Gazete Vatan Logo

KYK burs ve kredi başvuruları ne zaman sona erecek?

Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan KYK burs ve kredi açıklaması geldi. KYK burs başvuruları için Bakan Kılıç müjdeli haberi sosyal medya üzerinden verdi. Yapılan açıklamalara göre KYK burs başvuruları 12 Ekim’de sona erecek.

KYK burs ve kredi başvuruları ne zaman sona erecek?

Öğrencilerin merakla beklediği KYK burs ve kredi açıklaması geldi. Bakanlık tarafından yapılan KYK burs ve kredi açıklamasına göre başvurular 12 Ekim’de sona erecek. KYK burs ve kredi başvurusunu nasıl yapabilirim? İşte merak edilen soruların cevapları bu haberimizde…

BAŞVURULAR 12 EKİM'DE SONA ERECEK!

Gençlik ve spor Bakanlığından yapılan açıklamada da burs ve kredi için, yurt içinde ve KKTC'de okuyanların, diğer yabancı ülkelerde önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilerin "e-Devlet" üzerinden veya "kyk.gsb.gov.tr" adresinden başvuru yapabileceği ifade edildi. Açıklamada, başvuruların, 12 Ekim Çarşamba günü saat 23.59'da sona ereceği kaydedildi.

Kredi ödemelerinde süreç nasıl gerçekleşiyor?

Öğrenci, okulu bitirir bitirmez verilen paranın hemen geri alınmıyor. Üniversite bittikten sonra iki yıl boyunca herhangi bir işlem yapılmamaktadır. İki yıl sonra, kredi alan öğrenci hala iş bulamadıysa, SGK'da iş kaydı yoksa, ödeme erteleniyor. Aksu şu açıklamada bulundu "Eğer öğrenci işe yerleşemediyse ödemeyi erteleme imkanına sahip. Aynı yıl bize müracaat edip dilekçesiyle herhangi bir işte çalışmadığını beyan ederse kredisini işe başlayana kadar erteleyebiliyoruz. Bu yıl 400 lira burs ve kredi öğrencilerimize ödeme yaptık. Sene başlarında olmak üzere enflasyon oranında öğrencilerimizin burs ve kredilerini artırıyoruz."

Haberin Devamı

Kimler burs almaya hak kazanabilir?

-Anne ve babasını kaybedenler

-Şehitlerin evlilerse çocuklarına

-Değillerse kardeşlerinin tamamına,

-Gazi çocuklarına öncelik burs verilmektedir.

-Kredi Yurtlar Kurumu hangi durumlarda öğrenciye burs vermektedir?

- Herhangi bir üniversitede "ön lisans" öğrencisi olana

- Bir üniversitede "lisans" öğrencisine

- Açık Öğretimde okuyan "önceliğe sahip olan öğrenciler"e. Önceliğe sahip olanlar: Şehit çocuğu veya kardeşi, gazi çocuğuna, anne ve babası ölü olanlara.

- İki yıllık bir üniversiteyi bitirdikten sonra, dört yıllık üniversiteye geçenlere.

- Öğrenci, yüksek lisans yapıyorsa veya doktora öğrencisiyse. (Dikkat edilmesi gereken husus: hazırlık sınıfında okuyan öğrencilere burs verilmemektedir.)

Haberin Devamı

- ÖSYM'nin yaptığı sınavda ilk 100'e giren öğrencilere otomatik olarak verilmesi

- Öğrenci şayet "amatör milli sporcu" belgesine sahipse

Bu maddeleri karşılayanlara kurum tarafından burs verilmektedir.

Kimler burslardan yararlanamaz?

- Kurumdan önceden burs alanlar öğrenim kredisi alan öğrencilere

- Öğrenciyken, öğretim yılına bir yıl ara verenlere

- Yabancı uyruklu öğrencilere (farklı bir kurum tarafından

Burs almak isteyen öğrencilerin kredi almak isteyen öğrencilere göre yaşam şartlarının biraz daha zor olması gerekmektedir. Örneğin birinci dereceden bir akrabası şehit olmuş ise, annesi ya da babası vefat etmiş ise gibi durumlarda bulunuyorsa öğrencinin diğer öğrencilere göre bu konuda daha avantajlı olduğunu ve öncelik tanındığını söyleyebiliriz. Öğrenciler hepsine burs imkanı sağlanamamaktadır. Çünkü yeterli bir kontenjan sınırlaması bulunmaktadır.

Bu kontenjan dahilinde öğrencilerin durumları göz önünde bulundurularak bir analiz gerçekleşmektedir. Fakat burs başvurusunda bulunmuş öğrencilerin tamamına kredi imkanı sağlanmaktadır. Bu burs ve kredi başvuruları geçen yıllar baz alındığında normalde ekim-kasım ayları arasında gerçekleşmekteydi. Ancak bu yıl KYK’ dan gelen açıklama ile bu başvuru tarihleri biraz daha öne alınarak öğrencilere normalde ocak ayından itibaren verilen kredi ya da bursunda öne alınmasına sebep oldu.

Haberin Devamı

Geçen yıllar göz önünde bulundurulursa öğrencinin ekim -kasım tarihleri arasında kredi ya da burs başvuruları alınacaktı ve sonrasında ise bu sonuçlar aralık ayının son haftalarında sonuçlanırdı ve öğrenci bir sonraki eğitim yılının ocak ayı itibari ile kredi ya da bursunu almaya başlardı. Ancak bu yıl bu düzen değiştirildi. KYK burs başvuruları için KYK’dan bir açıklama geldi. Artık öğrencilerin KYK burs başvuruları ekim ayının ilk haftasından itibaren alınacak ve yine on bir kurumun analiz etmesi sonucu ekim ayında öğrencilere KYK Burs Başvurularının sonuçları açıklanacak ve sonrasında da öğrenciler ekim, kasım, aralık, ayında da kredi ve burs imkanlarından faydalanabileceklerini açıkladılar.

Haberin Devamı

Ekim ayının ilk haftasından itibaren KYK Burs başvuruları alınmaya başlanılacak fakat artık bu başvurular resmi KYK’nın web sitesinden değil e-devlet üzerinden gerçekleştirilecektir. KYK Burs Başvuruları sonucunda öğrenciye kredi imkanı çıkarsa öğrenci bu geri ödemeli krediyi öderken herhangi bir iş bulamaz ve bunu da bir belge ile ispatlarsa geri ödeme işlemini ileri bir tarihe atma imkanı da sağlıyor. Geçen yıllarda son olarak KYK Burs Başvuruları 330 TL olarak öğrencilere sunulmaktaydı. Ancak geçen yıldaki seçimlerde öğrencilere tanınan bu imkanın 400 TL olarak değiştirilmesine karar verildi. Ve artık öğrenciler burs ve kredilerini 400 TL olarak her ay düzenli bir şekilde alabileceklerdir.