Gazete Vatan Logo

Kuruşun geri dönüşü

Yıl başında Türk lirasından 6 sıfırın atılmasıyla Türkiye seneler sonra yeniden kuruşla tanışacak

1980'li yıllardan sonra sıfırı gittikçe artan TL'den 2005 yılının başında 6 sıfırın atılmasıyla, Türkiye, yer yüzünde parasında en çok sıfırı olan ülke olmaktan kurtulacak. Sıfırların atılmasıyla muhasebe işlemleri kolaylaşacak ve yıllar sonra kuruşlu döneme geri dönülecek.

1927'den 1980 yılına kadar 50 kuruş ile 1000 liranın tedavülde dolaştığı Türkiye, ilerleyen yıllarda enflasyon canavarının azmasıyla bol sıfırlarla tanıştı. TL sürekli değer kaybettikçe, Merkez Bankası, üst üste yeni banknotları piyasaya sürerek, ihtiyaca cevap vermeye çalıştı. 1980-2002 yılları arasında Türk Lirası banknot tutarı (emisyon hacmi) 7 katrilyon 635 trilyona ulaşırken, bu durum beraberinde çeşitli zorlukları getirdi.

Ak Parti iktidarı, pula dönüşen TL'ye yeniden itibar kazandırmak için önceki hükümetlerin cesaret edemediği bir işe kalkışarak, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren TL'den 6 sıfır atılmasına karar verdi. Darphane şimdi harıl harıl yeni para basarken, eylül ayında yeni TL'ler kamu oyuna tanıtılacak. Bu arada, Merkez Bankası, bankacılık sisteminde kullanılan EFT ve EMKT sistemini altı sıfırsız hale getirdi. Temmuz ayı itibariyle sitem tüm bankalarda test edilecek.

Merkez Bankası'nın çalışmasına göre, enflasyonda bir defaya mahsus olmak üzere küçük bir yükseliş yaşanabilir. Yeni Türk Lirası'nın döviz kurları ve faiz oranları üzerinde herhangi bir etkisinin ise olmaması bekleniyor. Diğer yandan sıfırı atılmış paralar, en fazla muhasebe işlerini kolaylaştıracak.

Haberin Devamı