Gazete Vatan Logo

KYK bursu vergi mükellefi nedir? Şartları..

KYK burs başvurularının başlamasıyla beraber başvuru yapacak öğrenciler, başvuru ekranında çıkan vergi mükellefi seçeneğini merak ediyor. Peki, basit usulde vergi mükellefi nedir? KYK bursunda vergi mükellefi nedir? Şartları ve kolaylıkları nelerdir?

KYK bursu vergi mükellefi nedir? Şartları..

Ticari ve mesleki kazanç sağlayanlar her yıl şubat ayında kazançlarından basit usul esasına göre vergi ödemektedir. Ticari ve meslek erbapları, basit usule göre vergilendirilen mükellef kazançlarını, şubat ayında beyanname ile vergi dairesine beyan ederler.

BASİT USULDE TİCARİ KAZANÇ NEDİR?

Yıl içindeki hesap döneminde elde edilen hasılat ile giderler ve satılan malların bedelleri arasındaki fark, basit usulde ticari kazançtır.

KYK BURSU VERGİ MÜKELLEFİ

Baba veya anne ya da öğrencinin kendisi esnafsa, ticaretle uğraşıyorsa, kendisine ait işyeri için vergi ödüyorsa kendisi, anne veya baba mükellef olarak seçiliyor. Sonrasında Basit Usulde Vergi Mükellefi mi, Gerçek Usulde Vergi Mükellefi mi, Şirket hissedarı mı seçeneklerinden birinin seçilmesi gerekiyor. Hangi türde mükellef olunduğu muhasebe kayıtlarından öğrenilebiliyor.

BASİT USULDE VERGİ MÜKELLEFİNİN SAĞLADIĞI KOLAYLIKLAR

Defter tutulmaz

Vergi kesintisi yapılmaz

Geçici vergi ödenmez, bildirimde de bulunulmaz.

Basit usulde vergilendirilen mükelleflerin teslim ve hizmetleri katma değer vergisinden istisnadır.

Haberin Devamı

Ticari kazançlarda yıllık 8 bin TL indirim yapılır

Engellilik indiriminden faydalanılır

BASİT USULE TABİ OLMANIN GENEL ŞARTLARI

Kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak

İşyeri mülkiyetinin iş sahibine ait olması halinde emsal kira bedeli, kiralanmış olması halinde yıllık kira bedeli toplamı büyükşehir belediye sınırları içinde 9.000 TL), diğer yerlerde 6.000 TL aşmamak.

Ticari, zirai veya mesleki faaliyetler dolayısıyla gerçek usulde Gelir Vergisine tabi olmamak.

2 ve 3 numaralı bent hükümleri öteden beri işe devam edenlerde takvim yılı başındaki, yeniden işe başlayanlarda ise işse başlama tarihindeki duruma göre belirlenir.

BASİT USULE TABİ OLMANIN ÖZEL ŞARTLARI

Satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satanların yıllık alımları tutarının 120.000 TL veya yıllık satışları tutarının 180.000 TL aşmaması.

1 numaralı bentte yazılı olanların dışındaki işlerle uğraşanların bir yıl içinde elde ettikleri gayri safi iş hasılatının 60.000 TL aşmaması,

Haberin Devamı

1 ve 2 numaralı bentlerde yazılı işlerin birlikte yapılması halinde yıllık satış tutarı ile iş hasılatı toplamının 120.000 TL aşmaması.

BASİT USULDE VERGİ MÜKELLEFİNDEN YARARLANAMAYACAK OLANLAR

1. Kollektif şirket ortakları ile komandit şirketlerin komandite ortakları.

2. İkrazat (ödünç para verme) işleriyle uğraşanlar.

3. Sarraflar ile kıymetli maden ve mücevherat alım satımı ile uğraşanlar.

4. Gelir Vergisi Kanunu’nun 94’üncü maddesinin birinci fıkrasında sayılan kişi ve kurumlara karşı inşaat ve onarma işini taahhüt edenler ile bu mükelleflere karşı derece derece taahhütte bulunanlar.

5. Sigorta prodüktörleri.

6. Her türlü ilan ve reklam işleriyle uğraşanlar veya bu işlere tavassut (aracılık) edenler. * 2019 yılında beyanname verecek olan mükellefler 2018 takvim yılı için geçerli olan tutarları esas alacaklardır. www.gib.gov.tr BASİT USULE TABİ MÜKELLEFLER İÇİN VERGİ REHBERİ 4

7. Gayrimenkul ve gemi alım satımı ile uğraşanlar.

8. Tavassut (aracılık) işi yapanlar (dayıbaşılar hariç).

Haberin Devamı

9. Maden işletmeleri, taş ve kireç ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları işletenler.

10.Şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar ile treyler, çekici ve benzerlerinin sahip veya işleticileri (Yapısı itibarıyla sürücüsünden başka on dört ve daha aşağı oturma yeri olan ve insan taşımaya mahsus motorlu kara taşıtları ile yolcu taşıyanlar hariç).

11.Cumhurbaşkanınca kararlaştırılan iş grupları, sektörler, il ve ilçeler, büyükşehir belediyeleri dahil olmak üzere il ve ilçelerin belediye sınırları (mücavir alanlar dahil), belediyelerin nüfusları, yöreler itibarıyla veya sabit bir işyerinde faaliyette bulunulup bulunulmadığına göre gerçek usulde vergilendirilmesi gerekli görülenler.

BASİT USULDE VERGİ MÜKELLEFİ İNDİRİMLERİ

Ticari kazancı basit usulde vergilendirilen mükellefler, yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerine ilişkin olarak Gelir Vergisi Kanunu’nun 89 uncu maddesinde belirtilen unsurlara ait tutarları (hayat/şahıs sigorta primleri, eğitim ve sağlık harcamaları, bağış ve yardımlar, engellilik indirimi, 9.000 TL’lik kazanç indirimi vb.) indirim konusu yapabileceklerdir.

Haberin Devamı
  • Kazanç indirimi
  • Engellilik indirimi

GERÇEK USULDE VERGİ MÜKELLEFİ

Ticaret ile uğraşan gerçek kişilerin vergilendirşilme yöntemdir. Basit usul koşullarını taşımayan gelir vergisi mükelleflerinin ticari kazançları gerçek usule göre tespit edilir. Gerçek usulde vergi mükellefleri tutacakları defterler yönünden iki sınıfa ayrılı.

  • Birinci sınıf tacirler
  • İkinci sınıf tacirler