Gazete Vatan Logo

Lamborghini Türkiye'de

Lamborghini, Doğuş Otomotiv’le Türkiye’ye ‘merhaba’ dedi. Şirket 2007’de sadece 6 Lamborghini getirebilecek



Ünlü İtalyan spor otomobil markası Lamborghini, yeni distribütörü ile resmen Türkiye pazarına giriş yaptı. Doğuş Otomotiv, bünyesine kattığı yeni markanın ilk showroom’unu Eylül’de açacak olmasına rağmen şimdiden 3 araç satmayı başardı. Ancak şirket gelen yoğun talebe karşın bu yıl toplam 6 Lamborghini satabilecek. Çünkü, bu sıradışı otomobillere sahip olabilmek için sadece çok paranız olması yetmiyor. Yılda yaklaşık 2 bin adet üretilen Lamborghini’ye kavuşmak 6 ay ile 1 yıl arasında bekleniyor. Tabii sipariş verilecek araç için Lamborghini’den kota alınabilirse...

Lamborghini Türkiye Genel Müdürü Gino Bottaro, en ucuz Lamborghini modeli olan Gallardo Coupe’nin fiyatının 380 bin eurodan başladığını belirterek, “Ürün gamımızda ayrıca Gallardo Spyder, Gallardo Superleggera ile Murcielago bulunuyor. En pahalı model de 530 bin euroluk Murcielago LP640” diye konuştu.

3 yılda Ferrari’ye yetişiriz
10 müşterinin Lamborghini almak için Doğuş Otomotiv’e başvurduğunu belirten Bottaro, ancak sadece 6 araç için kota alabildiklerini söyledi. Gino Bottaro, şöyle devam etti: “Lamborghini’ye tüm dünyada büyük talep var ve üretilen araç sayısı da belli. Geçen yıl 2 bin 87 otomobil üretildi. 3 bin kişi ise Lamborghini satın almak isteğini belirtti. O yüzden bu el yapımı araçlara sahip olmak için biraz da sabır gerekiyor. Şimdiden önümüzdeki yılın siparişleri için uğraşıyoruz. 2008’de 12, 2009’da ise 25 Lamborghini satarız. Yani Ferrari’ye 3 yıl içinde yetişiriz.”

500 potansiyel müşteri var
Türkiye’de lüks otomobil segmentinin sürekli büyüdüğünü hatırlatan Bottaro, potansiyel Lamborghini müşterileri için bir araştırma yaptıklarını söyledi. Doğuş Otomotiv’in bünyesinde bulunan Audi ve Porsche gibi markaların bilgi bankasından yararlandıklarını kaydeden Gino Bottaro, “Türkiye’de Lamborghini satın alabilecek 500 potansiyel müşteri olduğunu saptadık” diye konuştu.

‘Üretim 5 binlere çıkmayacak, niş kalacak’
Lamborghini CEO’su Stephan Winkelmann, otomobillere tüm dünyadan yoğun ilgi olduğunu ancak üretim adetlerini yukarı çıkartmayacaklarını söyledi. Yıllık kapasitelerinin 2 bin 500 adet olduğunu ifade eden Winkelmann, “Lamborghini markası niş kalmaya devam edecek. Öyle 5 binli adetlerde üretim olmayacak. Her isteyen bu otomobilden alamayacak” dedi. Winkelmann, şöyle devam etti:

“37 ülkede 103 bayimiz var. ABD en büyük pazarımız. Satışlarımızın yüzde 40’ı bu ülkeden. Sadece Kaliforniya’da 300 Lamborghini satılıyor. ABD’den sonra Almanya, İtalya, İngiltere ve Japonya geliyor. Çin, Rusya ve Ukrayna da hızlı büyüyen pazarlar arasında.”

Sürüş izlenimi
Lamborghini’nİn Bologna’daki test sürüşünde Gallardo Superleggera, Gallardo Spyder ile Murcielago LP640 modellerini kullandık. Superleggera adı verilen model, 1.330 kilogram yani normal Gallardo’ya göre 100 kilogram daha hafif. Bu da otomobilde yoğun olarak yer alan karbon fiber maddesinden kaynaklanıyor. Otomobilin iç mekanı tamamen deri ve Alcantra ile kaplı. Elektrikli cam, navigasyon, far, müzik sistemi gibi aklınıza gelebilecek tüm donanım uçak kokpitini andıran ön panelde toplanmış. Her spor otoda olduğu gibi fazla lüks donanıma da yer verilmemiş. Sürücü koltuk ayarı bile manuel.

