Gazete Vatan Logo

KYK kredi ve burs başvurular için son tarih! Başvuru nasıl yapılıyor?

KYK kredi ve burs başvuruları için geri sayım sürüyor. 2 Ekim tarihinde başlayan KYK kredi ve burs başvuruları için son tarih hangi gün olacak? İşte KYK kredi ve burs başvurularına dair tüm ayrıntılar...

KYK kredi ve burs başvurular için son tarih! Başvuru nasıl yapılıyor?

KYK kredi ve burs başvuruları ne zaman sonra erecek? Öğrencilerin son günlerde en fazla merak ettiği soruların başında KYK kredi ve burs başvuruları geliyor. İşte KYK kredi ve burs başvurularına ilişkin merak edilen soruların yanıtları haberimizde yer alıyor...

KYK burs başvuruları Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın 2 Ekim’de twitter’da paylaştığı twit ile süreç başladı. 2 Ekim’de başlayan başvurular, 12 Ekim 2016 tarihinde sona erecek. KYK’nın en hassas olduğu burs başvurularında nelere dikkat edilmeli? Hangi öğrenciler burs konusunda öncelik hakkına sahip? Gerekli belgeler nerelerden alınmaktadır? Başvurularda kurumun en çok hassas olduğu konulardan biri de “yalan “ beyanlar. Ailelerin aldıkları maaşları SGK’dan görebilen kurum, öğrencinin başvurusundaki bilgi ile SGK’dan aldığı sonuçları kıyaslamaktadır. Doğru oranda olduğunda önemli bir mazereti yoksa o öğrenciye burs verilmektedir. Öncelik burs hakkı şehit ailelerin çocuklarına tanınacaktır. İlgili belgeleri SGK’dan, Genel Kurmay Başkanlığı’ndan, ilgili askeri kurumlardan alabilir. Şehit konusu dışında ise üniversite öğrencisi şayet %40 ve üzeri engelli ise ve gerekli belgeye sahipse o öğrenciye “öncelikli” hakkı tanınıp burs alabilecektir. %40 engelli olduğunu belgelemek için Sağlık Kurul raporu olması gerekmektedir. Annesi ve babası şehit haricinde vefat edenler de öncelik hakkına sahip olacaktır. Bunun belgesini ise Türkiye Cumhuriyet İçişleri Bakanlığı MERNİS sisteminden alınabilir.
Başvuru yaparken nelere dikkat etmeli üniversite öğrencisi? E-Devlet üzerinden başvuru yaparken, her soruyu dikkatlice okumalı ve ona göre doldurmalıdır. Hatalı, eksik veya yanlış bir bilgiden ötürü, üniversite öğrencisinin başvurusu iptal olur. Başvurusu iptal olduğu gibi kredi imkanından da yararlanamaz. KYK’nın başvurularında en hassas olduğu konulardan biri de evli olmayan bekar öğrencilerin ailelerindeki ekonomik durumu. Annesinin veya babasının çalışıyorsa her ikisinin aylık maaşı net ve doğru bir şekilde yazılması gerekmektedir (Kurum ailelerin ne kadar maaş aldığını SGK kurumundan görebilmektedir.) Başvuru sonuçları postahane yoluyla evlere gönderilmeyeceği için e-posta ve iletişim numaraları eksiksiz ve doğru bir şekilde yazılmalıdır. Ve sonuçlar KYK’nın kendi sitesinden yayınlanacaktır. Eksik bilgi varsa 12 Ekim’e kadar tekrardan sisteme girip güncelleme yapma hakkına öğrenci sahiptir.
Şehit aileler için “asıl olan belge”ler 31 Ekim 2016 tarihine kadar KYK’ya gönderilmesi gerekmektedir. Burs alan veya almış olan öğrenciler tekrardan başvuru yapma hakkına sahip olsalar da sistemden ötürü başvuru sonuçlanmayacaktır. Üniversite değiştiren öğrenciler de başvuru yapma hakkına sahiptir. Üniversite değiştiren öğrenciler belli şartları taşıyabiliyorsa, burs hakkından yararlanabilir. Şartlar: Dikey Geçiş yapanlar için; iki yıllık üniversite zamanında burs alan öğrenciler, 2 yıllık üniversite zamanında, yıl kaybı yaşamayan öğrenciler, hiçbir ara vermeden iki yıllıktan dört yıllığa geçiş yapan öğrenciler başvuru yapma hakkına sahiptir.
Kimler başvuru yapamaz?
*Kurumdan daha önce burs veya öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,
*Öğretim kurumuna kayıt tarihi itibari ile bir öğretim yılı kaybı olan öğrenciler,
*Yabancı uyruklu öğrenciler,
*Polis akademisi ile askeri okul öğrencileri,
*Ek süre öğrenim gören (artık yıl) öğrenciler,
*Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenciler,
*Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler

Haberin Devamı