ve yapmış olduğu yoklamada da Genel Kurulun iradesinin de toplanma istikametinde olduğu bir kez daha kayıtlara geçmiş bulunmaktadır. Tezkereyi görüştüğümüzde yeniden Genel Kurulun iradesi tecelli edecektir." ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Şentop, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla TBMM Başkanlığına gönderilen Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin tezkereyi okuttu.

Libya tezkeresinin Meclis Genel Kurulundaki görüşmeleri, İYİ Parti Grubu adına İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın konuşmasıyla başladı.

İYİ PARTİ: VİETNAM GİBİ

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi hakkında, "Mehmetçik, bölgede Vietnam gibi bir iç çatışmanın içerisine sokulabilir. Mehmetçiğimizi milli güvenliğimizle hiçbir ilgisi olmayan bir iç savaşın belirsiz ateşi hattına bırakamayız." dedi.

MHP: REALİTE BU TEZKEREYLE SAHADA DA PERÇİNLENECEKTİR

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Libya'ya asker gönderilmesine dair Cumhurbaşkanlığı tezkeresiyle ilgili, "Bu tezkereyle Akdeniz'de mavi vatanımızı koruyor, haklarımızın gasbedilmesini engelliyor, kardeş ülke Libya'nın istikrarına ve bölgesel barışa katkı yapıyoruz. Masada oluşan realite bu tezkereyle sahada da perçinlenecektir." dedi.

HDP: HAYIR DİYORUZ

HDP Adana Milletvekili Tulay Hatımoğulları Oruç, "Bu tezkereye net bir biçimde hayır diyoruz. Çünkü bu tezkere, iktidarın dış siyasette muhteşem başarısızlığının ve değerli yalnızlığının bir kez daha tescil edilmesi anlamına geliyor." dedi.

CHP: ANAYASAYA AYKIRI

CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz "Rusya Hafter'i güçlü bir şekilde desteklemekte ABD de iyi ilişkiler kurmaktadır. Bu Trablusta'ki hükümetin kırılgan bir zemin üzerinde durduğunu göstermektedir. Libya'ya asker göndermek için hukuka dayalı bir zemin yaratılmaya çalışılıyor. Bölge ülkeleriyle kapsamlı bir istişare yaptınız mı? Tunus bunun olumsuz olacağını söylüyor. İtalya, Fransa, Mısır, Yunanistan ile bir istişare yapıldı mı? Türkiye bölgedeki diğer ülkelerin vekalet savaşına dahil olmamalı. Bu tezkere Anayasa'nın 92'nci maddesine aykırıdır. Telafisi güç durumla karşılaşmamak için büyük devletler gibi iki tarafla da temas kurup diplomasi kanalları açık tutulmalıydı." ifadelerini kullandı.

AK PARTİ: ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN

AK Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, "Türkiye'nin kültürel ve sosyal bağları olan Libya'nın yardım çağrısında bulunmaması düşünülemez. Libya'ya sağlanacak destek uluslararası hukuka uygundur. Lİbya'nın barış harekatı sırasında bize sunduğu destek unutulamaz. İki ülke halkı ortak bilinçle hareket etmiştir. Bu yardım çağrısı Türkiye'ye sorumluluklar yüklemektedir. İmzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin muhtıra Türkiye'yi Antalya körfezine mahkum etmek isteyenlere çok büyük cevaptır. Libya'nı huzuru ve istikrarı bölgenin huzuru ve istikrarıdır. O anlaşmaya destek olanların buna da destek olması gerekir. Tezkere ateşkesin sağlanmasına katkı sağlayarak çözüme katkı sağlayacaktır. Talebe olumlu yanıt verilmesi ulusal çıkarlara da uygundur. Ülkemiz bölgeyi istikrarsızlığa sürükleyecek, çıkarlarımıza halel getirecek oldu-bittilerin önüne geçecektir. Libya sadace duygusal bağlarımızın olduğu bir coğrafya değildir." dedi

SAADET PARTİLİ VEKİL: KABUL ETMEYECEĞİZ

Gün içerisinde Saadet Partisi'nden gelen açıklama Libya tezkeresine destek olarak algılanmıştı. Saadet Partisi'nin TBMM'deki 2 vekilinden biri olan Cihangir İslam Twitter hesabından oylamaya katılmayacağını açıkladı. Saadet Partili diğer vekil Abdulkadir Karaduman ise Meclis'te yaptığı konuşmada "Tezkereyi kabul etmediğimizi Saadet Partisi adına ifade ediyorum" dedi.

'İYİ PARTİ KARAR VERMEDİĞİNİ SÖYLEDİ'

İYİ Parti Genel Merkezi'nde gerçekleşen görüşme yaklaşık 1.5 saat sürdü. Görüşmenin ardından açıklamada bulunan Bakan Çavuşoğlu, "Sayın Genel Başkana ve çalışma arkadaşlarına bilgi verdik. Bu vesile ile dış politikamızda gündemde olan bazı konularda da soru cevap şeklinde görüş alışverişinde ve bilgilendirmede bulunduk. Biz Dışişleri Bakanlığı olarak tezkereyi Meclis'e gönderilmesi için Cumhurbaşkanlığı'na arz ettik. Bugün itibarıyla gün içinde Sayın Cumhurbaşkanımızın imzası ile tezkerenin Meclis'e gönderileceği de Cumhurbaşkanlığı makamından öğrendik" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, CHP ve İYİ Parti temaslarının iyi ve samimi bir şekilde gerçekleştiğini vurgulayarak, "Bilgilendirmemizi yaptık, görüş alışverişinde bulunduk. Bizim görevimiz kritik dönemlerde kritik konularda siyasi partilerimizi bilgilendirmek. Meclisimize de bir bilgilendirmede bulunacaktık. Fakat şu anda tezkerenin görüşmesi öne alındığı için ve olağanüstü şekilde Meclis toplandığı için Meclis iç tüzüğünde de böyle bir bilgilendirme olmuyor" diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, tezkere hakkında İYİ Parti'nin bir karar vermediğini kaydederek, "Bizim arzumuz nedir? Bu bir milli meseledir. Ulusal güvenliğimizi ilgilendiren konularda da siyaset üstü şekilde tüm siyasi partilerle birlikte hareket etmeyi arzu ediyoruz" dedi.

'EVET' VEYA 'HAYIR' DEMEDİK'

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Kamil Erozan ise, Bakan Çavuşoğlu'nun ziyaretinin ardından basın toplantısı düzenledi. Erozan, görüşmede Bakan Çavuşoğlu'na bir takım sorular yönelttiklerini belirterek, "Önümüzdeki dönemde bu tezkere TBMMye geldiğinde alacağımız kararı belirleyeceğiz. Biraz sonra bir başkanlık divan toplantısı olacak. Orada da ayın 2'sinde grup toplantısındaki arkadaşlarımızı bilgilendireceğiz. Bu süreçlerin sonunda nihai kararımızı vereceğiz. Sayın Bakana da söyledik; biz bugün kendilerine 'evet' veya 'hayır' demedik" ifadelerini kullandı.