Gazete Vatan Logo

Libya'da barışta anlaştılar!

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyinin, Mısrata ve Taverga belediye meclisleri arasında imzalanan ve Kaddafi rejimine destek verdikleri suçlamasıyla Mısrata'daki devrimciler tarafından yerlerinden göç ettirilen Taverga sakinlerine dönüş hakkı veren barış anlaşmasını onayladığı bildirildi.

Libya'da barışta anlaştılar!

Konseyin sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yapılan açıklamada, "UMH Başkanlık Konseyi, Ağustos 2016'da Tunus'ta anlaşmaya varılan ve Mısrata ve Taverga belediye meclis başkanları arasında bugün resmen imzalanan barış anlaşmasını onayladı." ifadesine yer verildi.

Göç ettirilen Taverga sakinlerine kente dönüş hakkının verildiği anlaşmanın, UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac, Mısrata Belediye Başkanı Muhammed Eştivi ve Tawergha Yerel Meclis Başkanı Abdurrahman eş-Şekşak tarafından imzalandığı duyurulan açıklamada, "Bu anlaşma istikrarın, ulusal mutabakatın sağlanması ve yaraların sarılması yolunda önemli bir adımdır." değerlendirmesi yapıldı.

UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Serrac da anlaşmadan son derece memnuniyet duyduğunu ifade ederek, 2011 yılındaki halk ayaklanması sırasında Kaddafi rejimine destek verdikleri suçlamasıyla Mısrata'daki devrimciler tarafından kentten göç ettirilen Taverga sakinlerinin dönüşünün, ülke içinde ve dışındaki tüm sığınmacıların dönüşü için bir başlangıç olmasını temenni etti.

Haberin Devamı

Serrac, Taverga halkının kente dönüşünde gerekli ihtiyaçların temin edileceğini ve onurlu yaşama haklarının sağlanacağını vurguladı.

Mısrata'ya 30 kilometre uzaklıktaki Taverga'da ikamet eden yaklaşık 30 bin Libyalı, ülkede 2011 yılında başlayan halk ayaklanmaları sırasında "Mısrata'daki devrimcilere karşı durmak ve rejime yandaşlık yapmak" suçlamasıyla devrimciler tarafından Taverga'dan zorla göç ettirilmişti.

Taverga halkının büyük bir kısmı, ülkenin kuzeyindeki Trablus, Bingazi ve Ecdebiye'deki mülteci kamplarında hayatlarını idame ettiriyor.

Taverga ve Mısrata kentinden temsilciler, Ağustos 2016'da Tunus'ta Birleşmiş Milletler gözetiminde, Taverga halkının evlerine dönüş hakkını içeren bir anlaşma imzalamıştı.