Gazete Vatan Logo

Libor skandalının faturası

İngiltere’de Barclays ile patlak veren Libor manipülasyonu skandalının faturası kabarıyor

Uzmanlar, Libor faizini belirleyen 16 uluslararası bankadan 11’in 2014’e kadar 14 milyar dolar tutarında ceza ve dava masrafıyla karşılaşabileceğini bildirdi.

Libor faizini belirleyen 16 uluslararası bankadan 11’inin 2014 yılına kadar 14 milyar dolar tutarında para cezası ve dava masrafı ile karşılaşabileceği bildirildi.

Morgan Stanley analistleri tarafından hazırlanan araştırma raporunda, 350 trilyon dolar tutarında kredi ve türev ürünün fiyatlandırılmasını sağlayan Libor faizinin usulsüz şekilde manipüle edilmesi nedeniyle 11 bankanın hisse başı kârları bu yıl yüzde 2 ile yüzde 33 arasında düşüş gösterecek. Söz konusu bankalar arasında Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Credit Suisse, UBS, Deutsche Bank, Societe Generale, Royal Bank of Scotland, HSBC ve Lloyds yer alıyor.

Analistler, düzenleyici kurumlar tarafından verileek cezalar ve mahkemede varılacak anlaşmalar nedeniyle bankaların hisse başına defter değerinin bu yıl medyan değer olarak yüzde 0.5 azalacağını tahmin ediyor.

Defter değeri azalacak bankalar arasında usulsüzlük yaptığını kabul ederek düzenleyici kurumlar tarafından 453 milyon dolar para cezasına çarptırılan Barclays de yer alıyor. Analistler tahminlerinin henüz “ham” olduğunu belirtseler de, hazırlanan rapor Libor skandalının bankalarda yaratacağı hasar konusunda şu ana kadarki en ayrıntılı tahminleri içeriyor.

Haberin Devamı