Gazete Vatan Logo

Kuzey Irak basından 1 Kasım seçimi yorumları

IKBY basınında 1 Kasım seçim sonuçları AK Parti'nin "yeni bir zaferi" olarak değerlendirildi.

Kuzey Irak basından 1 Kasım seçimi yorumları

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yayın yapan gazeteler manşete taşıdıkları 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonuçlarını AK Parti'nin zaferi olarak değerlendirdi.

Kürt bölgesinde yayın yapan en büyük gazetelerden Rudaw, sonuçları "AK Parti zafer kazandı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) düşüşte, CHP yerinde saydı ve MHP çöktü" şeklinde manşetine taşıyarak, "PKK, HDP'ye de darbe vurdu" yorumunda bulundu.

Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) resmi yayın organı Xebat Gazetesi, "Türkiye büyük bir siyasi dönemeçte" manşetiyle çıkarken, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Sonuçlar ne olursa olsun herkesin kabul etmesi gerekiyor" ifadelerine yer verdi.

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) resmi yayın organı Kurdistani Nwe Gazetesi de "HDP, az bir farkla barajı aştı. AK Parti bir kez daha tek başına hükümet kurabilecek çoğunluğu elde etti" ifadelerini kullandı.

KDP'ye yakın Erbil Gazetesi ise "AK Parti, bir kere daha oylarını arttırdı ve HDP parlamentoda kalmayı başardı" manşetiyle çıktı.

Goran Hareketi'ne yakın Hawlati Gazetesi de "Erdoğan'ın rüyası gerçekleşmedi" manşetiyle çıkarken, HDP'nin "Büyük bir baskı altındaydık" açıklamasına yer verdi.

KYB Politbüro Sekreteri Mele Bahtiyar'ın sahibi olduğu Çawdêr Gazetesi, "HDP'nin engellemelere rağmen parlamentoya girmeyi başardığını" yazdı.

Bu arada Kürt bölgesindeki televizyon kanalları seçimlere ilişkin gelişmeleri an be an izleyicilerine ulaştırdı ve sonuçları son dakika gelişmesi olarak duyurdu. İstanbul, Ankara ve Diyarbakır'dan yaptıkları canlı bağlantılarla seçimlerin nabzını tutan televizyon kanallarından Rudaw, Kürdistan24, Kürdistan, Waar ve Zagros, sonuçları Anadolu Ajansı'ndan izleyicilerine servis etti.

Haberin Devamı