Gazete Vatan Logo

Kuzey Kore’den şehit naaşları isteniyor

Türkiye, Kore savaşında şehit olan Türk askerlerin naaşlarını Kuzey Kore’den istedi. Seul Büyükelçisi Erçin, “Kuzey Kore’nin ABD’ye iade ettiği kemiklerin arasında Türk askerlerin kemiklerinin de bulunması ihtimali mevcut” dedi

Kuzey Kore’den şehit naaşları isteniyor

1950-1953 yılları arasındaki Kore savaşında şehit düşen 741 Türk askerinden bir kısmı Kuzey Kore topraklarında kaldı. Savaş koşullarında şehitlerin cenazeleri alınamadı. Türkiye bir süredir Kuzey Kore’deki şehitlerin naaşlarının iadesi için çabalıyor.

Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un’un yaptığı barış çağrısına Güney Kore ve ABD’nin olumlu cevap vermesiyle 1 Ocak’ta başlayan barış süreci ve güney ile kuzey arasında imzalanan deklarasyonla, konu yeniden gündeme oturdu.

166 kayıp asker

Deklarasyon hükümleri çerçevesinde savaşta Kuzey Kore’de hayatını kaybetmiş Amerikan askerlerinin kalıntılarından 55 tanesi daha ABD tarafına iade edildi. Türkiye’nin Seul Büyükelçisi Ersin Erçin, şehit Türk askerlerinin naaşlarının da iadesi talebini Kuzey Kore’nin üst düzey yetkililerinin dikkatine getirdiğini söyledi. Erçin, Birleşmiş Milletler’in (BM) Kore Komutanlığı ve ABD’nin Seul Büyükelçiliği ile bu konuda temasların sürdüğünü belirtti. Genelkurmay Başkanlığının ahiren yaptığı açıklamaya göre, bölgede 166 kayıp askerin bulunduğunu söyleyen Erçin, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

Kimlik araştırması

Bu iş oldukça karmaşık çünkü savaş biteli 65 yıl oldu. Pentagon, bölgede 5 bin 300 kayıp ABD askerinin olduğunu açıkladı. Singapur Zirvesi’nin deklarasyonunun 4. maddesi kemiklerin iadesi konusunda işbirliğini öngörüyor. Kuzey Kore’nin ABD’ye iade ettiği son grup kemikler arasında Kore’de savaşan diğer ülkelerin askerlerinin de de naaşlarının olabileceği yönünde bilgiler mevcut ancak bunu doğrulamak gerekiyor. Süreç şöyle işliyor; önce Amerikalılar Hawaii’de Savunma Bakanlığı’na ait bir merkezde kemikler üzerinde kimlik belirleme çalışması yapıyor.

Orada kemiklerin hangi askerlere ait olduğu yönünde uzun bir araştırma yapılıyor. Haziran ayında Kuzey Kore’ye gittiğimde bölgede şehit olan askerlerimizin naaşlarının iadesi meselesini Kuzey Kore yetkilileriyle görüşmelerimde gündeme getirdim. BM Kore Komutanlığı ve ABD’nin Seul Büyükelçiliği nezdinde de bu konuyu takip ediyoruz.