Gazete Vatan Logo

Laiklik mesajı Müslüman Kardeşler’i çok kızdırdı

Başbakan Erdoğan’ın “Mısır’ın laik bir anayasaya sahip olmasını tavsiye ediyorum. Laiklik ateizm değildir” sözlerine daha düne kadar onu kendilerine örnek aldıklarını söyleyen Müslüman Kardeşler’in tepkisi sert oldu: Erdoğan içişlerimize karışmasın..

Mısır’da kasım ayında yapılacak genel seçimler öncesinde yeni anayasayı kabul edecek olan parlamentoda hakimiyeti ele geçirmesi beklenen Müslüman Kardeşler örgütü, Başbakan Erdoğan’ın verdiği laiklik mesajıyla büyük bir hayalkırıklığına uğradı. Haftalardır yeni Mısır anayasasının şeriat ilkelerine dayalı olması gerektiği yönünde kampanya yürüten örgüt, havaalanında “Sen liderimiz olsan Kudüs’ü bile geri alırdık” pankartıyla kahraman gibi karşıladıkları Erdoğan’ın sözlerine tepki gösterdi. Hareketin sözcüsü Mahmud Gazlan, “Atatürk’ün Türkiye’si laik olabilir ama Mısır Türkiye’den farklıdır. Biz İslami kurallara dayalı bir devlet yönetimi istiyoruz. Erdoğan’ın sözleri Mısır’ın içişlerine karışmaktır” ifadesini kullandı. Gazlan, Amerikan AP ajansına verdiği röportajda da, “Türkiye’de bir erkek, karısını yatakta başka bir erkekle yakaladığı zaman kadına hiçbir ceza verilemiyor. Türkiye şeriat ilkelerini ihlal ediyor. Biz bunun Mısır’da da olmasını istemiyoruz” dedi.

‘Çeviri hatası olmalı’

Müslüman Kardeşler hareketinin siyasi ayağı Özgürlük ve Adalet Partisi başkan yardımcısı Essam el Erian Mısır gazetesi El Ahram’a yaptığı açıklamada, “Erdoğan’ın sözlerinin Türkçe’den Arapça’ya çevirirken bir hata olmuş olabilir. Onun gibi çok saygı duyduğumuz bir kişinin bu sözleri söylediğine inanmak istemiyoruz” dedi. Erian, “Türkiye’ye ve onun lideri Erdoğan’a hoşgeldin diyoruz ancak bölgenin geleceğini çizmekte tek başına hareket etmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Arap ülkelerinin dışarıdan koruyuculara ihtiyacı yoktur” ifadesini kullandı. Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan yetkililer Erdoğan’ın akşam saatlerinde Özgürlük ve Adalet Partisi temsilcileri ile bir araya geldiğini ve, “Biz buraya size ne yapmanız gerektiğini söylemeye gelmedik. Sadece isterseniz yardım etmek için hazır olduğumuzu söylüyoruz” dediğini kaydetti.

Mübarek onları yasaklamıştı

1954’te Mısır Devlet Başkanı Cemal Abdülnasır ’a yönelik suikast girişiminden sonra, Müslüman Kardeşler ’in 6 lideri vatana ihanet suçundan idam edildi ve hareket şiddet yoluyla bastırıldı. 1980 ’lerden itibaren tekrar canlanma dönemine giren Müslüman Kardeşler Örgütü ’nün şiddet yanlısı uzantıları Mübarek yönetimince sert önlemlerle bastırıldıysa da, sivil kurumları giderek daha etkin olmaya başladı. En son Mübarek yönetimi tarafından siyasi olarak yasaklanmış bir parti olmasına rağmen bağımsız adaylarla katıldığı 2005 parlamento seçimlerinde 88 sandalye kazandı. Mübarek rejiminin devrilmesinin ardından Mısır’daki en etkili siyasi gücün Müslüman Kardeşler olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Haberin Devamı