Gazete Vatan Logo

Kuşluk namazı nasıl ve ne zaman kılınır?

İslam dininde farz olan beş vakit namazın yanı sıra nafile namazlarda kılınabilmektedir. Nafile namazlardan en faziletli olanlarından biri olan kuşluk namazı kuşluk vaktinde kılınan bir namazdır. Kuşluk namazı ile ilgili olarak İslam Peygamberi Muhammed (s.a.v) tarafından söylenen birçok hadis bulunmaktadır. Hadislerde kuşluk vaktinin ne zaman olduğu, kuşluk namazının kılınmasının önemi ve kuşluk namazının faziletleri hakkında bilgiler bulunmaktadır. Kuşluk namazı kılmanın ve kuşluk namazı kılmaya devam etmenin büyük sevabı vardır. Nafile namazlar arasında en kolay kılınan fakat fazileti en çok olan namazlardan biridir.

Kuşluk namazı nasıl ve ne zaman kılınır?

Kuşluk namazı 2 rekat ile 12 rekat arasında kılınabilmektedir. İsteyen kişiler kuşluk namazını 2 rekat kılabilir. 2 rekattan daha fazla kılınmak istendiği takdirde çift çift artarak on iki rekata kadar kılınabilmektedir.

Kuşluk namazı ne zaman kılınır?

Kuşluk namazı zamanı güneşin doğmasının ardından bir miktar gökte yükselmesi ile başlayıp öğle namazı vaktinin girmesinden yaklaşık 30 ila 40 dakika öncesine kadar sürmektedir. Kuşluk namazı güneşin doğmasının ardından 30 ila 40 dakika sonrasında başlayan kuşluk vakti, güneşin tam tepe noktaya çıkmasından yarım saat önceye kadar kılınabilir. Hadislerde belirtildiği üzere kuşluk namazı günün dörtte biri tamamlandıktan sonra kılınmaya başlanması daha iyidir. İki rekatlık olan kılınan kuşluk namazının kılınışı:

Kuşluk namazı kılınması için öncelikle namaza niyet edilir.

Niyet edilmesinin ardından “Allahu Ekber” denilerek tekbir alınır.

Subhaneke duası okunur.

Euzu besmele çekerek Fatiha suresi okunur.

Ardından Kuran’da bulunan en az kısa olan üç ayet okunur ya da üç ayet miktarı kadar uzunluğa sahip olan bir tane ayet okunur.

Haberin Devamı

“Allahu Ekber” denilerek rükuya gidilir ve rükuda” Subhane Rabbiyel Azim” üç kez tekrar edilir. Ardından “Semi Allahu Limen Hamideh” denilerek rükudan kalkılır. Sırt tam dik olduğunda ise “Rabbena Lekel Hamd” denilir.

“Allahu Ekber” denilerek secdeye gidilir. Secdede “Subhane Rabbiyel Ala” üç kez tekrar edilir. “Allahu Ekber” denilerek secdeden kalkılır. Biraz durduktan sonra tekrar secdeye gidilir. Secdedeyken “Subhane Rabbiyel Ala” üç kez tekrar edilir. Tekrar ayağa kalkılarak kıyamda durulur. Böylece ilk rekat tamamlanmış olunur.

İkinci rekatta kıyamdayken besmele çekilip Fatiha suresi okunur ardından Kuran’dan en az üç ayetlik kısa sure okunurken, üç ayet kadar uzunlukta bir ayet okunur.

Rükuya gidilir.

Ardından secdeye gidilir, secdeden kalkılır ve ardından tekrar secdeye gidilir.

Ardından “Ettahiyyatü, Allahümme salli, barik ve Rabbena” duaları okunur. Ardından “Es selamu aleyküm ve rahmetullah” denilerek önce sağa sonrada sola selam verilerek namaz tamamlanır.

Haberin Devamı

Kuşluk namazı faziletleri nelerdir?

Kuşluk namazının diğer adı Duha namazıdır. Peygamberimiz (s.a.v) ümmeti için kılınmasını önerdiği nafile namazlardan biri kuşluk namazıdır. Peygamberimiz (s.a.v) her insanın günlük olarak vücudunda bulunan kemiklerin adedince vermesi gereken sadakaların verilmiş olması için kuşluk namazının kılınmasının yeterli olduğunu belirtmiştir. Müslim de bulunan Müsafirin 84. Hadiste Peygamberimiz (s.a.v)’in belirttiği üzere her tespih, her tahlil, her tahmid, iyiliği emredip kötülükten sakındırmak her biri birer sadakadır. Fakat kuşluk vaktinde kılınacak olan iki rekatlık namazın tüm bunlara kafi geleceğini belirtmiştir. Kuran’da diğer ismi olan Duha ismi ile geçen kuşluk namazı kılınmaya devam edildiği sürece kişinin kul hakkı dışındaki günahları ne kadar çok olursa olsun affolunacağı belirtilmiştir. Kuşluk namazı çok faziletli bir nafile namazdır. Kuşluk namazından sevap elde edebilmek için Müslüman kişilerin kuşluk vakti kuşluk namazı kılması gerekmektedir. İki rekat olarak da kılınabilen bu çok faziletli namaz on iki rekata kadar kılınabilir.

Haberin Devamı