Gazete Vatan Logo

Kuzey Kore liderinin ağabeyinin cinayet davası başladı!

Tüm dünyada şok etkisi yaratan cinayet davasında yeni gelişme... Kuzey Kore lideri Kim Jon-un’un üvey ağabeyinin öldürülmesiyle alakalı iki kadın ilk kez mahkeme karşısında...

Kuzey Kore liderinin ağabeyinin cinayet davası başladı!

Kuzey Kore lideri Kim Jon-un’un üvey ağabeyi Kim Jong-nam’ın cinayet davasında yargılanan Endonezya asıllı 25 yaşındaki Siti Aisyah ve Vietnam asıllı 28 yaşındaki Doan Thi Huong bugün ilk kez yargı önünde… Mahkemeye elleri kelepçeli ve sıkı güvenlik önlemleri altında getirilen iki kadın Kuzey Kore lideri Kim Jon-un’un üvey ağabeyi Kim Jong-nam’ı öldürmek suçundan yargılanacak. Basın mensuplarının mahkemeye gelişlerini görüntülediği iki kadın da tanınmaz haldeydi. Oldukça kötü oldukları görülen Siti Aisyah ve Doan Thi Huong suçlu bulunmaları halinde idam cezası alacak.

90 DOLAR ALMIŞ

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur Havalimanı'nda geçen ay gerçekleşen suikastin ardından yakalanan iki kadından biri olan Siti Aisyah, cinayet için 90 dolar aldığını ancak bunun bir kamera şakası olduğunu sandığını söylemişti. Aisyah bu bilgiyi Endoınezya büyükelçilik yetkilileriyle yaptığı görüşmede verdi.


Aisyah, daha önce kendilerine erkeklerin gözlerini kapatıp yüzlerine su sıkılan bir kamera şakasında oynamaları için para ödendiğini, bu kez su yerine bebe yağıyla şakanın yapıldığını açıklamıştı.

Dünyanın gözünü diktiği suikastin laboratuar sonuçlarına göre ise suikastte kullanılan zehir, VX-Sinir Ajanı olarak bilinen sinir gazı çıktı.

VX Sinir Gazı, kimyasal savaş maddeleri arasında en zehirlisi olarak biliniyor. BBC'ye konuşan silah uzmanı Bruce Bennett, çok az bir miktarın bile ölüm için yeterli olacağını söyledi. Bennett, maddenin hemen sinir sistemine hücum ederek önce titremeye birkaç dakika sonra da ölüme sebebiyet vereceğini belirtti.

Kim Jong-nam'ı öldüren kadınlardan biri suikastten sonra hemen ellerini yıkamaya gitmişti.

Haberin Devamı

UZUN SÜRE KALIYOR

VX Sinir Gazı uzun bir süre boyunca ölümcül kalabiliyor. Forensik toksolji uzmanı John Trestrail AP'ye verdiği röportajda, "VX kalıcı bir motor yağı. Orada uzun bir süre boyunca kalacak... Bu da ona temas eden herhangi birinin zehirlenebileceği anlamına geliyor" dedi.

Gazı kullanan suikast timinin gittiği bölgeler ve havaalanı zararlı maddeden arındırılacak.

Haberin Devamı

KUZEY KORE'DE VX VAR MI?

Kuzey Kore, Kimyasal Silahlar Konvansiyonu'nun (CWC) kimyasal silahların üretimi, bulundurulması ve kullanılmasını yasaklayan anlaşmasına imza atmamış altı ülkeden biri.

2001'de başlayan Nükleer Tehdit Girişim (Nuclear Threat Intiative) projesine göre, Kuzey KoreABD ve Rusya'dan sonra en büyük nükleer silah stoğuna sahip.

Güney Kore'nin savunma bakanlığı 2014'te Kuzey Kore'nin 2 bin 500 ila 5000 ton stoğa sahip olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. Milli Savunma yetkilileri VX'in stoktaki sinir gazlarından biri olduğunu söylüyor.