Gazete Vatan Logo

Kuzu kuzu gidecekler

İran’a ambargonun kalkması inşaat sektörünü heyecanlandırdı. Sektör, 2011’de İran’a giden Kuzu Grup gibi ülkedeki fırsatları değerlendirmek istiyor. İlk durak gayrimenkul fuarı olacak.

Kuzu kuzu gidecekler

İran’a uygulanan ambargonun kalkması, Türk gayrimenkul sektörü için fırsat oldu. Gayrimenkul geliştiricileri ve taahhüt firmaları, 2011 yılında İran’ın kapılarını toplu konut inşaatıyla açan Kuzu Grup’un yolundan ilerlemeyi hedefliyor. İran’daki fırsatları değerlendirmek için bir an önce harekete geçmeye hazırlanan şirketlerin ilk durağı 23-26 Şubat’ta Tahran’da düzenlenecek gayrimenkul fuarı Iran Property Expo olacak.

Tahran’da buluşma

İran’ın başkenti Tahran’da 3’üncü kez yapılacak ‘İran Property Expo’ adındaki fuar, bu yıl 23-26 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek. Geçtiğimiz yıl 100 firmanın katıldığı fuara, ambargo nedeniyle ağırlıklı olarak İran’dan katılım oluyordu. Türkiye’den ve Avrupa’dan da az sayıda katılımın olduğu fuarda Türkiye’de inşa edilen bazı projeler de pazarlanıyordu. Bu yıl fuarın, ambargonun sonrasına denk gelmesi, Türk firmalarını da harekete geçirdi. İran pazarındaki fırsatları incelemek ve pazarın genel durumu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen Ağaoğlu, EgeYapı ve Özyurtlar İnşaat gibi gayrimenkul şirketleri, fuarı ziyaret etmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Ağaoğlu Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Önder Halisdemir, İran’ın önemsedikleri bir pazar olduğunu belirterek, “Küçük ziyaretler ile pazarın yapısını takip ediyoruz. İran’da gerçekleşecek fuara da bireysel katılım yapmayı düşünüyoruz. İran, Türk inşaat sektörü için önemli potansiyel barındırıyor. İran’da yeni konut, ofis ve altyapı işleri doğacaktır. İran’da talebin canlı olduğunu ve İranlı yatırımcıların da işbirliği ve ortak yatırım konusunda talepkâr olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

EgeYapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, İran ile ilgili planlamalarının olduğunu belirterek, “Yaptırımlar kalktıktan sonra ilginin artacağını öngörüyoruz. Hem proje geliştiriciler hem de taahhüt firmaları için fırsatlar olacak. Uzun vadede Türkiye için potansiyel artacak” dedi. Kabadayı, birkaç İranlı müşterilerinin olduğunu, ambargo sonrası bu sayının artacağını da belirtti. Yurt dışı çalışmalarını hızlandıran Özyurtlar İnşaat da Suudi Arabistan’da satış lisansı alırken, İran’da fuarı ziyaret ederek, pazarı araştıracak.

Haberin Devamı

37 bin konutun inşası sürüyor

KUZU Grup, İran pazarını ilk keşfeden Türk firmaları arasında yer alıyor. 2011 yılından itibaren İran konut sektöründe büyük çapta projeler inşa eden Kuzu Grup, İran’ın başkenti Tahran’daki 100 bin konutluk Mesken Meher projesinin ihalesini tek başına kazandı ve bu dev projenin inşaatını sürdürüyor. İran Parand’da hayata geçirdiği 20 bin konutu sahiplerine teslim eden Kuzu, Pardis’te de 37 bin konutluk inşaatına devam ediyor. Bu proje, dünyada ‘tek kontratla yapılan en büyük konut projesi’ olarak öne çıkıyor. Kuzu Grup’un Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, “Yaptırımların kalkması, bizim gibi İran’da iş yapan şirketlerin elini daha kuvvetlendireceği gibi İran pazarına girmek isteyen Türk şirketleri için de büyük fırsatlar sunmaya başlayacaktır” dedi.

TOKİ’ye işbirliği teklif etmişti

YURT dışı müteahhitlik işlerinde çatı kuruluş olmayı hedefleyen Toplu Konut İdaresi (TOKİ), tecrübelerini paylaşmak amacıyla 93 ülkeden heyetlerle görüştü. TOKİ’nin görüştüğü ülkeler arasında ambargoların kalktığı İran da bulunuyor. Temmuz 2015’te TOKİ’yi ziyaret eden İran Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı, konut yapımı konusunda TOKİ ile işbirliği yapmak istediklerini belirtmişti.

Haberin Devamı

Hem satış hem inşaat fırsatı

RUSYA, Libya ve Irak’ta daralma yaşayan müteahhitlik sektörü, yeni pazarlara açılmak için fırsatlar arıyor. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Suudi Arabistan ve İran’da yeni fırsatların değerlendirileceğini söyledi. İran’ın 35 yıldır ambargo altında olduğunu belirten Yenigün, “Yapılacak çok iş var. Son olarak 7 rafineri birden yapılmak üzere toplantılar yapılıyor. İran pazarını çok önemsiyoruz” dedi. Öte yandan TMB’nin İran büyükelçiliği ile görüşmeleri sürüyor. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik de İran’ın bakir bir pazar olduğunu belirterek, “İran’da Türkiye için iki ayaklı pazar açıldı. Hem İran vatandaşlarının Türkiye’den konut alma isteği artacak hem de Türk firmaları İran’da proje geliştirebilecek” dedi.

Haberin Devamı