Gazete Vatan Logo

Lavrov: Türkiye yardımcı olacak

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin Astana'da Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya Suriye muhalefetiyle kurulacak temaslarda yardımcı olacağını belirtti.

Lavrov: Türkiye yardımcı olacak

Rusya'nın başkenti Moskova'da Macar mevkidaşı Peter Szijjarto ile görüşmesinin ardından konuşan Lavrov, "BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Rusya'nın desteğiyle görüşmelerin moderatörlüğünü yapacak. Türkiye, de Mistura'ya muhaliflerle kurulan temaslarda, İran ise hükümet temsilcileriyle kurulan temaslarda yardımcı olacak" dedi.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da yürütülen görüşmelerin Suriye'de yaklaşık 6 yıldır süren krizin çözüme kavuşturulması yolunda önemli bir aşama oluşturduğunu söyledi.

'TARAFLARIN BİR ARAYA GELMESİNDEN MEMNUNUZ'

Görüşmelerin gerçekleşmesi için Türkiye'nin işbirliği ve İran'ın desteğiyle aktif çalışma yürüttüklerini kaydeden Lavrov, tüm engellemelere rağmen tarafların bir araya gelmesinden memnun olduğunu belirtti.

'SİLAHLI MUHALİFLER CENEVRE'DE SİYASİ MUHALİFLERE DAHİL OLACAK'

Bu arada Lavrov, Astana görüşmelerinin, silahlı muhalif grupların çözüm sürecindeki tam kapsamlı katılımını pekiştirme amacı taşıdığını da söyledi: "Astana görüşmeleri, silahlı grupların çözüm sürecinde tam kapsamlı katılımıyla ilgili anlaşmayı resmiyete dökmek için düzenlendi. Cenevre'dekiler de dahil olmak üzere bundan sonraki turlar, hükümet ile istisnasız tüm silahlı gruplar arasındaki müzakerelere adanacak."

Haberin Devamı

Lavrov, silahlı muhalefet heyetinin Cenevre'de siyasi muhaliflere dahil olacağını, bunun Suriyeli taraflar arasındaki müzakereleri daha kapsamlı ve perspektifli yapacağını kaydetti.

'SİYASİ MUHALİFLER SİLAHLI MUHALİF HEYETTE DEĞİŞİKLİK YAPMAYA ÇALIŞTI'

Öte yandan, siyasi muhaliflerin Astana'ya giden silahlı muhalif heyette değişiklik yapılması için girişimlerde bulunduğunu belirten Lavrov, siyasi muhalifleri müzakere sürecinin dışında bırakmaya çalışmadıklarını da vurguladı.