Gazete Vatan Logo

Kuyu, ‘Yılan yakalama aparatı’yla kurtarıldı

70 metrelik kuyuya düşen kangal yavrusu ‘Kuyu’yu Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tahlisiye ekibi kurtardı. Herkes büyük sevinç yaşadı...

Kuyu, ‘Yılan yakalama aparatı’yla kurtarıldı

Beykoz’da 70 metrelik kuyuya düşen ve ‘Kuyu’ adı verilen ‘Kangal- Akbaş’ kırması yavru köpek, 11 gün sonra, maden kazalarında uzman Türkiye Taş Kömürü tahlisiye ekibinin geliştirdiği yılan yakama aparatıyla kurtarıldı. Türkiye ve dünyada hayvan severlerin günlerdir internetten izlediği ve Twitter’da tt olan küçük köpeğin gün gün kurtulma hikayesi:

- 4 Şubat: Beykoz Dereski Mahallesi’nde sondaj için açılan kuyuya yavru köpek düştü. Yavru köpeğin seslerini duyan vatandaşlar Beykoz Belediyesi ve itfaiyeye haber verildi. Kuyuya gelen itfaiye ekipleri çalışmalara başladı.

- 5 Şubat: Ekipler 30 santim çapında 70 metrelik sondaj kuyusuna kamera sarkıtarak köpeğin durumunu gözledi. Yaşadığı görülen köpek için kuyuya yiyecek atıldı.

- 6 Şubat: Hava yağışlı olduğu için kuyunun üstüne çadır kuruldu.

İlk deneme başarısız

- 7 Şubat: Su borularından yapılan ve ucunda halka olan aparatı, itfaiye ekipleri tarafından kuyuya sarkıtıldı. Ancak yavru köpek ürktü.

- 8 Şubat: Ekipler köpeği kurtarmak için birçok yöntem denedi. Fakat hepsi başarısız oldu.

Haberin Devamı

- 9 Şubat: Olay sosyal medyada paylaşılmaya başlandı.

- 10 Şubat: AFAD’ın da çalışmalara katılması istendi.

- 11 Şubat: Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD) ekipleri kuyunun başına geldi.

- 12 Şubat: İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri de çalışmaya katıldı. Ekipler kuyuya su altı görüntüleme cihazı indirdi. Köpeğin en net görüntüsüne ulaşıldı.

- 13 Şubat: Çalışmalara devam edildi ancak sonuca ulaşılamadı.

TTK ekibi de geldi

- 14 Şubat: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın talimatıyla Zonguldak’tan olay yerine gelen Türkiye Taşkömürü Kurumu (TKK)’na bağlı ekip de çalışmalara katıldı. TTK ekibi ile yeni bir yöntem denedi. Su boruları birleştirilerek içinden geçirilecek çelik halatla birlikte yavru köpek kurtarılmaya çalışıldı ancak başarılı olunmadı.

- 15 Şubat: Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi FRC Robotik Takımı Kuyu’yu çıkarabilmek için robotik kol çalışmasına başladı. Ancak başarılı olunmadı. Ardından TKK tarafından getirilen madencilerin kullandığı pnömatik pistonlu yılan ve timsah yakalama aparatına ucu halkalı zapturapt isimli alet monte edildi. Sabah saat 05.45’te uyuduğu sırada aparat başına geçirilen yavru köpek kurtarıldı.

Haberin Devamı

Beden ve ruh sağlığı iyi

Kuyu dün İBB Hayvan Hastanesi’nde muayene edildi. Veteriner Büşra İnal Günay, günlerdir karanlık bir kuyuda bekleyen yavru köpeğin, beden sağlığının yanı sıra ruh sağlığının da yerinde olduğunu söyledi. Kuyu’nun hareketlerinden insanlara hala güven duyduğunun anlaşıldığını belirten Günay, “Kuyuya annesinin kokusunun olduğu oyuncakları ve örtüyü göndermişler. Kuyu’nun çok fazla strese girdiğini görmüyoruz. İnsanlara karşı güvenini hala yitirmemiş, kuyruk sallıyor, çevreye karşı tepkileri, ilgisi yerinde, yemek yemesi iyi.. Terapiye gerek yok gibi gözüküyor” dedi.