Gazete Vatan Logo

Kuzey Kore en büyük nükleer denemesi gerçekleştirdi

Güney Koreli askeri yetkililer, Kuzey Kore'nin beşinci ve en büyük nükleer denemesini gerçekleştirdi. Kuzey Kore, beşinci nükleer denemesini gerçekleştirdiğine dair iddiaları ulusal televizyonunda doğruladı.

Kuzey Kore en büyük nükleer denemesi gerçekleştirdi

K.Kore'de sabah erken saatlerde 5.3 büyüklüğünde bir yapay deprem meydana geldiği bildirilmişti. Daha önceden aynı bölgede yaşanan ve benzer büyüklükteki tüm depremlerin, nükleer deneme sonucu yaşandığı ortaya çıkmıştı.

Yonhap haber ajansına konuşan Güney Kore Genelkurmay Başkanı "Kuzey Kore'nin şu ana kadarki en büyük nükleer denemesini gerçekleştirdiğini tahmin ediyoruz" dedi.

KORE DOĞRULADI

Açıklamada "yeni bir nükleer savaş başlığının" denendiği ve ülkenin balistik füzelerinin nükleer başlık taşıyabilecek kapasiteye ulaştığı iddia edildi.

K.Kore'de sabah erken saatlerde tespit edilen 5.3 büyüklüğündeki yapay depremin ardından Güney Koreli askeri yetkililer, K. Kore'nin beşinci ve en büyük nükleer denemesini gerçekleştirdiğini söylemişti.

K. Kore'den gelen açıklamalar ve patlamanın şiddeti, ülkenin kullanılabilir bir nükleer silah yapmış olabileceğine dair endişeleri artırdı.

ABD: ÇOK CİDDİ SONUÇLARI OLACAK

ABD, K. Kore'nin bu adımının çok ciddi sonuçları olacağını açıkladı.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu da, K.Kore'nin kuzeydoğusundaki Punggye-ri nükleer deneme bölgesinde "patlama kaynaklı sallantı" yaşandığını doğruladı, ancak patlayıcının türünü tespit edemediklerini açıkladı.Nükleer denemenin 10 kilotonluk enerji ortaya çıkardığını tahmin eden askeri yetkililer, bunun K.Kore'nin Ocak ayında yaptığı nükleer denemenin iki katı olduğuna dikkat çekti.

K.Kore Ocak ayında yaptıkları "hidrojen bombası testi"nin başarılı olduğunu açıklamış ancak nükleer uzmanlar, deneme sırasında kaydedilen patlamanın gerçekten hidrojen bombasından mı kaynaklandığı konusunda şüphelerini dile getirmişti.

Punggye-ri bölgesinden gelen uydu görüntülerinde de, son aylarda bölgede hareketliliğin arttığı tespit edilmişti ve K.Kore'nin yakında yeni bir nükleer deneme yapabileceği söylentileri çıkmıştı.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, nükleer deneme haberlerinin ardından "Eğer Kuzey Kore nükleer deneme yaptıysa, buna göz yumamayız. Sert şekilde protesto etmeliyiz" dedi.

Haberin Devamı