Gazete Vatan Logo

Kuş gribi direnç kazanıyor

Saygın bilim dergisi Nature'a göre kuş gribi değişime uğrayıp insandan insana geçmeye başladı. 14 yaşındaki Vietnamlı bir kızın vücudu, hastalıkla savaştaki tek ilaç Tamiflu'ya karşı dirençli hale geldi.

Dünyayı ve Türkiye'yi alarma geçiren kuş gribi paniğinde korkulan gerçekleşti. ABD'deki Wisconsin Üniversitesi'nden Yoşiro Kawaoka tarafından hazırlanan rapora göre Vietnam'da 14 yaşındaki bir kız, geçen yıl 21 yaşındaki ağabeyinden kuş gribi kaptı. Doktorlar ismi açıklanmayan hastaya, kuş gribine yakalandıktan sonra normal doz Tamiflu verdi. Ancak iyileşmeyince, yapılan tahlillerde H5N1 virüsünün genetik değişikliğe uğrayarak ilaca karşı direnç kazandığı belirlendi. Küçük kız ancak doz 2 katına çıkarılınca kurtarılabildi. İngiltere'nin saygın bilim dergisi Nature'da yayınlanan araştırma bilimadamlarını da ayağa kaldırdı.

Romanya'daki de H5N1

Uzmanlara göre tek bir örnekle de olsa virüsün mutasyona uğrayabildiği ve ilacın fayda etmeyebileceği görülmüş oldu. Dünya Sağlık Örgütü, virüs mutasyona uğrayıp salgına dönüşürse 150 milyon insanın ölebileceğim açıklamıştı. Bu arada Romanya'da görülen kuş gribi türünün Sibirya ve Türkiye'de olduğu gibi "öldürücü" H5N1 olduğu ortaya çıktı. Son gelişmeyle alarma geçen AB Komisyonu, perşembe günü veterinerlerin katılımıyla toplantı düzenleyecek.

Manyas'ta tehlike bitti

Manyas'ta kuş gribinin insanlar ve hayvanlar için tehlikeli boyutunun kalmadığı açıklandı. Sağlık Bakanlığı yetkilisi Ramazan Uzun, "Hastalık geçen hafta ortaya çıktığına göre kuluçka süresi tamamlanmıştır. Eğer bir bulaşma olsaydı şimdiye kadar ortaya çıkardı. Hayvan ve insan sağlığı açısından bölgede artık bir risk bulunmuyor" dedi. Uzun, il sağlık müdürlüklerine, başka bir bölgede olası vakayla karşılaşılmasında alınacak önlemleri içeren genelge göndereceklerini de söyledi. Tehlike Manyas'ta bitti, ancak diğer bölgelere giden göçmen kuşların yeni bir salgına yol açma ihtimali devam ediyor.

Roche Türkiye'ye ilaç gönderiyor

Roche, Türkiye'ye 20 bin kutu grip ilacı (Tamiflu) gönderme kararı aldı. Dünyada kuş gribine karşı tek etkili ilaç olduğu belirtilen Tamiflu salgın sırasında hayati risk taşıyan kişilere antiviral tedavi amacıyla kullanılacak. Ülkemizde yaşanan kuş gribi paniğiyle birlikte Sağlık Bakanlığı 1 milyon kutu Tamiflu sipariş etmişti ancak firmanın elinde az sayıda stok var. ingiltere de nüfusunun yüzde 25'ine 14.6 milyon Tamiflu sipariş verdi ancak sadece 2.5 milyonu teslim edilebildi. Aralarında ABD'de olmak üzere birçok ülke ilaç için sırada bekliyor.

Haberin Devamı