Gazete Vatan Logo

Lale çılgınlığını geçti

Mehmet Şimşek, Bitcoin’in dünya tarihinin en büyük balonu olan lale çılgınlığını geçtiğini belirterek, “Bu spekülasyondan uzak durun. Aniden çökebilir” dedi

Lale çılgınlığını geçti

Bitcoin’in değerinin sürekli artması ve arttıkça da daha çok sayıda insanın ilgi göstermesinin ardından yetkili makamlardan uyarılar gelmeye başladı. Türk insanının da her geçen gün Bitcoin’e olan ilgisinin artmasının ardından Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek bir uyarıda bulunma ihtiyacı duydu.

Twitter hesabından yatırımcılara seslenen Bakan Şimşek, “Bitcoin finans tarihinin en büyük balonu olan lale çılgınlığını geçmiş. Bu spekülasyondan uzak durmalı” ifadesini kullandı. Şimşek, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, bitcoin konusunda uyarıda bulunarak, şunları kaydetti:

“Bitcoin finans tarihinin en büyük balonu olan lale çılgınlığını geçmiş. Bu spekülasyondan uzak durmalı. Bitcoin fiyatı aniden aşırı derecede yükselebileceği gibi daha sonra çöküşe de geçebilir.”

Kar topu gibi büyüyor

Bu tarz uyarılar son dönemde artmış vaziyette. Japonya, ABD ve Çin’de yetkili makamlar vatandaşlarını Bitcoin çılgınlığına karşı uyarıyor. Henüz devletler Bitcoin konusunda nasıl bir tavır sergileyeceklerini bilmiyorlar. Devletlerden ve bankalardan bağımsız bir kripto para olarak görülen Bitcoin de her geçen gün popülaritesini artırıyor. Popülaritesi ile birlikte değeri de sürekli yükselince henüz Bitcoin il tanışmamış binlerce insan her gün her saat, Bitcoin’e yatırım yapıyor. Hal böyle olunca kar topu misali, Bitcoin’in değeri daha da artıyor.

Haberin Devamı

17’nci yüzyılda Hollanda’da yaşandı

Mehmet Şimşek’in Bitcoin’i benzettiği Lale çılgınlığı 1636’da Hollanda’da başladı. Hollanda Altın Çağı’nda lale (Tulipa) soğanlarının fiyatlarının aniden aşırı derecede yükselip daha sonra yine aynı hızla çöküşe geçtiği döneme verilen isimdir. Balonların en eski ve en tuhaflarından biri olan bu örnek 1636 ile 1637 yıllarında yaşandı. Lale soğanı ilk kez Kanuni Sultan Süleyman zamanında Hollanda büyükelçisi tarafından İstanbul’dan alınıp Hollanda’ya getirildi ve ale, bir lüks ve statü sembolü haline geldi. 1637’de, Lale Çılgınlığı’nın doruk noktasında, laleye dayalı sözleşmeler bir zanaatkârın yıllık gelirinin 10 katına satılıyordu. Bu bağlamda ortaya çıkan ve ilk kitlesel çılgınlık olarak tanımlanan Lale Çılgınlığı, Hollanda ekonomisini uzun vadeli bir krize sürüklemiştir. Bu olay genelde tarihteki ilk spekülatif balon (veya ekonomik balon) olarak bilinir. Lale çılgınlığı terimi günümüzde varlık fiyatlarının gerçek fiyatlarından sapmasını ifade eden bir benzetme olarak kullanılıyor.

Haberin Devamı