Gazete Vatan Logo

Laparoskopi yöntemi ile yumurtalık kistlerinin tedavisi

Günümüzde hemen her yumurtalık ameliyatı laparoskopik ile yani, kapalı ameliyat ile gerçekleştirilmektedir. Ortalama 1 saat süren laparoskopik, son derece ‘’hasta dostu’’ bir ameliyat şeklidir.

Laparoskopi yöntemi ile yumurtalık kistlerinin tedavisi

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Şimşek, yumurtalık kistleri ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.

Ameliyat ne zaman gereklidir?

Kadınların yumurtalıkları, kist üretebilen organlardır. Üreme çağıyla birlikte bazı kadınlarda; çikolata kistleri, fonksiyonel kistler, iyi huylu tümörler ya da kanser olan kitleler ortaya çıkabiliyor.

Bunların bir kısmı ameliyat gerektiriyor. Kanserleşme ihtimali olan, büyüklüğü 10 cm ve üzerinde olan, kanda ca-125 değerini yükselten, ultrason görüntüsü iç açıcı olmayan, şiddetli ağrı yaratan, kendi etrafında burulması (torsiyon) nedeniyle acile başvurmak zorunda bırakan yumurtalık kist ve kitlelerinde ameliyat kaçınılmaz oluyor.

Laparoskopik ameliyat yöntemi nasıl uygulanır?

Günümüzde hemen her yumurtalık ameliyatı laparoskopik ile yani, kapalı ameliyat ile gerçekleştirilmektedir. Ortalama 1 saat süren laparoskopik, son derece ‘’hasta dostu’’ bir ameliyat şeklidir. Açık ameliyattaki gibi, karında sezaryen kesisine benzeyen bir kesi olmaz. Onun yerine göbekten bir delik, kasık üstünden bir delik ve yanlardan bir ya da iki delik açarak, küçük deliklerden kistler ameliyatla çıkartılmaktadır.

Haberin Devamı

Laparoskopik ameliyatın avantajları nelerdir?

Laparoskopik ameliyat süresi açık ameliyatla hemen hemen aynıdır. Ameliyat sırasında kan kaybı ve ağrı daha az görülmektedir. Ayrıca ağrı kesici ihtiyacında azalma olurken; ameliyattan birkaç saat sonra eğilme, doğrulma, ayağa kalkma, yemek yeme, yürüme gibi günlük işleri tek başına yapabilirsiniz. Bunun dışında; ameliyattan sonra küçük deliklerde iltihaplanma ihtimali, açık ameliyata göre çok daha nadir görülmektedir. Keza, küçük deliklerden ileride fıtık gelişme ihtimali, açık ameliyat hattından fıtıklaşmaya göre çok daha azdır. Tüm bu avantajları ile ameliyattan bir gün önce kiste bağlı ağrıdan günde 4-5 ağrı kesici ile ancak ayakta durabilen bir hasta; laparoskopik ameliyatla hem ağrı hissetmemektedir hem de ameliyata bağlı istenmeyen etkileri çok daha hafif olmaktadır.

Haberin Devamı

Teknik değişikliğine gidilebilir…

Bu arada şunu da vurgulamak gerekir. Laparoskopik ameliyat; özel bir eğitim, tecrübe ve hastane donanımı gerektirmektedir. Her kadın doğum uzmanı, bu eğitimi alma fırsatı bulamayabilir. Ya da çalıştığı hastanede laparoskopik ameliyat yapacak aletler yeterli olmayabilir. Doktorunuz, sizin ve kendisinin güvenliği açısından açık ameliyat tercih edebilir. Bu duruma saygı ve uyum göstermek gerekir. Ya da laparoskopik konusunda deneyimli başka bir doktora başvurabilirsiniz. Çok nadiren de olsa laparoskopik başlanılan bir ameliyat, açık ameliyat şeklinde devam edebilir. Bu, sizin açınızdan bir olumsuzluk olmadığı gibi, hekimi suçlamak için bir gerekçe değil. Kanamanın çok olması, çevre organlarla aşırı derecede yapışıklık, kitlenin yumurtalık kanseri çıkması gibi nadir durumlarda; bizzat hastanın güvenliği için açık ameliyata dönmek gerekebilir. Bu ihtimali de laparoskopik ameliyata girmeden önce, hastalarla paylaşmak gerekir.