Superleggera’nın alçak koltuğuna oturup, aracın kontağını çevirdiğiniz zaman 530 beygir güç üreten motorun vahşi sesi bile sizi titretiyor.

Lamborghini’de Formula 1 araçlarındaki direksiyondan kumandalı 6 ileri elektronik şanzıman sistemi bulunuyor. Artı ve eksi butonlarla, vites değiştiriliyor. Kalkıştan sonra 2’nci, 3’üncü, 4’üncü vites derken, araç birden 200 km’yi görüyor zaten. Hız makinesini andıran Superleggera’nın maksimum sürati saatte 315 km. Otomobil 3.8 saniyede 100 km hıza ulaşabiliyor. Aracın yol tutuşu sürekli dört çeker sistemi sayesinde oldukça etkileyici. Yüksek süratte virajlarda en ufak kopma olmuyor. 3 saat süren Lamborghini test sürüşü bittiğinde üzerimizde yüksek adrenalin nedeniyle tatlı bir yorgunluk vardı... Bu da belki de aracın özeti olsa gerek.

CEO Winkelmann:Türkiye’de çok büyük potansiyel var
Lamborghini CEO’su Stephan Winkelmann, markanın Türkiye distribütörü Doğuş Otomotiv’in çok doğru bir ortak olduğunu belirterek, “Böyle iyi bir partner bulduğumuz için mutluyuz. Türkiye pazarında çok büyük bir potansiyel bulunuyor. aracı alabilecek 20-30 müşteri var. Ekonomi çok hızlı büyüyor ve iyi gidiyorsunuz. Türkiye’nin geleceği parlak, bu da Lamborghihi için önemli” dedi.

FABRİKADAN NOTLAR...
FERRARI’YE KIZIP, MARKAYI YARATTI
1963’te kurulan Lamborghini’nin ilginç hikayesi var. O güne kadar sadece traktör üreten ve spor otomobillere büyük merakı olan Ferrucio Lamborghini, Ferrari’ye kızarak Lamborghini markalı spor araçlar üretmeye karar verdi.

2006’DA HER ALANDA REKOR KIRDI
1998’de Audi tarafından satın alınan Lamborghini, üretim atağına kalktı. 2002’ye kadar yılda ortalama 250 adet olan üretim, geçen yıl 2 bin 87’ye ulaştı. Şirket, 2006’da birçok rekora imza attı. Cirosu yüzde 43 artışla 346 milyon euroya, vergi öncesi kârı da 3 kat artarak 18 milyon euroya ulaştı.

DÖŞEME İÇİN 7 İNEK DERİSİ
İtalya’nın Bologna şehrindeki Lamborghini fabrikasında 800 kişi çalışıyor. Tesiste Gallardo ve Murcielago modelleri üretiliyor. Otomobillerin birçok bölümü tamamen el işçiliği ile yapılıyor. İç deri döşemeler için 7 sığır harcanıyor.

LOGOSU BOĞA BURCUNDAN GELİYOR
44 yıl önce üretime geçen markanın logosu Ferrucio Lamborghini’nin boğa burcu olmasından kaynaklanıyor. Bugüne kadar Miura, Espada, Countach, Diablo, Murcielago, Gallardo gibi modelleri üreten şirket, araç isimlerinde özellikle boğalardan etkilenmiş. Özelikle Murcielago onlarca kılıç darbesine rağmen ölmeyen bir boğayı temsil ediyor.

RENK FARKI İÇİN 10 BİN EURO ÖDENİYOR
Lamborghini otomobillerin özel renkleri bulunuyor. Sarı, kavuniçi, yeşil, siyah, gri tonları en fazla tutulanlar. Ancak katalogda bulunmaya renk sipariş edildiği zaman ise 10 bin euro fark ödeniyor. Lamborghini’nin kullanmadığı Ferrari kırmızısı da bu özel renkler arasında.

Haberin Devamı