Gazete Vatan Logo

KYK borç geri ödeme nasıl erteleniyor?

KYK borç geri ödemeleri nasıl erteleniyor? Binlerce öğrenciyi yakından ilgilendiren KYK borç geri ödemeleri erteleme işlemleri tüm detaylarıyla haberimizde yer alacak. İşte KYK borç ödemelerinin ertelenmesine ilişkin tüm bilgiler...

KYK borç geri ödeme nasıl erteleniyor?

KYK borç ödemeleri ne şekilde erteleniyor. Öğrencilerin yakından ilgilendiği KYK borç ödemelerinin ertelenmesi hangi şartlara bağlı olarak gerçekleşiyor. İşte merak edilen soruların yanıtları ve KYK borç ödemelerinin ertelenmesinde son gelişmeler...

2016 KYK Borç ertelemek isteyen öğrencilerin talep ettiklerinde kyk kredi ödemelerinin ertelenecektir.Bunun için bazı kriterler aranmaktadır. Bu kriterlere uyan kişiler, borçlarını erteletebildiği gibi kriterlere uymayanlar için herhangi bir şekilde erteleme hakkı bulunmamaktadır.

Öğrenim-katkı kredisi geri ödemeleri ile ilgili taleplerin alınmasında yaşanan gecikme ve aksaklıkların olmaması için öğrenim-katkı kredisi geri ödeme başvurularını manuel ortamdan elektronik ortama taşınıyor. Öğrenim-katkı kredisi almış olan öğrencilerden, daha önce yazılı müracaat ile alınan öğrenim-katkı kredisi erteleme talepleri bundan böyle e-devlet kapısı üzerinden elektronik ortamda yapılacaktır.

Borç erteleme talebinde bulunmak isteyen öğrenciler, www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden TC Kimlik Numarası ve e-devlet şifresi ile başvuru yapabileceklerdir. Ayrıca başvuru sonuçları da e-devlet kapısı üzerinden öğrenilebilecektir. Yüksek öğretim eğitimi süresince Kyk öğrenim ve katkı kredisi alan Öğrenciler üniversiteyi bitirdikten 2 yıl sonra başlayan kredi geri ödemesini, iş bulamadığı için 1 yıl erteleme yapıldıktan sonraki yıl hala iş bulamamışsa ödemelerini 1 yıl daha uzatma talep ettiklerinde kyk kredi ödemeleri ertelenecektir. Kyk öğrenim ve katkı kredisi olan mezunların borç erteleme istekleri işsiz oldukları taktirde her yıl dilekçe ile beyan etmek kaydıyla 10 yıla kadar uzatılacak.

Haberin Devamı

İŞSİZLİK SEBEBİ İLE ERTELEME İŞLEMLERİ

a) 351 sayılı kanunun 16. Maddesine istinaden;(5505 kanunu ile değişiklik) “Borçlunun kuruma müracaatı esnasında; Sosyal Güvenlik Kurumu veya sosyal güvenlik kuruluşu niteliğindeki başka kuruluşlarla ilişkisinin bulunmaması halinde, ilgilinin talebi ile borcunu ödemesi kredi alma süresinin bitiminden itibaren endeks uygulanmak sureti ile ve birer yıllık sürelerle Kurumca uzatılır.” Bu hüküm doğrultusunda, başvuru tarihinde, Emekli Sandığı, SSK ve Bağkur da kaydı bulunmayanlardan, borçlarını hiç aksatmadan ödeyenlerin ve borç ödemesi başlamayanların borçları ertelenecektir.

Haberin Devamı

ASKERLİK NEDENİYLE ERTELEME İŞLEMLERİ

b )351 sayılı kanunun 16.maddesi 2. Paragrafa(6111/191.madde)istinaden Borç ödeme dönemi askerlik dönemine rastlarsa; borcu başlamamış veya düzenli ödeyenlerin askere başlangıç ve muhtemelen bitiş tarihini gösteren bir dilekçe ile kuruma bildirmesi halinde ödemeleri TEFE uygulanmadan ertelenmektedir.

YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA NEDENİYLE ERTELEME İŞLEMLERİ

c) 351 sayılı kurum kuruluş kanununun16.maddesine dayanılarak düzenlenen; Lisans normal öğrenim süresinin bitiminden sonra öğrenimine ara vermeden yüksek lisans/ master öğrenimine devam eden öğrenciler, borçlarını yüksek lisans öğreniminin bitiminden, Lisans ve /veya master öğreniminden sonra, öğrenimine ara vermeden doktora öğrenimine devam eden öğrenciler, borçlarını doktora öğreniminin normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren 2 yıl sonraki aydan başlamak üzere, Borçlunun yüksek lisans /master veya doktora öğrenimine başladığı tarihi gösteren belgeyi bir dilekçe ekinde kurumumuza göndermesi halinde borcu TEFE uygulanmak suretiyle yeniden tespit edilerek erteleme işlemi yapılacaktır. Yüksek Lisans ve Doktora nedeniyle borç erteleme yapılabilmesi için borçlunun borcunun henüz başlamamış olması gerekmektedir.

Haberin Devamı