Gazete Vatan Logo

Kuzey Anadolu Fay hattı depremleri (Kuzey Anadolu Fay hattı hangi illerden geçiyor?)

Elâzığ ardından Manisa Kırkağaç’ta yaşanan deprem, Türkiye fay hattı konusunda yapılan araştırmaların hız kazanmasına neden oldu. Türkiye’de Batı Anadolu, Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hattı olmak üzere 3 tane fay hattı var. Türkiye’de peş peşe yaşanan depremler vatandaşların ‘‘Kuzey Anadolu fay hattı nereden geçiyor?’’ ‘’Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hattı hangi illeri kapsıyor?’’ sorularını sormasına neden aldı.

Kuzey Anadolu Fay hattı depremleri (Kuzey Anadolu Fay hattı hangi illerden geçiyor?)

Türkiye’de art arda yaşanan depremlere bir yenisi daha eklendi. Manisa’da 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem kuşağında yer alan Türkiye’de panik havası hâkim olurken, fay hatları vatandaşın en çok merak ettiği konuların arasına girdi. Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hattı nerelerden geçer, hangi illeri kapsar? İşte Kuzey Anadolu fay hattı ile ’Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hattı sorgulaması…

TÜRKİYE FAY HATLARI HARİTASI 2020

Türkiye fay haritası, Maden Tetkik ve Arama Müdürlüğü (MTA) ve AFAD tarafından hazırlanmıştır.

KUZEY ANADOLU FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR, HANGİ İLLERİ KAPSIYOR?

Dünyanın en aktif ve en önemli kırık hatları arasında sayılan Kuzey Anadolu fayı (KAF), doğuda Karlıova ile batıda Mudurnu Vadisi arasında doğu-batı doğrultusunda bir yay gibi uzanıyor. Hattın uzunluğu yaklaşık 1200 kilometre; genişliği ise 100 metre ile 10 kilometre arasında değişiyor.

1992 yılındaki Erzincan, 1983 yılındaki Erzurum 1966 yılındaki Varto, 1999 yılında yaşanan İzmit, Düzce ve Adapazarı depremleri bu fay kuşağında meydana geldi.

Haberin Devamı

BATI ANADOLU FAY HATTI NERELERDEN GEÇER?

Batı Anadolu Fay Hattı (BAF), Anadolu'nun batısında doğu-batı uzanışlı, kuzeyden-güneye doğru sıralanan pek çok faydan oluşan deprem alanıdır.

Türkiye'deki depremlerin iki ana nedeni vardır. Birincisi, Atlas Okyanusu'nun ortalarındaki okyanus ortası sırtının genişlemesidir. Bu genişleme Afrika levhasını kuzeydoğu yönünde hareket ettirmektedir. Afrika, Akdeniz altında Anadolu Levhası ile çarpışmakta ve altına dalmaktadır. Anadolu depremselliğinin ikinci ana nedeni Kızıldeniz ortasındaki okyanus tabanı yayılmasıdır. Bu hareket Arap Levhasını kuzey yönünde hareket ettirmekte, Doğu Anadolu Fayında yoğun depremselliğe neden olmaktadır. Afrika Levhasının kuzey kenarındaki okyanusal kabuk bu sıkışmada Anadolu ve Ege'nin altına dalarak batmaktadır. Bu dalma sırasında Batı Anadolu'ya çekme kuvveti uygular. Arap Levhasının baskısıyla Kuzey Anadolu Fayı boyunca batıya doğru itilen Anadolu Levhası batıda sıkışmaya sebep olur. Batı Anadolu'da GGB-KKD yönünde yılda 15 mm/yıl genişleme oluşur. Bu olay depremlere ve grabenlerin oluşumuna neden olur.

Haberin Devamı

Batı Anadolu Fay Hattında şu faylar bulunur

1.Fethiye-Burdur Fayı

2.Gökova Grabeni

3.Knidos (Cumalı, Yakköy) Fayı

4.Büyük Menderes Grabeni

5.Yavansu Fayı

6.Küçük Menderes Fayı

7.Gediz Grabeni

8.Simav Grabeni

9.Eskişehir Fayı

DOĞU ANADOLU FAY HATTI NERELERDEN GEÇMEKTEDİR VE ÜZERİNDE HANGİ İLLER VAR?

Doğu Anadolu Fay Hattı Türkiye'nin doğusunda büyük bir kırıktır. Fay, Anadolu Levhası ve Arap Levhası arasındaki sınır boyunca uzanmaktadır.

Doğu Anadolu Fay Hattı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey sonunda Maraş Üçlü Bitişme'sinden başlayarak kuzeydoğu istikametinde işler ve Karlıova Üçlü Bitişme'sinde sona erer ki burada Kuzey Anadolu Fay Hattı ile buluşur.