Gazete Vatan Logo

Land Rover 'gray market'çilere artık iyi niyet göstermeyecek

Land Rover, Türkiye'deki araçları için garanti koşullarını yeniledi. 'İyi niyet garantisi' adıyla tüm araçlara garanti hizmeti veren firma, bundan böyle sadece Borusan Oto'nun ithal ettiği araçlara ücretsiz hizmet verecek

Land Rover, Türkiye'de sadece Borusan Otomotiv'i tanıdığını, bunun dışında ithal edilen Land Rover'ların ise garanti kapsamı dışında kabul edileceğini açıkladı. Land Rover'ını 'gray market' olarak tanımlanan özel ithalatçılardan alanlar ise masrafları cepten karşılamak zorunda kalacak. Borusan Otomotiv, eskiden belirli bir ücret karşılığında üç yıl garanti süresi verirken, artık bu hizmeti de ücretsiz verecek.

Bugüne kadar Borusan Otomotiv, 'gray market'lerden alınan Land Rover'ların sorunlarını iyi niyet garantisi kapsamında çözmeye çalışıyordu. "Ancak artık durum değişti" diyen Borusan Oto Avcılar yetkilileri şu açıklamayı yaptı:

"Land Rover kesin bir karar alarak bundan sonra sadece yetkili satıcılardan alınan araçların garanti kapsamında olacağını açıkladı. Bundan böyle biz de artık iyi niyet garantisi diye bir uygulama yapamayacağız. Land Rover sahiplerine hizmetlerimizi aksatmadan vereceğiz. Ama masraflar garantiden değil, cepten karşılanmak zorunda kalacak."

'Gray market'ın sırrı ne?
Türkiye'de lüks otomobiller, distribütör firma dışında özel ithalatçılar tarafından da satılıyor. Bunun en önemli nedeni, bu özel ithalatçıların ciddi bir fiyat avantajı sunması. Örneğin, 135 bin euroya satılan Range Rover Vogue, galerilerde 10 bin euro daha düşük fiyatla bulunabiliyor. İndirim miktarı sizin pazarlık gücünüze ve otomobilin fiyatına göre daha da yükselebiliyor.

* Peki nasıl oluyor da aynı özelliklerdeki bir otomobilde böylesi bir indirim yapılabiliyor? İşin sırrı şu: Bazı ithalatçılar yurtdışındaki bir bayi ile anlaşıyor. Otomobilleri o bayiden alıyor ve faturada otomobilin fiyatını düşük gösteriyor. Böylece önemli bir vergi avantajı yakalıyor ve bunu müşteriye yansıtıyor. Ancak devlet ciddi bir vergi gelirinden oluyor.

* Gray market denilen bu piyasanın cazibesinin bir diğer kaynağı ise Türkiye'ye daha gelmemiş özel otomobilleri ilk olarak getiriyor olmaları. Ancak bu durumda otomobilseverler fiyat avantajı yaşamıyor, aksine o otomobil birkaç ay sonra genel distirbütör tarafından getirildiğinde, özel ithalatçıya çok daha fazlasını ödemiş olduğunu da görebiliyor.

Haberin Devamı