Gazete Vatan Logo

Le Pen’in tuzağına düştü

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçiminin en güçlü adayı Macron, grevdeki bir fabrikanın bağlı olduğu sendika yöneticileriyle görüşürken, rakibi Le Pen grevci işçilerle buluşunca zor durumda kaldı

Le Pen’in tuzağına düştü

Fransa’da 7 Mayıs’ta gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) lideri Marine Le Pen’e karşı yarışmaya hazırlanan eski Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron, önceki günkü kampanya gezisi sırasında kelimenin tam anlamıyla rakibinin ‘tuzağına düştü’.

Macron Çarşamba günü, Amiens kentinde bulunan Amerikan Whirpool firmasına ait kurutma makinesi fabrikasında çalışan işçilerin bağlı olduğu sendika liderleriyle görüşmeye gitti. Macron’un bu hareketini fırsat bilen Le Pen ise, grevdeki fabrika çalışanlarına sürpriz bir ziyarette bulundu.

Le Pen ziyareti sırasında yaptığı konuşmasına, “Macron şu anda patronlarla birlikte. Ben ise işçilerin yanındayım” sözleriyle başladı. Firmanın fabrikayı kapatma kararına karşı olduğunu vurgulayan Le Pen, başkan seçilmesi durumunda, gerekirse fabrikanın açık kalması için devletin işletmeye hissedar olmasını sağlayacağı vaadinde bulundu. Le Pen, yaklaşık yarım saat süren ziyareti sırasında grevdeki işçilerle tokalaştı ve bol bol fotoğraf çektirdi.

Haberin Devamı

‘Engel olamaz’

Le Pen’in fabrikaya gittiği haberini alan Macron, sendika yetkilileriyle yaptığı görüşmenin ardından apar topar işçilerin yanına gitti. İşçilerin tarafından yuhalanmasına karşın fabrikadan ayrılmayan Macron yaptığı konuşmada, “Le Pen size yalan söylüyor. Başkan seçilse bile bu fabrikanın kapatılmasına engel olamaz. O bu ülkedeki işleyişi anlamıyor” dedi. Macron, grevdeki işçilere, “Size işlerinizi kurtaracağımı söyleyemem, bunu kimse yapamaz. Le Pen’in söylediği gibi sınırları kapatmak da çözüm değil” diye konuştu.

Ucuz iş gücü için gidiyorlar

Macron bunun yerine başkan seçilmesi halinde, Whirpool yöneticileriyle iyi bir tazminat anlaşması önermeleri konusunda görüşmelerde bulunacağını ve işçilerin haklarını tamamen alabildiklerinden emin oluncaya kadar mücadele edeceğini söyledi. Whirpool yetkilileri, Haziran 2018’de kapatma kararı aldıkları Amiens fabrikasını, iş gücünün daha ucuz olduğu Polonya’ya taşıyacaklarını açıklamıştı. Fabrika işçileri de bunun üzerine greve gitme kararı almıştı.

Haberin Devamı

‘Yalan söylüyor’

Macron, öfkeli işçilere hitaben yaptığı konuşmada, rakibi Le Pen’in sadece oy kazanmak için yalan söylediğini savundu. Macron, “Bayan Le Pen buraya gelip 15 dakika boyunca selfie çektirdi, sonra da gitti” dedi.