Gazete Vatan Logo

Lezzetli ucuz ve doyurucu

Sokak lezzetlerinde en fazla çeşitliliğe sahip ülkelerden biriyiz. Yemek yazarı Michael Alan Connelly’nin dünyada en iyi 20 sokak lezzeti listesinde dürümümüz ikinci sırada.

Lezzetli ucuz ve doyurucu

BM araştırmalarına göre, her gün tamı tamına dünyanın dört bir tarafındaki 2.5 milyar insan, karnını sokak yemekleri ile doyuruyor. Tükürük Köftesi, çibörek, ciğer tava, Ayvalık tostu, kumpir, midye dolma, kumru, sebzeli dürüm, lokma, mısır, boyoz, midye, sembüsek, Şam böreği, taze nohut, ciğer kebabı, loğlaz dürümü, Urfa kebap dürüm, sakatat kebabı, nohut dürüm, halka tatlısı, kuymak, banduma, balık ekmek, kazan simidi, halka tatlısı, bicibici, tantuni, kerebiç, yanıksı dondurma ülkemizin en bilinen sokak lezzetlerinden.

Sokak yemekleri deyip de geçmeyin sakın… Saptamalara göre, sokaktaki ayaküstü kondu satıcılarda yemek yeme alışkanlığı MÖ. 5000 yıllarında Pompei kentinde başlamış. O gündür bugündür de devam ediyor.

BM araştırmalarına göre, her gün tamı tamına dünyanın dört bir tarafındaki 2.5 milyar insan, karnını sokak yemekleri ile doyuruyor.

Amerikan L.A. haftalık dergisinde ünlü gurma yazar Jonathan Gold şöyle yazıyor: “Moda dediğin… Müzik dediğin hep sokaklarda başlamıştır. Ardından kapalı mekânlara geçmiştir… Yemek bunun dışında olabilir mi!..”

Haberin Devamı

Türkiye de sokak yemekleri açısından son derece zengin bir ülke. Her bölgenin ve hemen her ilin kendine has sokak yemekleri bulunuyor. Türkiye’nin coğrafî konumu açısından çeşit çeşit ürünü var. Neredeyse her köşe başında bir sokak yemeği satan yerle karşılaşabilirsiniz. Hele hele belli saatlerde. Türkiye’nin sokak yemekleri dediğimiz zaman, liste uzar da gider. Saymakla bitmez.

Kokoreç

Malzemeler

- Kokoreç (Uykuluk, mumbar ve bağırsak ile sarılıp fırınlanmış hazır kokoreç)

- Domates

- Yeşil Biber

-Kimyon

-Pulbiber

- Kekik

-Tuz

Hazırlanışı:

Kokoreçleri tüm olarak odun ateşinde (mangalda) çevirerek pişirin.Pişmesine yakın domates ve yeşil biberleri de mangala ekleyerek közleyin.Mangal yerine fırında da aynı işlemi yapabilirsiniz. Pişen kokoreçi arzu ederseniz halka halinde keserek veya küçük küpler şeklinde doğrayıp ocakta ısıttığınız teflon tavada baharatlarla çevirerek yanınada közlediğiniz biber ve domates ile servis edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bölgelere göre sokak lezzetleri

İç Anadolu Bölgesi’nde soslu dürüm döner, tükürük köftesi, gobit, alıç, çibörek, osmanlı şerbeti, Marmara Bölgesi’nde tava ciğeri, pideli köfte, cantık, hurma tatlısı, bomba, Ayvalık tostu, Beyoğlu çikolatası, kumpir, midye dolma, buzlu badem, Ege Bölgesi’nde söğüş, kumru, sebzeli dürüm, lokma, mısır, boyoz, midye, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hayat çöreği, kaymay şerbetli, Mardin peyniri, mavi badem şekeri, sembüsek, Şam böreği, taze nohut, keçi tulumunda ayran, tirit, ciğer kebabı, meyankökü şerbeti, loğlaz dürümü, Urfa kebap dürüm, sakatat kebabı, nohut dürüm, kahke, Şam tatlısı, Karadeniz Bölgesi’nde kuymak, simit tiridi, banduma, balık ekmek, Samsun pide, Akdeniz Bölgesi’nde şırdan, sıkma, kırkaz, kazan simidi, halka tatlısı, bicibici, karakuş, cantık, tantuni, kerebiç, bağça, yanıksı dondurma, silibe kağıt kebap, haytalı, sahlep, macun Mersin ciğeri ülkemizin belli başlı sokak lezzetlerinden.

Dürümümüz dünyada ikinci sırada

Sokak yemeklerine bir tek biz meraklıyız zannetmeyin. Dünyada her zaman yükselen değer. Lifestyla Asia’nın Genel Yayın Müdürü Michael Alan Connelly özel bir liste yayınladı: “20 Must-Try Street Foods Around the World” (Dünya Üzerinde Denemek Zorunda Olduğunuz 20 Sokak Yemeği). Kimbilir, belki yolunuz düşer ilk 10 sıralamasını paylaşayım Connelly’in:

Haberin Devamı

1- Banh mi (Vietnam, kızarmış etli sandviç) 2- Dürüm (Türkiye) 3- Suppli (İtalya, peynir / biftek, domates) 4- Rou jıa mo (Çin, dönerin bir benzeri) 5- Pork satay (Tayland, soslu bir tür domuz eti) 6- Tacos al pastor (Meksika, bir tür tako) 7- Tagine (Fas, Berberî usulü kuzu) 8- Choripán (Arjantin tarzı sosisli sandviç) 9- Bhel puri (Hindistan, pilav ve erişte karışık) 10- Arepas (Venezuella, teryağlı-peynirli, soslu yumurta)

Nohut Dürüm

Malzemeler

- 1 su bardağı nohut

- 1 tatlı kaşığı tuz

- Tırnaklı ekmek

- Domates

- Kuru soğan

- Maydanoz

- Yeşil biber

-Pulbiber

Hazırlanışı:

Yöreye has nohutu bir gün önceden ıslatın. Islatılan nohutlarI süzün ve iyice yıkayın. Zaman ayarlı düdüklü tencerelerde tuzunu ekleyerek kaynatın. (Geleneksel yöntemlerde nohut kazanlarda kaynatılmaktadır.) Nohutlar piştikten sonra süzün. Tırnaklı ekmeklerin üzerine alarak, ince kıydığınız maydanoz, domates ve kuru soğan ile servis edin. Acılı arzu ederseniz pul biber ekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Bici bici

Malzemeler

- 4 su bardağı su

- 3 yemek kaşığı mısır nişastası

- Pudra şekeri

- Kırmızı gıda boyası

- Gül suyu

Hazırlanışı:

3 kaşık nişastayı yarım bardak su içinde eriterek karıştırın. 4 bardak suyu tencerede kaynatın, su kaynadığı zaman hazırlamış olduğunuz su karışımlı nişastayı yavaş yavaş tencereye dökün, çırpma teli ile belli bir kıvama gelinceye kadar karıştırın. Sonra tepsiye yaklaşık 1-1,5 cm kalınlığında olacak şekilde döküp soğumaya bırakın. Soğuyan karışımı tepsi içinde karelere bölerek kesin. Karelere bölünmüş olan malzemeden bir parçasını avuç içine alarak bıçak yardımıyla küçük küp şeklinde kasenin içine doğrayın. Üzerine istediğiniz miktarda pudra şekeri ve kırmızı gıda boyası ile hazırlamış olduğunuz şerbet veya gülsuyu ekleyin. Arzu edenler bu karışıma küp meyvelerden ilave edebilir.